Sport

Și șerpașii doboară recorduri

Ziarul de Vrancea
15 mai 2018 512 vizualizări

Un nepalez și o nepaleză au realizat cele mai multe ascensiuni pe Everest

Doi șerpași nepalezi, soț și soție, au stabilit, ieri, la masculin și la feminin, noi recorduri de număr de ascensiuni pe Everest, ei ajungând la un bilanț de 22, respectiv nouă ascensiuni. Kami Rita Sherpa, ghid profesionist în vârstă de 48 de ani, care lucrează pe Everest de un sfert de secol, a ajuns la altitudinea de 8.848 de metri pentru a 22-a oară, potrivit Seven Summit Trecks, organizatoarea expediției. Șerpașul a depășit astfel recordul de 21 de ascensiuni pe care îl deținea alături de alți doi ghizi.  “Nu am început să practic alpinismul pentru a stabili un record mondial”, spunea luna trecută Kami Rita Sherpa, care a ajuns prima dată pe cel mai înalt vârf din lume în 1994.Lhakpa Sherpa, în vârstă de 44 de ani, a escaladat Everestul pentru a noua oară. Ea deținea un record la feminin de opt ascensiuni. Pe locul doi în ierarhia feminină a numărului de ascensiuni pe Everest se află americanca Melissa Sue Arnot, care a escaladat Everestul de șase ori.

Cei doi alpiniști au folosit rute diferite: Kami Rita Sherpa a escaladat pe versantul de sud, din Nepal, traseu folosit cel mai frecvent, iar Lhakpa Sherpa a escaladat versantul de nord, din Tibet. Nepal a emis 346 de permise pentru cățărători pentru sezonul de primăvară de anul acesta, care a început la jumătatea lunii aprilie și se încheie la finalul lunii mai. Cei mai mulți dintre cei care încearcă să escaladeze Everestul sunt însoțiți de ghizi nepalezi, ceea ce înseamnă că aproximativ 700 de cățărători vor merge pe aceeași cărare spre vârful de 8.850 de metri în următoarele săptămâni. Alți 180 de cățărători au ales să urce Everestul pe versantul de nord, din Tibet. Străinii trebuie să plătească 11.000 de dolari pentru un permis. Anul trecut, șapte oameni și-au pierdut viețile în încercarea de a urca muntele, în timp ce 449 au reușit să îl escaladeze de pe partea nepaleză, iar alți 120, dinspre Tibet.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.