Sport

Se încearcă resuscitarea atletismului

Ziarul de Vrancea
30 nov -1 3247 vizualizări

La Timișoara vor avea loc Campionatele Europene de alergare 24 de ore, iar Campionatele Internaționale de atletism outdoor vor fi remodelate după sistemul Grand Prix

Președintele Federației Române de Atletism, Florin Florea, a declarat, ieri într-o conferință de presă, că ''următoarele 30-40 de zile reprezintă un examen major de organizare" pentru forul național, în perspectiva cele două mari competiții care vor avea loc în țara noastră - Campionatul European de 24 de Ore Alergare (26-27 mai, la Timișoara) și Campionatele Internaționale ale României (2-3 iunie, la Cluj). Găzduită pentru prima oară de România, competiția de la Timișoara va reuni la startul ultramaratonului 180 de atleți din 30 de țări, un record de participare, în pofida unei selecții foarte riguroase pentru o asemenea probă de rezistență, după cum a precizat Diana Amza, președintele Comitetului de organizare.  România va fi reprezentată de șase atleți (Florin Ioniță, Răzvan Farkas, David Iancu, Bogdan Ofițeru, Mihai Pantiș și Claudiu Gorgan) și trei atlete (Mara Guler, Floricica Neacșu și Ana-Maria Roșioară) – toți din Timișoara - care au obținut acest drept în urma unor concursuri prin care și-au demonstrat competitivitatea la acest nivel înalt. Au fost confirmate listele de concurs care cuprind reprezentanți din 30 de țări: Germania, Bosnia-Herțegovina, Irlanda, Cehia, Grecia, Finlanda, Austria, Norvegia, Ungaria, Suedia, Ucraina, Belarus, Lituania, Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Bulgaria, Italia, Franța, Spania, Olanda, Croația, Macedonia, Estonia, Turcia, Slovenia, Belgia, Letonia, Serbia și România. La competiția de la Timișoara și-au făcut anunțată participarea ultramaratoniști de top, printre care și deținătoarea recordului în proba feminină, poloneza Patrycja Bereznowska, cu aproape 260 de km alergați în 24 de ore.

''Această experiență inedită pentru noi, cu un un specific aparte, a adăugat președintele FRA, ne-a determinat să facem propunerea organizării unor concursuri similare și la nivelul Balcanilor''. Clujul va fi la începutul lunii iunie gazda celei de-a 63-a ediții a Campionatelor Internaționale ale României, o ediție care își propune să deschidă drumul Grand Prix-urilor de atletism în România. “În acest scop, FRA a stabilit un buget total de 100.000 de euro, între care numai premiile vor fi în total de 30.000 euro, practic la nivelul competițiilor pe care vrem să le organizăm", a subliniat Augustin Iancu, secretarul general al FRA. Sportivii de pe podium vor fi răsplătiți mai bine, după modelul concursurilor Grand Prix, în șase probe “Premium”:  lungime, triplu salt, la feminin, greutate, suliță, 100 m, la masculin.Totodată, vor fi acordate premii de performanță, stabilite conform Tabelei Internaționale de Punctaj.  "Încercăm să atragem cât mai mulți sportivi străini, având premii foarte tentante la anumite probe. Noi ne dorim ca această competiție să fie un fel de repetiție pentru o competiție de nivel european pe care să o accesăm la anul, să încercăm să o propunem Federației Europene de Atletism. Este drumul către o competiție care se numește Grand Prix Permit și acolo trebuie să întrunim mai multe criterii", a declarat secretarul general al FRA, Augustin Iancu. Printre performerii români care și-au confirmat participarea se numără triplusaltista Andreea Panțuroiu, campioană europeană de tineret, Alina Rotaru, campioană mondială universitară la lungime, Andrei Gag, vicecampion mondial indoor la aruncarea greutății în 2017, Bianca Răzor, cea mai bună atletă din Balcani în 2017, practic întregul lot național al României. Au fost trimise invitații, așteptându-se confirmarea participării, pentru mai mult de  30 de sportivi străini.Ca o premieră, impusă de cerința de a primi statutul de Grand Prix Permit din partea European Athletics, vor exista și bilete de acces pe stadion, în valoare de 20 de lei pe reuniune și 30 de lei, abonamentul pentru ambele reuniuni, copiii având reducere de 50%. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.