Sport

Sfârșit de legendă: Diego Maradona

Ziarul de Vrancea
26 nov 2020 1384 vizualizări

Excepționalul fotbalist argentinian a murit ieri la 60 de ani, în urma unui stop cardiac

Federația Argentiniană de Fotbal (AFA) a postat, aseară pe Twitter, un mesaj de condoleanțe după anunțul decesului legendarului Diego Armando Maradona.Născut pe 30 octombrie 1960, în Lanús, Maradona este considerat de către mulți din lumea fotbalului (inclusiv jurnaliști sportivi, foști și actuali jucători, fani) ca fiind cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, împărțind cu Pelé titlul de jucătorul secolului decernat de FIFA. Inițial, anunțul a fost făcut de presa argentiniană și preluat și de presa sportivă din Europa. Ulterior, avocatul lui Maradona, Matias Morla, și purtătorul de cuvânt al argentinianului, Sebastian Sanchi, au confirmat decesul fostului fotbalist.Morla a postat un mesaj pe Twitter: “Ne vedem curând, prietene. Adio, comandante. Îmi va fi dor de tine”. Maradona ar fi murit în urma unui stop cardiac, la 60 de ani. El se afla la locuința sa din Tigre, unde se recupera după o operație la creier.

Supranumit „El Pibe de Oro” (copilul de aur), Diego Armando a jucat pentru Argentinos Juniors (1976-1980), Boca Juniors (1981, 1995-1998), FC Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), FC Sevilla (1992-1993) și Newell's Old Boys (1993-1994). În cariera sa internațională, a jucat pentru naționala Argentinei 91 de meciuri și a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA., incluzând Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act RFG și câștigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului. La același turneu, în meciul pentru sferturile de finală, disputat împotriva Angliei, a marcat două goluri în victoria Argentinei cu scorul de 2-1, goluri care l-au consacrat la nivel mondial. Primul gol a fost marcat cu mâna și numit ulterior „Mâna lui Dumnezeu”, conform declarațiilor fotbalistului, iar al doilea gol a fost înscris după o cursă de aproximativ 60 de metri în care a driblat șase jucători englezi, gol care a fost desemnat ulterior golul secolului. În 1991, a fost suspendat după ce a fost depistat pozitiv cu cocaină, în Italia, iar în 1994 a fost exclus de la Cupa Mondiala din SUA, găsit dopat cu efedrină. El a avut probleme de sănătate din cauza consumului de cocaină și nu de puține ori a avut conflicte cu jurnaliști și cu oficiali din fotbal.

Maradona a devenit, în noiembrie 2008, selecționerul Argentinei, el având anterior doar două experiențe scurte și lipsite de succes ca antrenor, la echipele Mandiyu de Corrientes (1994) și Racing Club (1995). Argentina a ajuns până în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 2010, unde a fost învinsă cu 0-4 de Germania. Apoi a mai pregătit pe Al Wasl FC și Fujairah (Emiratele Arabe Unite), iar în 2018 a devenit antrenor la echipa mexicană Dorados de Sinaloa, de unde a plecat în 2019 pentru a prelua Gimasia de la Plata.

Diego Maradona s-a căsătorit cu Claudia Villafane la 7 noiembrie 1989, în Buenos Aires, după nașterea fiicelor lor, Dalma Nerea (1987) și Gianinna Dinorah (1989). Maradona și Claudia au divorțat în 2004. În urma unei decizii a justiției italiene, în 1993, Maradona a recunoscut că este tatăl lui Diego Sinagra (născut la Napoli, în 1986).Maradona era si bunic, dupa ce fiica cea mică, Gianinna, are un fiu. Benjamin, cu atacantul echipei Manchester City, Sergio Agüero. În memoria lui Maradona, ieri s-a ținut momente de reculegere la toate meciurile disputate în Liga Campionilor

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.