Sport

Sabie cu două tăișuri

Ziarul de Vrancea
30 mar 2018 749 vizualizări

Viktoria Azarenka vrea o perioadă mai mare de clasament protejat pentru sportivele care au născut, dar crede că problema menținerii statutului de cap de serie mai trebuie discutată

Fostul lider WTA Viktoria Azarenka a propus extinderea perioadei de valabilitate a clasamentului protejat în cazul jucătoarelor care revin după naștere, de la un an la trei ani și la mai mult de opt turnee. "Am recomandat prelungirea clasamentului protejat de la un an la trei ani, în cazul jucătoarelor însărcinate și mai multe turnee la care să fie valabil", a declarat Azarenka, membră a consiliului jucătoarelor în WTA. Săptămâna trecută, Azarenka a vorbit și despre posibilitatea ca o jucătoare ce vine după naștere să beneficieze de statut de favorită la turnee, nu numai de clasament protejat, cel care o ajută să acceadă pe tablourile principale. Însă sportiva din Belarus afirmă că acestă problemă, a favoritelor, nu este una simplă, pentru că poate provoca nedreptăți și ar trebui discutată întâi în consiliul jucătoarelor. "Privesc problema din două perspective. Deoarece discuția a început de la Serena, ar fi o alegere corectă ca amândouă să avem câte un loc de cap de serie la turneele după revenire. Din altă perspectivă, trebuie să țin cont că sunt alte jucătoare care au muncit din greu și nu primesc locul acela de favorită. Este o problemă dificilă, pentru că dacă noi facem această regulă, trebuie să fie la fel pentru toată lumea. Așa că trebuie să începem un pic discuția în consiliul jucătoarelor. Fac parte din acest consiliu. Trebuie să fim sigure că fiecare este la același nivel", a explicat jucătoarea din Belarus, care a născut și ea, un băiat, în decembrie 2016.

Conform regulamentului, în cazul unei accidentări sau în cel al maternității, o jucătoare poate solicita păstrarea clasamentului din momentul în care își începe absența din circuit, pentru opt turnee într-un an (maximum două de Grand Slam și două Premier Mandatory), cu următoarele condiții: să lipsească din competiții între minimum șase luni și maximum doi ani și să fie, în momentul începerii perioadei de absență, în Top 300 la simplu și Top 200 WTA la dublu. În cazul maternității, o jucătoare trebuie să revină în circuit în termen de 12 luni după ce a născut, pentru a beneficia de regula clasamentului protejat. Însă clasamentul protejat nu oferă și dreptul de a fi cap de serie la turnee, iar James Blake, directorul Miami Open, a deschis o dezbatere pe această temă, după ce Serena Williams, revenită după naștere, a picat în primul tur în Florida cu câștigătoarea de la Indian Wells, japoneza Naomi Osaka, de către care a fost eliminată. În acest moment, singura excepție de la această regulă se produce la Wimbledon, turneu de Grand Slam la care organizatorii nu țin cont de ierarhia WTA în stabilirea capilor de serie.

În acest an, Serena Williams și Viktoria Azarenka au făcut pentru prima dată uz de clasamentul protejat pentru a se înscrie la Madrid Open (5-12 mai) și la turneul de la Roma, ca numărul 1 WTA (după Simona Halep, pe listă), respectiv la locul 6 WTA (între Jelena Ostapenko și Caroline Garcia). Însă, dacă nu se va schimba nimic până atunci, ele nu vor fi și favorite.Nu toate jucătoarele împărtășesc ideea acordării statului de cap de serie sportivelor care revin după naștere. Mandy Minella, locul 297 WTA, revenită în activitate după ce a născut, s-a declarat împotriva schimbării regulamentului de stabilire a capilor de serie la turnee.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.