Sport

Scufundați corăbiile vikingilor!

Ziarul de Vrancea
5 iun 2019 677 vizualizări

Astăzi, de la ora 21:45, la Oslo, are loc partida dintre Norvegia și România, în grupa F a preliminariilor Euro 2020 * partida de o importanță imensă pentru calificarea tricolorilor la un turneu pentru care România este coorganizatoare, poate fi urmărită la Pro TV

Clasată a doua într-una dintre grupele diviziei a treia din Liga Națiunilor, înfrântă în Suedia cu 1-2 la primul meci din grupa de calificare, România își joacă pe sârmă șansele de calificare la turneul final european din 2020, în care UEFA ne-a acordat trei meciuri din grupă și o “optime de finală”. Parcursul relativ bun al naționalei în mandatul lui Cosmin Contra, se poate transforma în praf și pulbere, dacă tricolorii ratează acest obiectiv, mai ales că am putea juca 3-4 meciuri la turneul final pe teren propriu. Întâlnirea dintre echipele nordice, Norvegia și Suedia, a fost urmărită cu mare atenție, după ce tricolorii au învins Feroe cu 4-1.Gazdele au condus cu 2-0 ( Bjørn Johnsen și Joshua King), suedezii au egalat (Claesson și autogolul lui Nordveidt), iar în minutele adiționale, Quaison a dat o lovitură de grație pentru norvegieni, dar și pentru noi, deoarece devenise extrem de dificil să treci pe locul II într-o grupă cu Spania și Suedia. Din fericire, Ola Kamara a egalat (3-3) și grupa a devenit mai respirabilă.

Acum, pe urmașii ăștia ai vikingilor, blagosloviți atunci de către noi, trebuie să-i învingem pe stadionul “Ulleval” din Oslo pentru a “rămâne în lupta calificare”, împrumutând o exprimare din tenis.

Ce zice istoria?

La o primă ochire, istoria zice de bine pentru noi. Palmaresul ne este ușor favorabil (4-5-2), însă la o privire mai atentă, primele două victorii tricolore au fost în 1956 și 1957 când Norvegia era un fel de Finlanda sau Cipru de astăzi. Apoi, i-am mai depășit în 1981 într-un meci chinuit pentru preliminariile Cupei Mondiale 1982. A fost 1-0 pentru tricolori, gol marcat de Țicleanu, într-un lot convulsionat de rivalitatea dintre Steaua și Craiova Maxima. Ultima victorie a fost în anul 1986, când lotul lui Mircea Lucescu a făcut joncțiunea cu steliștii aureolați la Sevilla, scor 3-1. Remizele au fost în 1980 (1-1 în deplasare, preliminarii CM) 1983 (0-0 la Oslo, debutul lui Hagi), 2-2 în 1986 (imediat după acel 3-1 amintit), 0-0 în 2005 (debutul lui Pițurcă pe bancă)  și încă una la care vom face imediat referință. Am pierdut în 1991 (0-1)într-un amical la care Mircea Rădulescu a verificat rezervele. Momentele dramatice au fost în preliminariile Euro 2004, cu Anghel Iordănescu pe bancă. Tricolorii au jucat pe un stadion Steaua mocirlos din cauza ploii și excelent doar pentru echipa norvegiană, care a practicat un joc distructiv și au înscris un gol prin Iversen pe care l-au păstrat cu dinții până în final. La Oslo, gazonul a fost oglindă și ai noști Ganea, Mutu, Moldovan, Ilie și-au arătat tehnica superioară. Ganea a marcat golul tricolorilor, dar arbitrul slovac Lubos Michel a văzut un henț imaginar la Chivu și a dictat un penalty din care Carew a egalat. Echipa aceasta, una dintre cele mai bune echipe românești de după așa-numita “generație de aur”, a forțat victoria la Copenhaga, dar n-a fost să fie decât 2-2, fiindcă ai noștri Mutu, Bratu, Cernat s-au întrecut în ratări pe final, iar arbitrul elvețian Urs Meier a prelungit meciul exact până când danezii au egalat

Ce zice Contra?

