Sport

Potoliți furia roșie!

Ziarul de Vrancea
3 sep 2019 1484 vizualizări

Astăzi, de la ora 21:45 pe Arena Națională din București are loc partida România – Spania în preliminariile Euro 2020 * meciul care prezintă mare importanță pentru șansele de calificare ale tricolorilor va putea fi vizionat pe ProTVFormațiile probabile

Nu ne-am temut niciodată de ei

România și Spania s-au întâlnit de multe ori de-a lungul timpului. Deși Spania a fost considerată mai mereu o forță a fotbalului mondial, șirul rezultatelor dintre cele două echipe este echilibrat: cinci victorii iberice, patru românești și șase remize, golaverajul fiind de 19-16 în favoarea Spaniei. Însă dacă scoatem rezultatul primei confruntări disputate tocmai în 1962, pe stadionul „Santiago Bernabeu” când o formație fistichie întocmită de pitorescul „pitic” Titi Teașcă a pierdut cu 0-6, ajungem la un raport de goluri favorabil tricolorilor. În general, nu s-au înregistrat victorii la mai mult de două goluri diferență, nici de o parte, nici de cealaltă. Explicația este, evident, una istorică: România a avut momentele ei de glorie, iar Spania a devenit o superputere la nivel de reprezentative în ultimele două decenii: până atunci, rivalitatea aprigă dintre granzii Real Madrid și Barcelona a fost păguboasă pentru națională. Paradoxal, globalizarea fotbalului după momentul Bossman 1997 a fost benefic, selecționerii găsind în alte părți filonul de neprețuit al fotbalului spaniol, primul care a experimentat cu succes această cale fiind regretatul Luis Aragones. Mai menționăm că dintre cele 15 dueluri, 13 au fost oficiale (11 pentru Euro, două pentru Cupa Mondială), dar numai două la turnee finale, în 1984 (1-1 la St. Etienne) și 1996 (1-2 la Leeds). Ce-i drept, se spune că Spania este de temut întotdeauna, chiar și acum, când generația iberică de aur, cu Xavi, Iniesta, David Villa, Fernando Torres s-a dus. Șocul de la Cupa Mondială din Brazilia a fost resimțit din plin, iar acum sub conducerea lui Luis Enrique a început reconstrucția. Din nefericire, o tragedie cumplită (decesul fiicei minore) a curmat cel puțin pentru moment prestația lui „Lucho” pe banca tehnică, dar reconstrucția continuă sub bagheta secundului Roberto Moreno și, vorbind de tragedia lui Enrique, trebuie să evidențiem decizia emoționantă a FRF de a se ține un moment de reculegere pe Arena Națională. Spaniolii au câteva probleme în lot:”Goleadorul” Morata s-a accidentat, iar Isco și Asensio sunt și ei indisponibili. Spania este lider incontestabil al grupei F, a câștigat toate cele patru meciuri de până acum, inclusiv, cu Suedia și Norvegia, adversarele noastre pentru locul II. De aceea, un rezultat bun, chiar o remiză, ar putea constitui un avantaj moral al tricolorilor.

„Jucăm la victorie, dar e bun și egalul!”

Nici Cosmin Contra nu-i lipsit de probleme. Accidentarea lui Bancu, unul dintre preferații selecționerului, lasă un gol pe un post pe care nu poate fi folosit nici „jolly-joker-ul Chipciu, suspendat pentru acest joc. Deși este foarte greu de imaginat, „Guriță” studiază varianta unui joc de posesie în fața ibericilor, oscilând între 4-2-3-1 și 4-4-2. De asemenea, Contra, mizează pe jucătorii experimentați din lot, mai exact în cei care are încredere, culminând cu Anton, Groazav sau Deac. “Am în minte 90 la sută din jucători, și planul tactic, și cum vom începe, dacă se întâmplă să primim gol cum vom face. Fizic să fie sută la sută jucătorii, dar în același timp să avem curaj, să nu ne fie frică. Dacă ne vom apăra tot meciul ne va fi greu să ținem piept acestei echipe. Am încercat să lucrez alt sistem, voi vedea… Avem jucători care pot să-i pună în dificultate pe cei din echipa Spaniei, dar să aibă curaj”, a spus Contra. El a menționat că își dorește de fiecare dată victoria și pregătește meciurile ca atare, dar l-ar mulțumi un egal. “Întotdeauna transmit jucătorilor înainte de meciuri că vreau să câștig acel meci. Dacă la sfârșitul celor 90 de minute aș fi mulțumit cu un egal? Trebuie să spun că da. Este un meci un pic mai special, pentru că Spania este a doua mea casă, familia mea trăiește la Madrid. Încercăm să facem un meci perfect din punct de vedere fizic-tactic și să fim la sută la sută cu moralul. Și coroborat poate cu o zi mai puțin inspirată din partea Spaniei, vom avea șansa noastră. Este clar că Spania va domina. Știm că vom suferi, trebuie să alergăm mult”, a afirmat tehnicianul, alternând la unele întrebări româna cu spaniola. Ultimul meci româno-spaniol s-a jucat în martie 2016 la Cluj și s-a încheiat fără gol. Dintre jucătorii români folosiți pe atunci de Anghel Iordănescu au rămas Tătărușanu, Chiricheș, Grigore, Stanciu, Andone, iar pe bancă au mai stat Toșca și Keșeru. La spanioli jucau Jordi Alba și Paco Alcacer. Ultima victorie românească a avut loc pe pământ spaniol, 1-0 în 2006, la Palma de Mallorca (gol marcat de Ciprian Marica), iar ultima victorie spaniolă a fost cea de la Euro 1996.”

Formațiile probabile

România: Tătărușanu – Benzar, Grigore, Chiricheș, Toșca – Anton, Marin – Deac, Stanciu, Grozav - Pușcas

Spania: De Gea - Alba, Martinez, Ramos, Carvajal - Parejo, Busquets, Ruiz - Suso, Rodrigo, Oyarzabal.

Arbitru: Deniz Aytekin (Turcia).

Grupa F pe scurt

Partide jucate: Malta – I. Feroe 2-1; Suedia – România 2-1; Spania – Norvegia 2-1; Malta – Spania 0-2; Norvegia – Suedia 3-3; România – I.Feroe 4-1; I.Feroe – Spania 1-4; Norvegia – România 2-2; Suedia – Malta 3-0; I. Feroe – Norvegia 0-2; Malta – România 0-4; Spania – Suedia 3-0.

Program: I. Feroe – Suedia; Norvegia – Malta; România – Spania (astăzi 21:45); România – Malta (duminică, 19:00); Spania – I.Feroe; Suedia – Norvegia (duminică, 21:45); I.Feroe-România;Malta – Suedia; Norvegia -Spania (12 octombrie); I.Feroe -Malta; România – Norvegia: Suedia- Spania (15 octombrie); Norvegia – I.Feroe; România – Suedia; Spania – Malta (15 noiembrie); Malta – Norvegia; Spania – România; Suedia – I.Feroe (18 noiembrie).

Clasament (4 etape) : 1. Spania – 12 p; 2. România – 7 p; 3. Suedia -7 p; 4. Norvegia – 5 p; 5. Malta – 3 p; 6. I.Feroe – 0 p.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.