Sport

Piața fotbalului se agită pe final

Ziarul de Vrancea
30 ian 2018 626 vizualizări

Manchester City  a dat 65 milioane de euro pentru fundașul francez Laporte de la Bilbao * Guardiola le arată cu degetul celor de la PSG cum se fac transferuri *Arsenal îl aduce pe Aubameyang dar îl trimite pe Giroud la Chelsea

Manchester City a oficializat, ieri, cel mai scump transfer din istoria sa, achiziționându-l pe fundașul francez Aymeric Laporte de la Athletic Bilbao, cu 57,2 milioane de lire sterline (65 de milioane de euro). Precedentul cel mai scumb transfer efectuat de City a fost cel al belgianului Kevin de Bruyne de la Wolfsburg, în 2015, pentru 55 de milioane de lire sterline. însă, dacă se ține cont de cotațiade atunci a lirei sterline față de euro, transferul lui De Bruyne a fost mai scump, costând 75 de milioane de euro. Liderul din Premier League a plătit clauza de reziliere a contractului fotbalistului în vârstă de 23 de ani cu Bilbao, iar fundașul central a semnat o înțelegere valabilă până în 2023 cu noua sa grupare.

Laporte este al doilea cel mai scump fundaș din istorie, după ce Liverpool a plătit, în aceatsă lună, clubului Southampton 84 de milioane de euro pentru olandezul Virgil Van Dijk. Aymeric Laporte, născut la Agen, în Franța, cu un străbunic basc, era singurul străin din lotul clubului Athletic Bilbao. El a fost "înregimentat" ca junior la un club din regiunea franceză a țării Bascilor, Bayonne, și apoi la Basconia, înainte de a ajunge la Athletic. Laporte a marcat 10 goluri în 222 de meciuri ca senior, din 2012 și a evoluat de 19 ori pentru naționala de tineret a Franței. Din vară, Bilbao va mai avea un străin în lot, pe Cristian Ganea de la FC Viitorul.  Banii n-au stat prea mult  în seifurile grupării de pe “San Mames”. Jumătate din suma primită pe transferul lui Laporte a fost cheltuită de basci perntru a-l aduce pe Iñigo Martinez, tot fundaș central, de la "vecina" Real Sociedad, cu 32 de milioane de euro. În vârstă de 26 de ani, Inigo Martinez s-a născut în țara Bascilor și a jucat ca senior numai la San Sebastian.

Antrenorul “cetățenilor”, Josep Guardiola, a apărat politica de transferuri a clubului său, precizând că, deși cheltuiește mulți bani, o face pe mulți jucători, nu pe câte doi, referindu-se la alte mari grupări europene care au produs inflația în fotbal, în special PSG.  "Înțeleg criticile, dar jucătorii buni sunt scumpi. Sunt echipe care cheltuiesc 300-400 de milioane de lire sterline pe doi jucători, noi dăm banii aceștia pe șase jucători. Am avut probleme vara trecută cu șase jucători aflați la final de contract. Trebuie să cumpărăm jucători pentru că patru sau cinci dintre fundașii noștri pleacă. Trebuie să cheltuim, e logic. într-o zi, dacă va fi pregătit, clubul va cheltui mai mult de 100 de milioane pe un jucător, dar până acum nu a fost cazul și cel mai scump este Laporte. Cert este că în vară vom cumpăra unul sau doi jucători și asta va fi tot. Intenționam să-l luăm pe Laporte în vară, dar s-a întâmplat acum", a declarat Guardiola. Potrivit The Telegraph, în 19 luni de când se află la Manchester, Guardiola a cheltui 448 de milioane de lire sterline pe jucători, peste jumătate din această sumă fiind pentru fundași.

* Pierre-Emerick Aubameyang (28 de ani) e la un pas de momentul în care va semna cu Arsenal, iar venirea vârfului gabonez pe “Emirates” conduce la plecarea francezului Olivier Giroud (31 de ani). Arsene Wenger a ajuns la o înțelegere cu șefii Borussiei Dortmund și va plăti 57 de milioane de euro plus alte șase milioane de euro sub formă de bonusuri pentru Aubameyang, transferul urmând să fie anunțat zilele următoare, iar omul care are de pierdut de pe urma mutării e francezul Olivier Giroud, un atacant în care legendarul manager al londonezilor a avut, de-a lungul timpului, foarte mare încredere. Rezerva lui Lacazette în actualul sezon, Giroud nu ar avea nicio șansă să se impună ca titular și după venirea lui Aubameyang, motiv pentru care presa internațională scrie că vârful de 31 de ani va fi subiectul unui transfer surprinzător. Cum Chelsea caută un atacant care să-i facă concurență lui Alvaro Morata, jurnaliștii străini anunță că Wenger și-a dat deja acordul ca Giroud să meargă la rivala din Anglia. Atrasă de ideea aducerii unor vârfuri înalte, precum Peter Crouch sau Andy Carroll, campioana Angliei va plăti aproximativ 17 milioane de euro în schimbul lui Giroud, care va pleca de pe Emirates după șase ani și 105 goluri în 252 de meciuri.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.