Sport

Surorile Cristina şi Bianca Voinea, eleve ale CNU, dansatoare sportive de nota zece

Janine VADISLAV
31 ian 2018 6534 vizualizări

Dansul sportiv, o combinaţie interesantă între sport şi dans de plăcere, este o binecuvântare pentru cei care-l practică. Se poate face la orice nivel, de la orice vârstă ajutând copilul, tânărul, să se menţină în formă, conferindu-i o postură de invidiat. Cu o condiţie, să-şi dorească să practice dansul sportiv de plăcere sau pentru performanţă.

Dansul se face în doi, partenerii formând o echipă. Performanţa în acest sport poate începe încă de la vârsta de 5-6 ani ( unii cred că potrivit ar fi ca un copil să înceapă de la 3 ani), continuând până la seniori. Dansul sportiv este împărţit în două secţiuni, Standard şi Latino, organizat atât pe categorii valorice (clase) cât şi pe categorii de vârstă.

Cele două secţiuni cuprind câte cinci dansuri fiecare. Dansurile standard: Valsul lent este un dans de origine engleză, apărut în anul 1874: Tango-ul, a avut ca predecesor „Milonga”; „Slowfox-ul, înaintaşul „Foxtrot-ului”, a apărut la începutul anilor 1920; Quick-step-ul s-a dezvoltat în timpul Primului Război Mondial în suburbiile New York-ului şi a apărut la sfârşitul anilor 1920.

Cu un stil, total diferit de cel al dansurilor standard, dansurile latino exprimă forţă, exprimă sentimentul. O altă caracteristică ce diferenţiază dansurile latino de alte stiluri de dans este mişcarea şoldurilor care acompaniază paşii la Samba, Cha-cha-cha, Rumba, Paso doble, Jive. Clasele valorice încep cu clasa Hobby, continuând apoi cu clasele E, D, C, B, A şi S.

Două splendide sportive, care au făcut performanţă în dansul sportiv  trăiesc, învaţă şi se pregătesc pentru concursuri în oraşul nostru ( mai nou, Bianca se antrenează la Bucureşti) este vorba despre Cristina şi Bianca  Voinea, eleve ale Colegiului Naţional Unirea, care fac acest sport încă de pe vremea grădiniţei. Rezultatele obţinute, atât la şcoală cât şi în concursurile naţionale şi internaţionale, ne îndreptăţesc să afirmăm că sunt în top, un exemplu pentru cei, cele care doresc să le calce pe urme, mai ales că fetele predau, voluntar celor interesaţi, dansul sportiv.

- Ce înseamnă dansul pentru tine? întreb.

„Este locul şi momentul în care  uit de toate grijile, de temele şi lucrările pentru şcoală... Pur şi simplu sunt liberă!” spune Bianca Voinea.

- Este greu?   

„Poate fi greu dacă, in afară de dansul sportiv mai avem multe altele de făcut, la fel de importante. Poate fi şi uşor, când e vorba de pasiune, aşa cum este la mine. Fac acest sport cu plăcere. Visul meu a fost întotdeauna să practic dansul sportiv.”

- A fost dorinţa ta, de la început, sau te-au îndrumat părinţii?

„Prima oară m-au adus părinţii la dans, iar eu am fost de acord. Pe parcurs a  devenit pasiune, iar părinţii  m-au susţinut în tot ce am făcut”.

- Cum s-a împăcat dansul cu şcoala?

„S-au împăcat foarte bine. în clasele primare doamna învăţătoare era încântată de fiecare reuşită a mea. La fel a fost şi la clasele gimnaziale, toţi erau  mândri de mine. În clasa a VI a am participat la o competiţie internaţională în Slovenia. Şi în liceu e la fel, mă simt susţinută, toţi sunt mândri de ceea ce fac.”

- Eşti o vedetă?

