Sport

S-a săturat de paradis

Ziarul de Vrancea
19 ian 2020 1046 vizualizări

Singura medaliată olimpică a Iranului a ales să plece în Germania fiindcă nu mai vrea să fie folosită propagandistic

Kimia Alizadeh, singura sportivă iraniană medaliată la Jocurile Olimpice, care a anunțat de curând că a părăsit Iranul deoarece s-a săturat să fie folosită de autorități ca instrument de propagandă, își va continua cariera în Germania, informează Reuters. După ce a plecat din țara ei natală, ea s-a antrenat în Olanda, la Eindhoven. „Kimia a decis să continue în Germania”, a declarat, pentru Reuters, antrenorul lotului Olandei de taekwondo, Mimoun el Boujjoufi. Potrivit Bild, sportiva s-a mutat la Hamburg. Ea a mai primit oferte de a concura pentru Olanda, Canada, Belgia și Bulgaria.

Alizadeh, medaliată cu bronz la JO din 2016, la tawkwondo, a lăsat să se înțeleagă, într-o postare pe Instagram, că s-a stabilit în Europa. „Nu m-a invitat nimeni în Europa și nu mi s-a făcut o ofertă tentantă. Dar accept durerea și greutățile dorului de casă pentru că nu am mai vrut să fiu parte a ipocriziei, minciunilor, nedreptății și lingușirilor”, a afirmat ea.

Alizadeh a precizat că autoritățile iraniene au atribuit succesul său calităților lor de conducători și faptului că sportiva a purtat vălul Islamic. „Sunt doar una din milioanele de femei asuprite cu care ei s-au jucat mulți ani… am purtat ce mi-au spus să port și am repetat ce mi-au ordonat. Am repetat fiecare propoziție pe care mi-au ordonat să o spun. Niciuna dintre noi nu contează pentru ei, suntem doar niște unelte”, a notat Kimia Alizadeh. Ea a menționat că guvernul i-a exploatat politic medaliile, însă în același timp oficiali au umilit-o cu remarci de genul: „Nu este moral ca o femeie să își întindă picioarele”. Să încep cu salut, la revedere sau condoleanțe? Salut, popor asuprit al Iranului, la revedere, popor nobil al Iranului, condoleanțe vouă, oamenilor care sunteți mereu în doliu”, a adăugat sportiva pe Instagram.

Alizadeh este al treilea sportiv iralian de top care a renunțat să își mai reprezinte țara în ultimele luni. În decembrie, șahistul Alireza Firouzja a decis să nu mai concureze pentru Iran ca urmare a interdicției neoficiale cu privire la meciurile împotriva israelienilor. Trei luni mai devreme, Federația Internațională de Judo a anunțat că judoka Saeid Mollaei a refuzat să revină acasă de teamă pentru siguranța sa, după ce a ignorant ordinul federației naționale de a ceda meciuri pentru a evita o eventuală confruntare cu un israelian.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.