Sport

Semifinală latino cu fierbințeli

Ziarul de Vrancea
28 ian 2020 967 vizualizări

După un meci încrâncenat cu răsturnări de situație, pe o căldură toridă, spaniola Garbiñe Muguruza a învins-o pe Simona Halep și s-a calificat în finala Australian Open unde o va întâni pe americanca Sofia Kenin care a reușit o ispravă și mai mare depășind-o pe marea favorită, Ashleigh Barty * după două meciuri obositoare, Roger Federer a fost învins de Novak Djokovic în trei seturi

Decepție majoră pentru amatorii de tenis din România. După o serie de cinci victorii impresionante, fără a ceda vreun set, Simona Halep a fost învinsă în semifinalele Australian Open de către vechea ei rivală, spaniola Garbiñe Muguruza (32 WTA), scor 6-7, 5-7, aflată într-o revenire excelentă de forma la turneul de la Melbourne. Pe o temperatură de aproape 40 de grade Celsius, Simona Halep și Garbiñe Muguruza au luptat cu încrâncenare pentru locul în finala Australian Open. A fost o încleștare între ofensiva totală a spaniolei de 1,82 metri înălțime, susținută de un serviciu devastator, și tenacitatea româncei, cu puterea ei de a se agăța de mingi. Partida a fost dură, tensionată, cu avantaj când de o parte, când de cealaltă. Câștig de cauză a avut forța Garbiñei, în fața jocului de apărare al Simonei Halep. Spaniola a greșit mult, dar evoluția ei avântată, mereu preocupată de a închide punctele a avut succes. Românca, deși a avut ocaziile ei de a încheia ori setul I, ori pe cel de-al doilea, nu a părut în niciun moment că este în controlul jocului. Muguruza a intrat cu agresivitate în meci, așa cum o face de fiecare dată. Spaniola a dat tare în mingi, a jucat riscant, către benzile laterale ale terenului, dar punctele puse pe tabelă au fost și în dreptul ei, și în cel al adversarei de foarte mult ori. Ca mai mereu la această ediție a AusOpen, Simona Halep a fost defensivă, atentă în a da mingea înapoi, cât mai lung și liftat. Când a reușit să facă asta, Muguruza s-a încurcat și a comis erori, însă românca a avut momente când a jucat scurt, iar spaniola, cu pasul făcut în teren, nu a greșit.În setul I, cele două jucătoare și-au făcut serviciul până la 3-3, nu fără emoții, ambele sportive având oportunități de break. În game-ul al șaptelea, Muguruza a reușit break-ul și la 5-4 a servit pentru set. Jucătoarea română a câștigat la 0 pe serviciul rivalei, apoi a avut 40-15 tot pe serviciul acesteia, la 6-5. Spaniola a salvat mingile de set și s-a ajuns în tie-break. Jucătoarea română a fost condusă cu 3-0, a condus ea cu 4-3, spaniola a fost iar în frunte, 6-4, Halep a revenit, a avut 7-6 și 8-7, dar a pierdut tie-break-ul, la 8, și setul cu 6-7 În total, jucătoarea din Constanța a ratat patru mingi de set, iar ultima minge a trimis-o în fileu dintr-o poziție bună.

De la 1-1, trei break-uri au marcat începtul setului secund, două ale Simonei Halep, care s-a desprins apoi la 4-2 și 5-3. La 5-4, Halep a servit pentru set, a salvat trei mingi de 5-5, nu însă și pe a patra, iar Muguruza a reușit break-ul. Halep nu mai făcut mare lucru până la final și a cedat și setul secund, cu 5-7, după două ore și cinci minute de la start.

Simona Halep s-a arătat afectată de eliminarea suferită: „Să pierzi așa doare mai mult, cu siguranță. Sufăr acum, trebuie să recunosc. Cred că puteam fi un pic mai curajoasă în punctele care erau importante. Nu am făcut asta. În momentele importante, ea a fost un pic mai curajoasă”, a declarat Halep. Ea s-a plâns de căldură și a opinat că meciul de pe arena Rod Laver trebuia să se dispute cu acoperișul închis: „Căldura m-a omorât după primul set și în finalul setului secund, soarele a fost puternic și nu mi-a plăcut să joc pe vremea asta. Mi-ar fi plăcut să se închidă acoperișul, dar regulile sunt reguli și trebuie să le accept”. Referitor la adversară, Simona a spus: „Dacă ar putea juca în fiecare zi așa, ar fi cu siguranță numărul 1. Este însă greu asta, constanța în circuit este cea mai importantă și cel mai greu de realizat. Toată lumea a avut perioade dificile, iar ea a avut înainte. Nu a fost o presiune că Barty a pierdut înainte, eu nu am putut câștiga azi”, a declarat ea la conferința de presă. Și Garbiñe Muguruza s-a declarat afectată de căldură: „A fost ca un cuptor, așa este căldura din Australia. Am fost conștientă că vor fi condiții dificile și a fost un meci foarte disputat pentru amândouă. Nu cred că această căldură favorizează pe vreuna dintre noi”, a declarat iberica

Adversara Garbiñei în finală este suprinzătoare: americanca născută la Moscova, Sofia Kenin (21 de ani, 15 WTA) a învins-o exact același scor (7-6, 7-5) pe liderul mondial, Ashleigh Barty, calificându-se pentru prima dată în finala unui turneu de Grand Slam. În primul set, liderul mondial a avut două mingi de set, la 6-4, în tie-break, dar nu le-a fructificat. Apoi, după ce a condus cu 5-3, Barty a servit pentru a egala la seturi, la 5-4, a ratat alte două mingi de set, iar Kenin a reușit break-ul și a câștigat și următoarele game-uri, impunându-se după un meci care a durat o oră și 45 de minute.

Tot ieri, s-a disputat prima semifinală a turneului masculin. Stors după meciurile maraton cu John Millman și Tennys Sandgren, Roger Federer a fost învins în trei seturi, 6-7, 4-6, 3-6, în două ore și 18 minute. Federer a început admirabil meciul a condus cu 5-2, dar a cedat treptat și a pierdut tiebreak-ul cu 1-7. Sârbul, care are șapte trofee în palmares la Melbourne, a ajuns la scorul de 27-23 în întâlnirile directe cu Federer, 11-6 la partidele din turneele de Grand Slam. Federer a recunoscut cu fair-play superioritatea adversarului: „Astăzi a fost groaznic. Trebuia să reușesc să uit că nu aveam decât 3% șanse să câștig. În definitiv, cred că am jucat bine. Știu că pot să joc mai bine, dar pot s-o fac și mai puțin bine. Fără un turneu de pregătire, este un rezultat bun, foarte bun”, a declarat numărul 3 mondial în conferința de presă de după semifinala cu Djokovic.

În final, o veste foarte bună de la turneu de dublu al juniorilor: românul Nicholas David Ionel, alături de elvețianul Leandro Riedi s-a calificat în finală. Nicholas și Leandro (nr.5) au învins cu 7-5, 6-4 perechea elvețiană Jerome Kym/Dominic Stricker și vor juca astăzi finala cu echipa Mikolaj Lorens/Karlis Ozolins (Polonia/Letonia, nr.6)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.