Sport

Rezultate grupa U10 avansați la Concursul de șah dedicat Centenarului Marii Uniri la Focșani

Ziarul de Vrancea
30 nov 2018 1491 vizualizări

Seria turneelor de șah dedicate aniversării unui veac de la Marea Unire a românilor a continuat la Sala Sporturilor din Focșani cu întrecerea șahiștilor nelegitimați U10 ani avansați. S-a jucat șah rapid, sistem turneu fiecare cu fiecare, 7 runde.

Competiția a fost foarte atractivă datorită luptei pentru primul loc, deoarece din prima până în ultima rundă trei șahiști au luptat de la egal la egal, fiecare fiind în postura de a putea câștiga turneul. Semnificativ este faptul că la final diferența dintre primul și al treilea șahist a fost doar de jumătate de punct.

Pe primele două locuri s-au clasat Giulia Lungu și Denis-Ionuț Pilă, amândoi cu 6 puncte. Ca să aveți imaginea echilibrului și suspansului să arătăm că tot la egalitate au indicat și două din trei criterii de departajare, doar un singur criteriu dând câștig de cauză Giuliei. Pe locul al treilea s-a clasat Adelin-Ștefan Dăscălescu cu 5,5 puncte. Să dăm Cezarului ce este al Cezarului și să arătm că Adelin are satisfacția de a fi învins pe câștigătoarea competiției. Pe locul al patrulea, cu 4 puncte, s-a clasat Bianca-Maria Beșleagă, și ea o permanentă abonată la locurile fruntașe. A urmat pe locul al cincilea mezinul concursului, Filip-Andrei Toia, cu 3,5 puncte care a dat o replică foarte bună primilor patru clasați, toți cu doi ani mai mari decât el.

Toți acești cinci șahiști, ca și alții, au decis să se dedice carierei șahiste și la începutul lunii ianuarie se vor legitima. Le urăm mult succes în continuare. De la acest ultim concurs să-i mai remarcăm și să-i felicităm pentru curajul de a participa la un turneu U10 avansați pe Alexandru-Ștefan Tudor de numai 6 ani și Maria-Sara Sandu care abia a împlinit 7 ani. De asemenea merită felicitări Maria-Alexandra Marin care a început pregătirea de foarte puțin timp și ar fi avut înlesnirea să joace la U10 începători dar a preferat să ia taurul de coarne și să se confrunte cu șahiști care fac pregătire de doi sau trei ani.

S-a strecurat și un mic regret. Dacă participarea copiilor de 6, 7 și 8 ani a fost mulțumitoare, nu același lucru se poate spune despre copii de 9 și 10 ani. Dar ei au posibilitatea să se reabiliteze la turneul U 12 ani nelegitimați deoarece la turneele pe categorii de vârstă se impune să se respecte numai vârsta maximă, nefiind și o vârstă minimă. Spre exemplu la Turneul U 12 ani s-a înscris și Robert–Andrei Mureșan, născut în 2013 care, la cei cinci ani ai lui, încă nu a ajuns nici la jumătatea vârstei maxime a respectivului turneu, ca și mai vârstnicii decât el, Arthur-Cătălin Giurea, Alexandru-Ștefan Tudor și Filip-Andrei Toia, toți trei născuți în 2012.

Cu ocazia concursului, copiilor li s-a vorbit despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 și au fost citite câteva dintre poeziile profesoarei Maria Ungureanu din Vidra dedicate centenarului.

Organizatorii competiției sunt C.S.M. Focșani 2007, C.S. Olimp Șah Focșani, cu sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret Vrancea care a oferit participanților mai multe cupe, medalii și diplome, conform măreței sărbători de care ne bucurăm cu toții.

 

Informații oferite de  Anton Soare

Citiți și:Concurs de șah dedicat Centenarului Marii Uniri la Focșani | Rezultate grupa U07

În cinstea mărețului eveniment de la 1 Decembrie 1918 când s-a realizat milenarul vis de aur al tuturor românilor, Marea Unire, șahiștii vrânceni participă într-o perioadă de aproape jumătate de lună la un concurs de șah desfășurat pe mai multe grupe de joc. Deoarece împlinirea unui veac de la acest eveniment istoric are o semnificație aparte și trebuia marcată cum se cuvine, au fost organizate turnee pentru toate categoriile de vârstă și pentru toate stadiile de pregătire, mai multe decât de obicei, eșalonate pe o perioadă mai mare de timp.

Competiția a început deja cu un turneu desfășurat la Sala Sporturilor din Focșani în perioada 12 - 19 noiembrie 2018 în care s-au întâlnit cei mai mici șahiști nelegitimați care fac pregătire la C.S.M. Focșani 2007, născuți înainte de 1 ianuarie 2010, indiferent de stadiul de pregătire. S-a jucat șah rapid sistem turneu fiecare cu fiecare, 12 runde.

Pe primele cinci locuri s-au clasat în ordine: Filip-Andrei Toia cu 12 puncte din 12 posibile, Robert-Andrei Mureșan cu 11 puncte, Maria Apostu-Georgscu cu 9,5 puncte, Răzvan-Ionuț Ilie cu 8,5 puncte și Maria-Sara Sandu cu 8,5 puncte. Pentru a nu crea probleme de imagine pentru ultimii clasați, participanții clasați pe locurile 6-13 vor fi nominalizați în ordine alfabetică, fără precizarea punctajului realizat  și locului ocupat: Aurelian-Andrei Bușcu, Maria-Natalia Enache, Arthur-Cătălin Giurea, Alexandru Luca, Irina-Ecaterina Panciu, Ștefan-Marcel Pricopi, Alexandru-Ștefan Tudor și Ștefan Ursu.

Organizatorii turneului și ai tuturor turneelor care se desfășoară în continuare cu ocazia Centenarului Marii Uniri, sunt C.S.M. Focșani 2007, C.S. Olimp Șah Focșani cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea. De arbitraj, buna desfășurare a concursului și asigurarea bazei materiale se ocupă Mihai Strîmbu și Anton Soare.

Informații oferite de  Anton Soare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.