Sport

Recorduri numai bune de bătut

Ziarul de Vrancea
7 iun 2021 656 vizualizări

De la cele nouă goluri ale francezului Michel Platini la Euro1984 până la cele două titluri consecutive ale Spaniei, ziarul belgian „Le Soir” trece în revistă performanțelede doborât la Euro2020, competiție care va începe pe 11 iunie la Roma.

Cele 9 goluri ale lui Platini. Nouă goluri într-o singură ediție. Pare greu de bătut recordul lui Michel Platini, cel care a dus Franța la câștigarea Euro1984 pe teren propriu. Kylian Mbappé și Robert Lewandowski au la dispoziție șapte meciuri pentru a reuși acest lucru, în timp ce Platini nu a jucat decât cinci la acel turneu.

Dubla inedită a Spaniei. „La Roja” este singura echipă care și-a apărat titlul, impunându-se în 2008 și 2012. Republica Federală Germania, victorioasă în 1972, a eșuat în această misiune în 1976, învinsă în finală de Cehoslovacia la lovituri de departajare. Portugalia lui Cristiano Ronaldo va încerca să fie a doua națională care-și păstrează coroana.

4-0. Cel mai mare scor înregistrat într-o finală, o „Roja” suverană învingând o Italie epuizată în finala ediției din 2008. A fost al treilea titlu consecutiv câștigat de Spania, după Euro 2008 și Cupa Mondială 2010.

Ronaldo îl poate depăși pe Platini.Cristiano Ronaldo a marcat și el nouă goluri la Euro, însă în patru ediții. Portughezul poate bate în această vară recordul fostului număr 10 al naționalei Franței. Printre cei mai buni marcatori aflați încă în activitate, Antoine Griezmann (6 goluri) se poate apropia de această cotă, nu și Zlatan Ibrahimovic (6 goluri), ce a fost nevoit să declare forfait.

Ronaldo de 21 de ori. Încă un record pentru Cristiano Ronaldo: el este jucătorul cu cele mai multe meciuri disputate, 21, la Campionatul European, în fața lui Bastian Schweinsteiger (18) și Gianluigi Buffon (17). Portughezul va putea îmbunătăți această performanță la Euro2020.

Trei coroane. Cele mai titrate naționale, cu câte trei succese, sunt Germania (1972 și 1980 cu RFG, apoi 1996) și Spania (1964, 2008, 2012). „Mannschaft” sau „La Roja” pot obține un nou triumf la Londra pe 11 iulie. Doar Franța (1984, 2000) le poate ajunge. Germania și URSS sunt naționalele cu cele mai multe finale pierdute. Germanii au fost învinși în 1972 (RFG), 1992 și 2008, sovieticii în 1964, 1972 și 1988.

Șase golgeteri. Nu mai puțin de șase jucători au împărțit titlul de golgheter al Euro 2012: Dzagoev (Rusia), Mandzukic (Croația), Balotelli (Italia), Mario Gomez (Germania), Cristiano Ronaldo (Portugalia) și Fernando Torres (Espagne) au înscris câte 3 goluri.

Bătrânul Vastic. La 38 de ani și 257 de zile, austriacul Ivica Vastic este cel mai vârstnic jucător care a marcat la Campionatul European, el transformând un penalty împotriva Poloniei în 2008.

Decanul de vârstă Kiraly. Cel mai vârstnic fotbalist de la Campionatul European este portarul maghiar Gabor Kiraly, cu celebrii săi pantaloni de trening gri, care avea 40 de ani și 86 de zile când Ungaria a fost eliminată de Belgia (0-4) în optimile de finală ale Euro 2016.

Cei mai tineri. Cel mai tânăr fotbalist care a evoluat la un Campionat European este olandezul Jetro Willems, 18 ani și 71 de zile la meciul cu Danemarca, în 2012. Cel mai tânăr fotbalist care a marcat este elvețianul Johan Vonlanthen, care avea 18 ani și 141 de zile când a punctat împotriva Franței în 2004.

Nouă goluri într-un meci. Recordul celui mai prolific meci de la Euro a fost stabilit în prima partidă din istoria turneului, semifinala Iugoslavia - Franța (5-4), disputată pe 6 iulie 1960 pe Parc des Princes.

Cinci goluri diferență. Cele mai clare victorii din istoria competiției au fost de trei ori 5-0, în meciurile Franța -Belgia și Danemarca - Iugoslavia (1984) și Suedia - Bulgaria (2004) și o dată 6-1, Olanda - Serbia (2000).

Franța, cel mai bun atac. Franța apare de trei ori pe lista celor mai bune atacuri din istoria competiției, cu 14 goluri în 1984 (în 5 meciuri) și 13 goluri în 2000 (6 meciuri) și 2016 (7 meciuri), la fel ca Olanda, 13 goluri în 2000.

Imbatabila triplă. Niciun jucător nu a înscris mai mult de trei goluri într-un meci la Campionatul European. Șapte fotbaliști au reușit tripla. În afara lui Michel Platini, care a izbutit două la ediția din 1984, este vorba de germanii Dieter Müller și Klaus Allofs, olandezii Marco van Basten și Patrick Kluivert, portughezul Sergio Conceicao și spaniolul David Villa.

Minutul 2. Cel mai rapid gol din istoria competiției a fost marcat după 1 minut și 7 secunde de rusul Dmitri Kiricenko în meciul cu Grecia, în 2004. (AGERPRES)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.