Sport

Pentru un pumn de petrodolari

Ziarul de Vrancea
27 dec 2017 857 vizualizări

Federația Internațională de Șah acordă drept de organizare a unor competiții majore Arabiei Saudite, țară care refuză să acorde vize israelienilor. * Campioana mondială de șah rapid și blitz a  renunțat la titluri pentru a nu fi obligată să respecte reguli care înjosesc femeile

Federația israeliană de șah a solicitat compensații financiare din partea Federației internaționale de resort după ce sportivii săi nu au putut participa la un turneu în Arabia Saudită, fiindu-le refuzate vizele de intrare în această țară. Șapte șahiști israelieni au solicitat vize pentru a putea fi prezenți la turneul mondial ''Regele Salman'', unde urmează să aibă loc partide rapide și blitz, competiția fiind prevăzută să se desfășoare, sub egida Federației internaționale de șah (FIDE), în perioada 26-30 decembrie la Riad. Conform regulilor FIDE, o țară nu poate să-i priveze pe jucători, indiferent de naționalitatea lor, de participarea la o astfel de competiție. Cu toate acestea, oficialii saudiți au refuzat inițial să acorde vize jucătorilor din trei țări: Iran, Qatar și Israel, state cu care Arabia Saudită are tensiuni sau nu întreține relații diplomatice.

Luni, FIDE a anunțat că a reușit să "obțină vize pentru jucătorii din Qatar și Iran", dar nu și pentru cei din Israel. Ca răspuns, Federația israeliană de șah a solicitat compensații de la FIDE pentru cei șapte sportivi ai săi care au fost supuși ''unui prejudiciu profesional și financiar''. De asemenea, Israel a cerut FIDE să se asigure că, atunci când încredințează organizarea unui turneu internațional unei țări, acel stat va permite tuturor sportivilor doritori să fie prezenți la competiție.

Acordarea organizării unei competiții majore unei țări cu principii medievale are și alte consecințe.  Jucătoarea ucraineană de șah Anna Muzîciuk, deținătoarea titlului mondial la șah rapid și la șah blitz, a refuzat participarea la ediția din acest an a competiției, programată în Arabia Saudită, ea refuzând să se supună exigențelor autorităților din această țară cu privire la femei. “Voi pierde două titluri mondiale pentru că am decis să nu merg în Arabia Saudită. Am decis să nu port abaya, să nu fiu însoțită când ies afară, să nu mă simt o creatură inferioară. În urmă cu exact un an, am câștigat aceste două titluri și eram ce am ai fericită persoană din lumea șahului, dar de această dată mă simt rău. Sunt pregătită să îmi respect principiile și să lipsesc de la competiția la care aș fi putut să câștig mai mult decât câștig la 12 concursuri. Este deranjant, dar cel mai supărător este că aproape nimănui nu îi pasă”, a notat Muzîciuk pe Facebook. În noiembrie, Federația Internațională de șah a anunțat pe site-ul oficial că a ajuns la un acord cu organizatorii cu privire la un “cod vestimentar”  pentru competiția de la sfârșitul acestui an. Astfel, bărbații trebuie să poartecostume de culoare închisă, cu cămașă albă, iar femeile costume bleumarin sau negre, cu bluză albă cu guler înalt. Fondul total de premii pentru competiție este de două milioane de dolari.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.