Sport

Premieră în marea finală

Ziarul de Vrancea
25 ian 2019 516 vizualizări

Petra Kvitova și Naomi Osaka se întâlnesc pentru prima dată în cadrul circuitului WTA în ultimul act al “Australian Open” * învingătoarea va deveni de luni noul lider mondial, în timp ce Simona Halep va pica pe locul III

Finala feminină a Australian Open 2018 se va desfășura sâmbătă dimineața între jucătoarea cehă Petra Kvitova (6 WTA) și japoneza Naomi Osaka (4 WTA). Cele două vor ocupa, începând de luni, primele două poziții în clasamentul WTA, în timp ce Simona Halep va “retrograda” pe poziția a treia. Kvitova a avut ceva probleme doar în primul set cu americanca Danielle Collins (35 WTA), care ajunsese să ia primul break al partidei la 2-2. Însă Petra a replicat imediat și meciul a ajuns într-un tie-break câștigat clar de jucătoaream cehă cu 7-2. Nivelul de joc etalat de Kvitova a crescut constant, iar victoria la limită în primul set a fost preschimbată într-o veritabilă lecție de tenis în al doilea, Danielle Collins fiind marcată de propriile dubii, dar și de excelenta Kvitova. Scor final, 7-2, 6-0 după un meci care a durat o oră și jumătate. Jucătoarea cehă de 28 de ani are în palmares două titluri de Grand Slam, ambele la Wimbledon, în 2011 și 2014, însă va juca sâmbătă prima sa finală la Australian Open. De asemenea, ea are șansa de a urca, pentru prima dată în carieră, pe prima poziție WTA, în funcție de rezultatul finalei.

A doua finalistă este Naomi Osaka, învingătoare, pe undeva surprinzător în fața Karolinei Pliskova, care a părut “strivită”  de victoria neverosimilă (ca evoluție a scorului) în fața Serenei Williams. Japoneza a câștigat cu 6-2, 4-6, 6-4 și “bifează” a doua finală de Grand Slam din carieră și chiar consecutivă, după cea din toamna trecută la Flushing Meadows, câștigată în fața Serenei. Meciul a durat oră și 53 de minute. Naomi a început în forță partida, a servit bine, a returnat agresiv și cu adâncime, iar rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate: nipona a făcut două break-uri și a câștigat primul set, scor 6-2. Osaka a început în aceleași coordonate și a doua manșă, a făcut încă un break în chiar primul break, însă și-a cedat imediat serviciul (1-1). Cu toate că a mai avut mingi de break, japoneza nu a mai reușit vreun break, iar mai mult la 5-4 și-a cedat serviciul: 6-4 pentru Karolina, iar disputa se ducea în set decisiv. În care japoneza cu rădăcini haitiene și-a regăsit ritmul. Ea a făcut break-ul necesar în game-ul al treilea, iar acest lucru a fost suficient pentru a câștiga manșa. Naomi a fost jucătoarea mai agresivă, realizând  56 de lovituri câștigătoare, față de cele 20 ale adversarei.  Este interesant faptul că Naomi și Petra susțin, în această finală de Grand Slam, prima întâlnire între ele. Și, în fine, putem spune că prin înfrângerea Pliskovei, Simona Halep rămâne cu siguranță pe locul III în topul mondial. “Cred că pentru mine este vorba de experiență. Mi-ar plăcea să spun că sunt atât de bună, dar joc împotriva celor mai bune jucătoare din lume și joc trei seturi majoritatea timpului. Este mai mult o bătălie de voință la acest punct. Ce aș scoate în evidență este că nu renunț și sunt mândră de asta. La acest tuneu, nu am fost concentrată să câștig, am vrut doar să mă asigur că am încercat sută la sută la fiecare punct. Sunt încă aici, deci, din fericire, asta a ținut”, a declarat Osaka, după victoria din meciul de ieri.

Demonstrația maestrului Nadal

Ieri s-a disputat o singură semifinală masculină, în care marele jucător spaniol Rafael Nadal, a frânt orice speranță grecului Stefanos Tsitsipas (15 ATP), calificându-se în finala Australian Open. Nadal s-a impus după un meci care a durat numai o oră și 46 de minute, el ajungând în ultmul act al turneului australian fără set pierdut. Reamintim că Tsitsipas a fost  autorul celei mai mari surprize de la Melbourne, prin eliminarea lui Roger Federer. Spaniolul a controlat partida cap-coadă, având de înfruntat o singură minge de break, în ultimul game, în drumul său spre a șasea victorie consecutivă cu 3-0 la această ediție a Open-ului Vesel, scor 6-2, 6-4, 6-0. La fel ca și în precedentele cinci partide, Nadal a impresionat cu nou-inventanta lovitură de serviciu, cu lovituri de excepție reușite cu dreapta din alergare, dar și cu un procentaj de reușită ideal, ibericul încheind meciul cu număr dublu de lovituri câștigătoare față de greșelile neforțate (28-14). Rafael Nadal a închis la zero setul trei, asigurându-și victoria cu cel mai autoritar scor la această ediție de Australian Open. Cu Carlos Moya antrenor în locul unchiului Toñi, Nadal va încerca să obțină un al doilea trofeu al carierei la Melbourne, la 10 ani de la primul succes, la ediția din 2019.  Pentru iberic, urmează finala cu numărul 25 în turneele de Mare Șlem.

În finala de duminică, Rafa îl va întâlni pe învingătorul partidei dintre liderul mondial Novak Djokovic și francezul Lucas Pouille meci care se va disputa astăzi, de la ora 10:30.

Semifinale dublu masculin: Henri Kontinen  /John Peers (Elveția / Australia) – Leonardo Mayer / Joao Sousa (Argentina) / Portugalia) 6-1, 7-6; Pierre-Hugues Herbert  / Nicolas Mahut (Franța) – Ryan Harrison / Sam Querrey (SUA) 6-4, 6-2.

Semifinale la dublu mixt: Barbora Kreijcikova / Rajeev Ram (Cehia / SUA) – Maria José Martinez / Neale Skupski (Spania / Marea Britanie) 6-0, 6-4; Astra Sharma / John Patrick Smith (Australia) – Nicole Melichar / Bruno Soares (SUA / Brazilia) 6-4, 7-6.

Finala de dublu feminin se dispută astăzi de la ora 7:00 între perechile Samantha Stosur / Zhang Shuai (Australia / China) și Timea Babos / Kristina Mladenovic  (Ungaria / Franța). Semifinaliste au fost echipele Barbora Strycova / Marketa Vondrousova (Cehia) și Jennifer Brady / Alison Riske (SUA).

 

CAS

Jianu, în semifinale la juniori

Reprezentantul României, Filip Jianu, cap de serie numărul 4, a reușit una dintre cele mai importante performanțe ale tenisului masculin românesc din ultimii ani, calificându-se în semifinalele probei de juniori de la Australian Open. Românul de 17 ani, locul 8 ITF, l-a întrecut, ieri cu scorul de 7-6, 4-6, 6-2, pe americanul Cannon Kingsley, locul 15 ITF, de aceeași vârstă. Filip va juca în semifinale cu un alt american, Emilio Nava (22 ITF), care a dispus cu 7-6, 4-6, 6-2 de cehul Jiri Lehecka (11). În cealaltă semifinală se confruntă italienii Lorenzo Musetti și Giulio Leppieri. Din păcate, Filip a suferit o înfrângere în fața lui Nava la dublu. Cuplul româno-spaniol Jiano / Nicolas Alvarez a fost învins, cu 3-6, 4-6 de perechea americană Kingsley / Nava.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.