Sport

Scandal în sportul voinicilor

Ziarul de Vrancea
5 ian 2020 1145 vizualizări

Canalul de televiziune ARD a dezăluit practici de dopaj și falsificări ale eșantioanelor de urină acoperite de Federația Internațională de Haltere, al cărei vicepreședinte este Nicu Vlad

O anchetă a canalului german ARD, a relevat practici de dopaj acoperite și o „cultură a corupției” în cadrul Federației Internaționale de Haltere (IWF), for condus de ungurul Tamas Ajan și al cărui vicepreședinte este Nicu Vlad, președintele Federației Române de Haltere. Sportivi controlați numai din când în când, eșantiane manipulate, un sistem de corupție care ar fi organizat și acoperit de însuși președintele IWF, Tamas Ajan, acestea sunt concluziile investigației unei echipe ARD din care a făcut parte și jurnalistului Hajo Seppelt, realizatorul documentarului din 2014 ”Dopaj confidențial: cum își fabrică Rusia învingătorii”, aflat la originea descoperirii sistemului de dopaj generalizat din țara care a găzduit JO de la Soci. Potrivit acestei anchete, IWF, aflată în atenția Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de mai mulți ani, ar fi acoperit de mult timp practici de dopaj și ar fi pus în practică „o cultură a corupției”. Până în 2017, halterofilii de înalt nivel nu ar fi fost controlați în mod regulat, iar unii ofițeri de control doping ar fi primit bani pentru a manipula eșantioanele.

Între 2008 și 2017, din 453 de medaliați la jocurile olimpice și la campionatele mondiale, 204 nu ar fi fost supuși niciodată la teste antidoping în afara competiției, în anul în care au obținut medalia. Dorin Balmuș, medic în cadrul federației din Republica Moldova, a explicat în spatele unei camere asunse cum eșantioane de urină ar fi fost manipulate, fiind cazuri în care probele ar fi fost furnizate pur și simplu de o altă persoană decât sportivul controlat. Ofițerii de control antidoping suspicioși ar fi fost corupți pentru a închide ochii în aceste cazuri.

ARD a prezentat documente care arată că o sumă de cel puțin cinci milioane de dolari (aproape 4,5 milioane de euro) primită de IWF de la CIO ar fi fost transferată în conturi din Elveția, pe care doar Ajan le controlează.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.