Sport

Rădoi mișcă naționala

Ziarul de Vrancea
9 sep 2020 816 vizualizări

Victoria României în fața Austriei la Klagenfurt ne dă speranța unui nou drum pentru echipa națională *în concepția noului selecționer, fostul ieșean Alex Crețu pare a avea un rol important

Echipa națională de fotbal a României a obținut luni seara o victorie superbă la Klagenfurt, împotriva Austriei, scor 3-2, în cel de-al doilea meci disputat în grupa B1 a Ligii Națiunilor. Victoria de luni este a doua reușită de tricolori în fața Austriei în istorie, prima fiind în 1986, la București în preliminariile Euro 1988, scor 4-0, care a avut drept urmare schimbarea bizară a lui Mircea Lucescu din postul de selecționer cu Emeric Ienei. De la sine înțeles, că victoria de la Klagenfurt, la al doilea meci cu Mirel Rădoi pe bancă, a fost prima pe teren austriac. Este prematur de făcut analize cu privire la jocul naționalei, dar există serioase premise să sperăm că alegerea lui Rădoi pe acest dificil și important post este o soluție fericită. Prin mai multe aspecte a surprins tânărul antrenor la Klagenfurt. În primul rând nu a abandonat modului ofensiv din prima partidă, deși se tot spunea că în condițiile meciului pe terenul principalei favorite, va reveni la sfântul 4-2-3-1, iar cel sacrificat din atac nu a fost Alibec, cum se credea, ci Pușcaș, Contestat de mulți după meciul mai puțin reușit cu Ulster, Alibec a realizat un gol superb fix de la marginea careului după o pasă sclipitoare a lui Florinel Coman, la cel mai bun joc din scurta sa carieră de tricolor. Dar nu numai „Mbappé” de Dâmbovița a fost în această postură, ci și „bătrânul” Dragoș Grigore, care a împlinit 34 de ani în ziua meciului, autorul singurului său gol și probabil ultimul, deși a fost aproape de al doilea pe final. Și, mai ales, Alex Maxim, jucător aproape de ratare dar resuscitat de Șumudică, a ajuns, nesperat, decarul naționalei lui Rădoi, cu presiune pe „prințișorul” Ianis. Iar la Klagenfurt, Maxim a reușit să tranșeze meciul cu o boltă imposibilă peste portarul Schlager. Capitolele la care Mirel mai are de lucru sunt fundașii centrali și cei de bandă. În condițiile unui 4-3-3 care solicită din plin apărarea, centrul apărării nu poate fi asigurat la infinit de Chiricheș sau Grigore, pe dreapta nu ne putem baza pe improvizația Burcă (fie ea patentată de Dan Petrescu), iar pe stânga Bancu (activ pe atac) este ușor de depășit pe flanc, ca să nu mai spunem că nici naturalizarea lui Camora nu poate fi o soluție pe termen lung. O reală și plăcută surpriză a lui Rădoi a fost titularizarea ieșeanului Alex Crețu, care a asigurat, practic, protecția apărării în momentele de iureș al gazdelor. În plus, a dat „assist” în fața porții la golul marcat de Grigore. Des criticat uneori în Copou, mai ales după efectele ratării transferului la Steaua, Alex a arătat că s-a maturizat mult în Slovenia și a arătat de ce este titular incontestabil la campioana statului ex-iugoslav.

Sunt multe de spus despre debutul „erei Rădoi” la națională, dar începutul este promițător. Să nu uităm că țintele acestui sezon întârziat sunt meciurile de baraj pentru Euro. Chiar dacă aceste partide din Liga Națiunilor sunt, poate, chestiuni de pregătire și omogenizare (surprinzător de bună la început de perioadă), nu trebuie uitat că o clasare cât mai bună din Liga Națiunilor, ne poate aduce o „avansare” nesperată în urnele pentru Cupa Mondială din Qatar.

Partea cu cifrele

Scor: Austria-România 2-3 (1-1)

Au marcat: Baumgartner ('17), Onisiwo ('71) / Alibec ('3), Grigore ('51), Maxim ('71).

Austria: A.Schlager – Lainer, Posch, Hinteregger, Ulmer – Grillitsch ('81 – Monschein), Baumgartlinger – Sabitzer, X.Schlager, Baumgartner ('59 - Onisiwo) – Gregoritsch ('73 – Grbic). Selecționer: Franco Foda

România: Tătărușanu – Burcă, Chiricheș ('74 – Nedelcearu), Grigore, Bancu – Maxim, Crețu, Stanciu – Deac ('40 – Iancu), Alibec ('68 – Pușcaș), Coman. Selecționer: Mirel Rădoi

Arbitru: Glen Nyberg (Suedia)

Statistici: posesie – 62-38%; șuturi 15-9 (5-4 cadrate); cornere – 8-4;cornere – 8-4; lovituri libere -19-18; faulturi 13-21.

Celălalt meci al grupei: Irlanda de Nord – Norvegia 1-5.Mc Nair ('6) / Elyounoussi ('2), Haaland ('7, '58), Soerloth ('19, '47). Clasament: 1. România – 4 p (4-3); 2. Norvegia – 3 p (6-3); 3. Austria – 3 p (4-4); 4. Irlanda de Nord -1 p (2-6). Următoarele partide (11 octombrie): Irlanda de Nord-Austria, Norvegia – România.

Partea cu vorbele

Mirel Rădoi: „Nu poate fi totul perfect și nu aș vrea aici să mă întorc înapoi să discutăm de starea gazonului de pe Arena Națională, să spunem că în această seară am câștigat pentru că gazonul a fost bun. Nu, pentru că aveam superioritate numerică la meciul de la București, aveam avantaj pe tabelă. E clar că din punctul ăsta de vedere lucrurile încep să meargă la nivel de cluburi, unde joacă în momentul de față jucătorii echipei naționale și atunci și pentru noi este mult mai ușor la echipa națională, când deja vin cu bagajul lor tactic de stul de mare. Tot meritul îl au băieții, noi nu am făcut altceva decât să le dăm încredere. Mai departe depinde doar de ei. În momentul în care vor fi rezultate nefavorabile, atunci noi, staff-ul, suntem vinovați. Tot ceea ce înseamnă lucruri pozitive sunt doar jucătorii”

Franco Foda: “Nu pot să spun că ne-a surprins echipa României. Ne-am uitat la multe meciuri ale lui Rădoi, de la U21, și știam că echipa este foarte bună la combinații. S-a văzut din nou că grupa este foarte echilibrată. Doar că am făcut prea multe greșeli în defensivă. Noi am înscris două goluri, ar fi trebuit să marcăm mai multe”.

Grupaj realizat de Nicolae GRECU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.