Sport

Sferturile Cupei Mondiale sub lupă

Ziarul de Vrancea
4 iul 2018 567 vizualizări

Franța are amintiri neplăcute cu Uruguay *la Samara va fi primul duel  “care pe care” dintre Suedia și Anglia

Ca și în cazul optimilor de finală, vă prezentăm antecedentele întâlnirilor pe care le vom vedea vineri și sâmbătă în cadrul Cupei Mondiale din Rusia.

* Franța – Uruguay (vineri, 6 iulie, ora 17:00, la Nijnii Novgorod). Prima întâlnire dintre cele două echipe la Cupa Mondială s-a petrecut în 1966 în Anglia, la Londra. Cum era de așteptat la ora aceea, sud-americanii s-au impus cu 2-1, deși echipa Franței a condus cu 2-1 printr-un gol marcat din penalty. De altfel “les bleus” au părăsit competiția din grupe, în timp ce echipa celestă a mai făcut un pas înainte. Celelalte două întâlniri, încheiate fără gol, au coincis cu cele mai slabe prestații “cocoșești” din perioada contemporană. Ambele aceste situații nefericte au urmat unor performanțe remarcabile, respectiv după titlul mondial din 1998 și după finala jucată în 2006 și pierdută la lovituri de departajare în fața Italiei. Însă în 2002 și 2010, Franța a încheiat competiția pe ultimul loc în grupă. În 2002, în Coreea, după eșecul rușinos din meciul de deschidere cu Senegal, “les bleus” au întâlnit Uruguay și au terminat la egalitate, 0-0. Pe lângă absența lui Zidane, considerată drept o calamitate națională, francezii l-au mai pierdut și pe Thierry Henri, eliminat încă din prima repriză. Ei au rezistat cu remiza, dar fără “Zizou” și “Titi” au pierdut și meciul cu Danemarca fiind eliminați. În 2010, partida Franța- Uruguay a fost prima pentru cele două echipe din Mondialul vuvuzelelor”. Tot 0-0 a fost, tot cu un jucător eliminat (de data asta, uruguayan, mijlocașul Lodeiro), iar Franța pregătită de antrenorul-horoscop Raymond Domenech a ieșit pe ultimul loc. Dacă, sâmbătă, Franța ar învinge Uruguay, ar fi o premieră pentru Cupa Mondială. Mbappé și Griezmann vor fi acolo, Suarez, așișderea, poate refacerea lui Cavani să fie cheia meciului.

* Brazilia – Belgia (vineri, ora 21:00, la Kazan). Lucrurile sunt aici mai simple: o singură întâlnire, disputată în 2002 în optimi. Ediția aceasta asiatică a adus al cincilea triumf mondial Braziliei și ultimul până acum. Belgia, după prestațiile dezamăgitoare de la “Coupe du Monde” 1998 și Euro 2000 a arătat o față promițătoare, iar înfrângerea cu 0-2 de la Kobe a fost considerată de unii comentatori drept nemeritată. A fost 0-0 la pauză, însă cu un gol anulat incorect lui Marc Wilmots. În partea a doua, starurile Rivaldo și Ronaldo au înscris golurile și Brazilia lui Luiz Felipe Scolari și-a continuat drumul. Va fi o înfruntare complicată pentru ambele echipe. În mod cert, belgienii nu vor trata jocul cu lejeritatea din întâlnirea cu Japonia, iar Brazilia trebuie să joace mult mai bine decât până acum pentru a se impune.

* Suedia – Anglia (sâmbătă 7 iulie, ora 17:00, la Samara). Două întâlniri în Cupa Mondială, care au stârnit zâmbete și ironii, întrucât au coincis cu perioada în care cele două echipe au fost antrenate de tehnicieni suedezi. Anglia de celebrul Sven-Göran Eriksson, iar “patria mumă” de tandemul Lars Lågerbäck – Tommy Söderberg. Ambele s-au încheiat la egalitate. În 2002, a fost primul meci în grupa B și s-a încheiat 1-1, după reușitele lui Niclas Alexandersson și Sol Campbell. Se mai întâmplă, însă, ca meciuri de genul acesta în prima rundă să se încheie egalitate, datorită prudenței. Însă după patru ani, în Germania, a fost ultimul meci și rezultatul de egalitate era suficient pentru a conserva calificarea Suediei în optimi. De data asta, a fost 2-2. Joe Cole și Steven Gerrard, respectiv, Henrik Larsson și Marcus Allback au fost semnatarii.  Paraguayenii, perdanții acestei grupe, nu  au vorbit prea frumos de “remiză. Mai trebuie spus că Anglia și Suedia s-au întâlnit de două ori și în turneele finale europene. În 1992, pe pământ suedez, gazdele au câștigat cu 2-1, calificându-se în semifinale, iar în 2014, în Ucraina, a fost 3-2 pentru Anglia, suedezii fiind eliminați. Meciul de la Samara va fi primul duel anglo-suedez din categoria “care pe care”.

* Rusia – Croația (sâmbătă, ora 21:00, la Soci). Un duel în premieră la Cupa Mondială. Valoarea superioară a croaților, cu cvartetul Rakitic-Modric-Perisic-Mandzukic este incontestabilă, dar parcă așa se spunea și despre Spania, nu? (Nic. G)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.