Sport

Pro și contra Infantino

Ziarul de Vrancea
24 feb 2020 727 vizualizări

Măsurile spectaculoase și intempestive luate de președintele reales al FIFA stârnesc reacții diverse *în special opoziția la încercările repetate ale marilor grupăride a acapara competițiile intercluburi nu este pe placul finanțatorilor

Gianni Infantino, devenit în urmă cu patru ani președintele FIFA și reales prin aclamații în iunie anul trecut, consideră că are libertate de mișcare pentru a merge mai departe cu proiectele sale în marș forțat, dar întâmpină o opoziție tot mai puternică din partea confederațiilor. Mărirea numărului de echipe la Cupa Mondială, de la 32 la 48, începând de la ediția din 2026, Cupa Mondială a cluburilor cu 24 de echipe în 2021, dublarea ajutorului virat federațiilor: Infantino nu a șomat de când i-a urmat pe 26 februarie 2016 lui Sepp Blatter, în plin scandal de corupție. „Infantino are o viziune clară despre ce vrea să facă, este un om al proiectelor”, a analizat un obișnuit al reuniunilor de la sediul FIFA de la Zürich.”Uneori însă proiectele sale sunt extrem de disruptive. În plus, felul în care procedează nu este pe gustul tuturor, fiindcă avansează testând în public ideile sale”, a continuat acest responsabil al fotbalului mondial.O dovedește proiectul, eșuat, de a vedea Qatarul organizând Mondialul din 2022 împreună cu vecinii săi, în ciuda unui conflict geopolitic.

În timp ce actorii privați doresc să controleze marile competiții, iar cele mai bogate cluburi, cu o influență tot mai mare, vor să remodeleze în favoarea lor Liga Campionilor, Infantino, ca un jucător de șah, face să avanseze pionii săi, într-o lume în care ego-urile și politica au de multe ori câștig de cauză asupra sportului. Deși a fost reales fără opoziție, proiectele sale, dar mai ales lipsa consultării și a transparenței și intervențiile pe lângă cluburi nu sunt apreciate.

Aceste lucruri au stârnit mânia președintelui UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, și a președintelui Confederației sud-americane, paraguayanul Alejandro Dominguez, care au avut o întâlnire oficială săptămâna trecută. Confederația africană (CAF) și președintele său, malgașul Ahmad Ahmad, acuzați de o gestiune financiară puțin riguroasă, s-au opus tutelei FIFA, refuzând să prelungească mandatul senegalezei Fatma Samoura, ce superviza CAF de șase luni. „Toate loviturile sunt permise, nimeni nu face cadouri, relațiile sunt încordate”, a confirmat Raffaele Poli, care conduce „Observatorul Fotbalului”, la Centrul internațional pentru studiul sportului (CIES) din orașul elvețian Neuchâtel. „Există o aviditate la toate nivelurile fotbalului, cu această voință de a scoate maximum de bani care mi se pare că este rațiunea de a fi a fotbalului la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI. Cluburile au apetituri uriașe”, a analizat Poli

Mai mulți observatori cred că Infantino vrea să se opună transformării fotbalului mondial într-un fel de NBA, adică un sport formatat, cu ligi închise și private, ca în campionatele nord-americane. „Postura lui Infantino poate permite păstrarea unor prerogative pentru FIFA”, a explicat Poli. Un exemplu este sistemul transferurilor, pe care Infantino a continuat să-l reformeze, mărind indemnizațiile pentru cluburile formatoare. „Dacă s-ar ajunge la modelul NBA, ar fi sfârșitul compensațiilor plătite cluburilor, însă ne îndreptăm spre o consolidare, ceea ce este o garanție”, a spus Poli.

Un alt oficial al fotbalului mondial are însă cuvinte foarte dure despre bilanțul lui Infantino. „Este o impostură. Legat de guvernanță, ca să acapareze puterea și să evite reforme, a numit o secretară generală slabă (Samoura - n. r.). Numind un director al comisiilor independente (italianul Mario Gallavotti - n. r.), a suprimat total independența comisiei de etică, ce-l suspendase totuși pe predecesorul său”, a declarat această sursă. „A promis de asemenea un control mai riguros al utilizării ajutorului financiar acordat confederațiilor, or în Africa se vede că aceste controale sunt mai puțin riguroase ca înainte”, a adăugat această persoană familiarizată cu instanțele fotbalului. Potrivit lui, la Infantino există „o formă de autocrație de care confederațiile s-au săturat”. Se pune întrebarea dacă ultima parte a mandatului lui Infantino va fi agitată. „Atribuirea Mondialului din 2026 Statelor Unite (plus Canadei și Mexicului) a adus o acalmie”, a subliniat M. Poli. „Iar dacă proiectele sale, cum ar fi Cupa Mondială a cluburilor, funcționează, el va ieși întărit”, a adăugat Poli.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.