Sport

Semicentenarul secetei

Ziarul de Vrancea
8 feb 2018 578 vizualizări

Jocurile Olimpice de iarnă încep în localitatea coreeană Pyeongchang la 50 de ani de la singura medalie olimpică românească, bronzul cucerit la Grenoble de boberii Ion Panțuru și Nicolae Neagoe * ceremonia de deschidere poate fi văzută la TVR și Eurosport, astăzi, de la ora 13:00

A XXIII-a ediție a Jocurile Olimpice de iarnă începe diseară în localitatea coreeană Pyeongchang într-un moment jubiliar pentru noi. În ziua festivității de deschidere, se împlinesc 50 de ani și cinci zile de la prima medalie  românească la vreo olimpiadă albă, obținută la Grenoble de pilotul Ion Panțuru și frânarul Nicolae Neagoe, bronz la bob 2 persoane. Disputată pe perioada a două zile și întreruptă de mai multe ori din cauza vremii relativ calde care a topit gheața de pe pârtia de la Alpes d’Huez, proba a revenit celebrului echipaj italian Eugenio Monti / Luciano de Paolis, urmat de germanii Horst Floth și Pepi Bader. Panțuru (34 de ani) și Neagoe (27) puteau avea predecesori de nădejde în 1932, când erau două echipaje românești campioane mondiale, Papană/Hubert și Frim / Dumitrescu, dar o deplasare peste Ocean în acel an, la Lake Placid, era o aventură, mai ales pe plan financiar. De atunci, România a mai sperat câteva ediții tot la bob, iar încet-încet, participările românești la Olimpiadele de Iarnă au fost simbolice. Nici în acest an nu avem speranțe prea mari, însă o politică de investiții mai ample în sporturile de iarnă din România, dă speranțe într-o explozie pe viitor.

La Pyeongyang se acordă 102 de medalii de aur la șapte sporturi și 15 discipline, pentru care se luptă 2925 de de concurenți. 17 zile vor dura aceste Jocuri, care încep oficial vineri, când este programată fedtivitatea de deschidere, și se încheie la 25 februarie. Întrecerile de curling au încput cu o zi mai devreme cu întâlniri de echipe mixte, ceea ce constituie o probă nouă. Alte concursuri noi vor fi Big Air (la snowboarding), slalom paralel pe echipe (schi alpin) și start grupat la patinaj viteză.   Mascota Jocurilor de la Pyeongchang este un tigru alb numit Soohorang.

Jocurile Olimpice din Coreea de Sud se mai remarcă și prin neașteptata participare a sportivilor din partea de Nord a peninsulei, alături de cei ai țării gazdă, oferind speranțe la o reunificare în viitor. Din păcate, Rusia va prezenta o delegație ciuntită, fără dreptul de a concura sub drapelul propriu, din cauza suspendării primite de la CIO.

România va fi reprezentată la Pyeongchang de 28 de sportivi: opt boberi, doi schiori alpini, o patinatoare de viteză, trei schiori de fond, o săritoare cu schiurile, șase biatloniști, cinci sănieri și doi practicanți ai skeletonului. Se remarca prezența veteranei Eva Tofalvi, înscrisă la a șasea Olimpiadă în proba de biatlon, care va fi port-drapelul delegației României.  Festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă va începe la ora 13:00 și va fi transmisă de canalele TVR și Eurosport, care vor oferi telespectatorilor cea mai mare parte a competiților desfășurate sub drapelul olimpic


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.