Selecționerul nostru spune că naționala nordicăeste o echipă cu jucători tineri, care evoluează foarte bine pe contraatac: “În general nu mă tem de nicio echipă sau de un anumit jucător. În fiecare echipă sunt jucători care te pot pune în dificultate. În echipa Norvegiei sunt jucători care te pot dezechilibranți, precum Ødegaard, King, Elyounoussi, Johnsen... Dar forța Norvegiei stă în echipă. E o formație cu jucători tineri, care joacă foarte bine pe contraatac”, a declarat Cosmin Contra. Selecționerul a recunoscut impactul puternic pe care l-a avut asupra jocului echipei norvegiene, venirea selecționerului Lars Lågerbäck: “Jocul Norvegiei s-a schimbat în bine de când a venit Lars Lågerbäck și a adus un plus de experiență în jocul echipei. Au câștigat și grupa din Liga Națiunilor. Norvegia și Suedia au în general cam același stil de joc, sunt echipe trase la indigo, dar în echipa Norvegiei sunt jucători cu o viteză în plus pe faza la atac, mai ales extremele, plus King. Sper ca greșelile făcute în prima repriză a meciului cu Suedia să nu se mai repete. Ca nivel de atitudine și implicare, nu am ce să le reproșez jucătorilor de când am venit aici”, a menționat Contra.

Ce zice Lågerbäck?

Antrenorul suedez care a fost artizanul minunii islandeze de la Euro2016 a studiat cu atenție jocul tricolorilor: “Contra a organizat foarte bine jocul defensiv al românilor, care se dublează foarte bine și primesc foarte greu goluri. La mijloc au jucători de valoare, Stanciu și Marin, primul, deși joacă în Golf, este esențial pentru stilul echipei. El coboară în apărare, dă pase lungi și apare și în fața porții. În atac, acționează cu predilecție pe zona centrală, uneori și cu fundașii. Tricolorii au șuteuri buni și mulți, trag de la distanță din toate unghiurile”, a spus antrenorul care a pregătit și naționala Suediei în perioada 2000-2006 și a fost la Mondiale și cu reprezentativa Coastei de Fildeș.

* Ce zic statisticile

* Norvegienii joacă bine pe teren propriu, românii se descurcă în deplasări (două victorii în ultimele patru meciuri). De aceea, book-makerii indică posibilitatea unui număr mare de goluri. * Contra are un palmares excelent pe banca României (10-4-2), dar “vikingii” n-au pierdut pe teren propriu de trei ani (0-4 cu Germania). În ultimele nouă partide acasă, au ieșit de șapte ori învingători* Ultimele turnee finale ale României sunt Euro2008 și Euro 2016, Norvegia n-a mai prins un turneu final (inclusiv mondial) de la Euro 2000. *Norvegia a participat în divizia a treia valorică a Ligii Națiunilor, și-a câștigat grupa (cu Bulgaria, Cipru și Slovenia) și a promovat în eșalonul superior. România s-a clasat pe locul II neînvinsă, într-o grupă câștigată de Serbia, din care au mai făcut parte Muntenegru și Lituania * Din punct de vedere disciplinar, norvegienii sunt mai “răi”. În ultimele cinci meciuri au primit 26 de cartonașe galbene și două roșii * Vedetele nordicilor sunt King, Elyounoussi și Ødegaard. La noi, cele mai multe speranțe se pun în Răzvan Marin (primul meci la națională ca “lăncier”), Keșeru și Ianis Hagi.

Formațiile probabile

Norvegia: Hansen – Elabdellaoui, Nordtveit, Ajer, Aleesami – Ødegaard, Selnæs, Henriksen, Elyounoussi – Johnsen, King.

România: Tătărușanu – Benzar, Grigore, Săpunaru, Bancu – Băluță, Marin – Chipciu, Stanciu, Hagi – Keșeru.

Arbitru: Serghei Karasev (Rusia).

Celelalte meciuri ale grupei F: (aceeași oră): Feroe – Spania, Suedia – Malta; Clasament: Clasament: 1. Spania – 6 p (2); 2. Suedia – 4 p (2); 3. România – 3 p (2); 4. Malta – 3 p (2); 5. Norvegia – 1 p (2); 6. Feroe – 0 p (2).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.