Sport

Șahiștii vrânceni de grădiniță și-au desemnat șefii de promoție ai județului pe anul 2018

Anton Soare
15 iun 2018 4100 vizualizări

A devenit o tradiţie ca la sfîrşitul  anului de învăţământ  copiii de grădiniţă să se întreacă într-un concurs de şah denumit sugestiv „La revedere, grădiniţă!“, rezervat numai  copiilor din ciclul preşcolar. Şi în acest an tradiţia a fost respectată, concursul desfăşurându-se peparcursul  maimultor zile în sălile de pregătire puse la dispoziţie de C. S. M. Focşani 2007

Este al şaptelea an consecutive  când are loc această competiţie. Iniţiativa a fost luată la sfârşitul anului preşcolar 2011 – 2012 de Adrieana Soare, responsabila  cercului de şah de la Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 23 Focşani, când s-a organizat un concurs între copiii care s-au pregătit la cercul de şah al grădiniţei  şi care urmau să  plece la şcoală.Competiţia la nivel de grădiniţă din acel an a fost  urmată  după o săptămână de o  alta la care au participat  copii de la mai multe grădiniţe din Focşani. De atunci,copiii de grădiniţă la încheierea  fiecărui  an de învăţământ se întrec în această competiţie la sfârşitul căreia câştigătorul este declarat şi şeful  promoţiei copiilor şahişti de grădiniţă din întreg  judeţul. După primii  ani,în  competiţie au intrat, aşa cum s-a  întâmplat  şi în  acest an, şi  copii care nu termină grădiniţa în anul  respectiv.

De fiecare dată au participat cei mai buni  copii, indifferent  dacă se pregăteau sau nu la vreun club de şah din Focşani sau la vreun cerc de şah din unităţile de învăţământ ale judeţului. Din păcate, în ultimii  ani, pregătirea la şah în  grădiniţe s-a redus  semnificativ după ce  clasele  pregătitoare au trecut de la grădiniţe la şcoli.Vârsta optima de începere a pregătirii pentru  majoritatea  copiilor se pare că este cea  în care copiii  sunt  în   clasele  pregătitoare. Dar mai sunt  încă destui   copii care pot înţelege şi  învăţa şahul în ultimul  an de grădiniţă şi unii  mai  precoce chiar   încă din penultimul  an de grădiniţă. Dar aceştia fiind mai   puţini, nu se mai  poate face  pregătire  eficientă la nivelul   fiecărei  grupe de grădiniţă,ca altă data, ci la nivelul  unor  grupe   constituite  ad hoc din vârfurilede la mai  multe  grupe ale grădiniţei.

Reamintim că şefii  promoţiilor în  primii şase  ani au fost  Mihnea-Iustin  Baciu în ediţia inaugurală 2012, George-Călin  Ioniţă în ediţia 2013, Sebastian-Mihail Potlog în ediţia 2014,Matias-Ioan Negoiţă în  ediţia 2015,David-Mihai Andrei în ediţia 2016 şiAna-Maria Apostu (prima şi  deocamdată singura fată  şefă de promoţie)în  ediţia 2017. Toţi şase au început cu bine cariera sportivă şi  sunt  printer cei mai  buni şahişti ai  judeţului, fiecare la categoria  lui de vârstă. Aproape toţi au participat neîntrerupt şi  frecvent  la pregătire şi  doresc  să se afirme în frumosul şi  beneficul  sport al minţii:şahul.

Au participat 16 copii de la Grădiniţa Nr. 18 Focşani, Grădiniţa Nr 7 Focşani, Centrul de Zi „Maria – Ajutorul Copiilor“, Grădiniţa Nr 16 Focşani, Grădiniţa Nr 23 Focşani, Grădiniţa Nr 2 Focşani, Grădiniţa Nr 19 Focşani, Grădiniţa Nr. 13 Focşani etc., dar numărul  copiilor de grădiniţă  care au frecventat mai mult sau mai puţin  cursurile de şah pe parcursul  anului a fost dublu.

