Sport

Probe manipulate la București

Ziarul de Vrancea
16 mai 2018 645 vizualizări

Cunoscutul grup de hackeri “Fancy Bears” a spart site-ul WADA și a descoperit probe manipulate la Laboratorul de la București, care a fost închis

Publicația germană Der Spiegel a intrat în posesia unor documente oficiale ale Agenției Mondiale Antidoping (WADA), în care se arată că Laboratorul antidoping de la București a fost închis după ce WADA a descoperit probe manipulate. Jurnaliștii germani au primit documentele WADA din partea grupului de hackeri Fancy Bears, cunoscut după ce a spart serverele agenției mondiale și a dat publicității mai multe liste cu sportivi care au primit excepții de uz terapeutic.Potrivit investigației WADA, cel puțin două probe pozitive au fost acoperite de persoane din cadrul laboratorului. Este vorba de probele de urină ale doi luptători, recoltate în aprilie 2016 și în care se descoperiseră urme de furosemid, un diuretic folosit ca agent de mascare a adevăratelor substanțe ce îmbunătățesc ilegal performanțele sportivilor. Potrivit Der Spiegel, șeful laboratorului de la București, Valentin Pop, nu a raportat situația și, mai mult, a intrat în baza de date a WADA și a schimbat rezultatele analizelor.

Cazul a plecat de la un informator, care a alertat WADA de faptul că probe pozitive nu au fost raportate, la București. Investigatori ai agenției mondiale au făcut o vizită inopinată la București, la 1 iunie 2016, și au confiscat cele două probe. A doua zi, user-ul valentin.pop a intrat în baza de date a WADA și a schimbat rezultatul probelor, din negativ în suspect."Am fost foarte ocupat și nu am fost atent la ceea cea am făcut", le-a declarat Pop anchetatorilor WADA.Acoperirea probelor pozitive nu este singura neregulă de la București. În iulie 2016, laboratorul nu era în măsură să detecteze hormonul de creștere GHRP-2 și nici meldoniumul, substanțe aflate pe lista interzisă la acea dată. "Directorul Pop nu a lucrat de unul singur", a concluzionat WADA, care a adăugat că managerul laboratorului a fost controlat de o "autoritate externă", fără a o numi, dar pe care agenția încearcă să o descopere prin investigații suplimentare. La solicitarea jurnaliștilor germani, WADA nu a dorit să comenteze pe acest subiect. Pop și adjunctul său, Mirela Zorio, au fost eliberați din funcții după acest scandal, mai arată sursa citată.

La 1 decembrie 2017, Agenția Mondială Andidoping (WADA) a anunțat suspendarea provizorie a acreditării Laboratorului antidoping de la București din cauza nerespectării Standardelor Internaționale pentru Laboratoare (ISL).Laboratorul de Control Doping din România era singurul laborator din Europa de Est acreditat de Agenția Mondială Antidoping. Fondat în august 1983, a funcționat inițial în structura oganizatorică a Institutului Național de Cercetare pentru Sport, din subordinea Agenției Naționale pentru Sport. Activitatea laboratorului a cunoscut o dezvoltare după 1996, an în care s-a decis să se investească în dotarea sa cu echipamente analitice moderne. Pasul decisiv în dezvoltarea activității laboratorului a fost făcut în 2005, când a fost înființată Agenția Națională Antidoping, iar laboratorul s-a transformat în Direcția de Cercetare și Laborator Control Doping și a funcționat în cadrul instituției. Laboratorul de Control Doping din România a primit acreditarea internațională din partea WADA la 29 iulie 2009.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.