Sport

Semenya nu va concura în Qatar

Ziarul de Vrancea
31 iul 2019 1160 vizualizări

Celebra atletă sud-africană cu exces de testosteron nu va putea concura până la judecarea pe fond a apelului contra deciziei TAS

Atleta Caster Semenya nu își va putea apăra titlul mondial la 800 de metri, la Campionatele Mondiale de la Doha, din septembrie, în urma unei decizii a Curții Supreme elvețiene privind sportivele cu hiperandogenie. La 3 iunie, Tribunalul federal elvețian a suspendat temporar punerea în aplicare a regulii IAAF privind sportivele cu nivel ridicat de hormoni. În urma acestei decizii, atleta sud-africană Caster Semenya putea concura în probele de la 400 de metri la o milă. La 13 iunie, Curtea Supremă elvețiană, sesizată de Federația Internațională de Atletism (IAAF), a menținut decizia de a i se permite provizoriu sportivei Caster Semenya să concureze. Însă marți, Curtea Supremă elvețiană a decis să ridice suspendarea regulii IAAF în cazul sportivelor cu nivel ridicat de hormoni până va fi judecat pe fond apelul atletei sud-africane la decizia TAS, favorabilă forului mondial. „Un singur judecător a întors decizia Curții Supreme elvețiene de suspendare provizorie a regulamentului IAAF, așteptând decizia apelului contra hotărârii TAS. Această decizie o va împiedica pe Caster Semenya să-și apere titlul mondial la CM din septembrie”, au precizat avocații atletei, într-un comunicat. „Sunt foarte dezamăgită că m-au împiedicat să-mi apăt titlul mondial pe care l-am câștigat cu dificultate. Dar asta nu mă va descuraja să continui lupta mea pentru drepturile tuturor atletelor vizate”, a spus Semenya, în același comunicat.

La 1 mai, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul formulat de atleta Caster Semenya și de Federația Sud-africană de Atletism (ASA) împotriva regulii Diferenței de Dezvoltare Sexuală (DDS) a IAAF, care presupune că sportivele cu hiperandrogenie vor trebui să-și reducă nivelul de testosteron și să-l mențină apoi pentru a putea să concureze pe plan internațional. Atletele care doresc să ia parte la competiții internaționale, dar nu-și scad nivelul testosteronului, vor putea concura împotriva bărbaților. Regula a intrat în vigoare la 8 mai, iar atleta sud-africană și federația din țara ei au contestat-o la Tribunalul federal elvețian după ce au pierdut la TAS.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.