„Sunt o vedetă, să zicem, dar nu-mi place acest cuvânt. Mă simt egală cu fiecare dintre colegii mei în parte, chiar dacă în activităţile din afara scolii eu fac dans. La liceu toţi suntem egali.

- La ce nivel ai ajuns în acest moment?        

„Sunt clasa valorică B şi mai am două clase să ajung la ultima. Sper ca până la majorat să ating acest nivel.

Bianca este în clasa a X a şi mediile ei sunt peste 9. Este o elevă conştiincioasă care a ştiut să-şi drămuiască bine timpul astfel încât să fie un dansator de performanţă şi un elev foarte bun, să facă voluntariat şi să aibă şi hobby-uri.

- Ce performanţe ai?

„Am foarte multe premii I, II şi III, finale şi semifinale, dar cel mai drag premiu a fost obţinut în Slovenia, la Maribor, unde a fost o competiţie internaţională. Alături de fostul meu partener, Robert Pintilie, am câştigat locul I.”

- Unde faci antrenamentele?

„Antrenamentele mele personale le fac la Bucureşti cu Virgil Boroş, antrenorul meu. Lecţiile pe care le predau copiilor le ţin la Casa de Cultură. ”

- Eşti sportiv de performanţă şi, în acelaşi timp, voluntar dedicat.

„Totul a început în 2017, când am trecut examenul de instructor şi am putut preda copiilor dans sportiv. Pentru cei care doresc performanţă, alături de sora mea, fac voluntariat.”

- Ce înseamnă?    

„Este o plăcere.... Miercurea, vinerea şi sâmbăta, după ore mergem şi petrecem o oră şi jumătate alături de copii. Acest lucru ne face fericite pe mine şi pe sora mea Cristina, elevă acum în clasa a XII a la Colegiul Naţional Unirea. Pentru copii, pentru noi toţi, dansul este sănătate curată, asigură mobilitatea trupului, ne ajută să comunicăm mai vine unii cu alţii, să ne facem prieteni şi, dacă ne dorim acest lucru foarte mult, să ajungem la performanţă. Îi invităm  să  vină  cu  toată  încrederea şi vor observa, după ceva timp, schimbarea în bine. Suntem  tinere, pline de energie, bine pregătite aşa că vor trăi clipe de neuitat, iar cei  care vor continua, vor fi cei care mâine vor cuceri trofee în concursurile naţionale şi internaţionale. Pe mine dansul m-a învăţat să fiu mai ordonată, să-mi programez timpul mai bine, Ştiu că dimineaţa este pentru teme, după- amiaza merg la şcoală, iar seara este pentru dans, la Casa de Cultură. Sunt elevă la cel mai bun colegiu din Focşani, Colegiul Naţional Unirea, unde toţi profesorii mă înţeleg că fac acest sport, dar nu primesc regim special pentru acest lucru. După orele de şcoală merg la Casa de Cultură unde fac voluntariat, predau dans copiilor miercurea , vinerea şi sâmbăta. Dacă la început sunt mai timizi, după câteva antrenamente intră în ritm. Cea mai mare dorinţă a noastră este să vină  copii mulţi, să le împărtăşim din frumuseţea dansului sportiv, să ne bucurăm de ceea ce ne oferă dansul, să fim o mare familie. Sper ca părinţii să aibă încredere în noi şi în competenţa noastră, chiar dacă suntem foarte tinere. Performanţele obţinute ne recomandă, la fel şi calitatea de instructor sportiv obţinută de mine.” ne-a mai spus Bianca Voinea.

Aşadar, cei care iubesc dansul sportiv, cei care vor să aibă o ţinută impecabilă, cei care vor să petreacă timpul liber în paşi de dans, sau visaţi la performanţă, în fiecare săptămână, miercuri, vineri şi sâmbătă, cele două voluntare, Bianca şi Cristina Voinea vă aşteaptă  la Casa de Cultura, din Focşani. Plăcerea dansulului este unică.  ( Janine VADISLAV )

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.