Noulşef de promoţie în acest  an a devenit  Andrei-Filip Toia, care a intrat în posesia  trofeului.Aşa cum era de aşteptat încă de la ediţia din anul  trecut, când a terminat pe  locul al IV-lea, deşi s-a  confruntat cu parteneri mai  mari cu un an sau  doi, Toia  şi-a confirmat valoarea şi de această data, cum de altfel a făcut-o pe  parcursul  întregului an. Pe  locul al II-lea a  terminat,tot conform aşteptărilor, Alexandru-Ştefan Tudor, principalul  contracandidat, care a intrat în posesia medaliei de argint. De menţionat însă că evoluţia situaţiei în clasament a fost împotriva aşteptărilor.În toate partidele de concursuri oficiale (omologate sau neomologate)de până acum Toia a câştigat mereu la Tudor iar în partidele amicale tot Toia a câştigat aproape toate partidele.În acest concurs însă când partida direct între ei avea o miză mult mai mare, s-a întâmplat invers. Încă din prima zi a competiţiei, Tudor l-a învins surprinzător pe Toia interesul şi suspansul crescând brusc, fiindcă după acest rezultat  deznodământul la vârful clasamentului părea altul. Tudor în partidele următoare, care ar fi putut fi mult mai simplu de trecut,surprinzător a făcut remiză la colega lui de grădiniţă Alexandra-Maria Caragaţă, venită de curând la pregătire, şi a pierdut o partidă în care fusese în avantaj cu Răzvan-Ionuţ  Ilie. Dacă primele   două locuri au fost ocupate conform aşteptărilor, pe locul al III-lea s-a clasat  oarecum  surprinzător dar  pe deplin  meritat  Răzvan-Ionuţ  Ilie, care a câştigat  medalia de bronz. Rapididatea cu care a progresat în timp scurt conduce spre o concluzie optimist  privind  viitorului  carierei  lui   şahiste. Pe   locurile al IV-lea şi al V-lea s-au clasat în  ordine  Maria Georgescu-Apostu şi  Maria-Sara Sandu, care au intrat în posesia  medaliilor pentru locul I şi  locul al II-lea la fete. Pe  locul al VI-lea s-a clasat  Ion-Alexandru Andrei, care a obţinut  medalia   oferită  celui  mai bun dintre copii  născuţi   după 31 decembrie 2012. Pe  locurile al VII-lea şi al VIII-lea, la mica diferenţă, s-au clasat Miruna  Doboş  şi  David-Ştefan  Cîrnu, cu specificaţia că  ultimul  putea  acumula  mai  multe  puncte dacă s-ar fi prezentat şi la ultimele  runde.

În continuare,participanţii din a doua jumătate a clasamentului  vor fi prezentaţi nu în ordinea  locurilor din clasament, care este  relativă şi  nu suficient de conformă cu valoarea şi  perspectiva, ci în ordine  alfabetică:Alexandra-Maria Caragaţă, Ioana Dumitraşcu, Ianis-Mihai,Ignat-Foca, David-Andrei Mihai,(mezinul  concursului), Andreas Modreanu, Albert Nechifor, Ion-Luys Popa, Melisa-Alexandra Tânjală. Despre mulţi dintre aceşti 16 copii, ca şi despre unii care nu au putut participa,mai curînd sau mai  târziu, vom mai  auzi.

În premieră, la această ediţie pentru înmânarea trofeului şi a medaliilor au fost invitaţi ultimii doi  şefi de promoţie.Trofeul i-a fost înmânat noului  şef de promoţie de Ana-Maria Apostu, şefa de promoţie de anul trecut, iar  medaliile au fost înmânate de David-Mihai Andrei, şeful de promoţie de acum do iani.Nu este greu de înţeles că emoţiile cele mai  mari ale lui David au fost atunci când a înmânat medalia pentru fratele său, căruia i-a urat ca peste un an să primească  trofeul.

Deoarece conducerea C.S.M. Focşani 2007 acordă o mai mare atenţie activităţii de masă în rândul copiilor şi  juniorilor  şahişti de perspectivă, această competiţie se va înscrie   începând cu anul 2019 în  Planul de activităţi al C.S.M. Focşani 2007 şi al Direcţiei  Judeţene de Sport şi Tineret  Vrancea, chiar  dacă la competiţie vor  participa mulţi copii nelegitimaţi sau insuficient de bine iniţiaţi.(Anton Soare)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.