Sport

Patru turnee de șah dedicate Zilei Armatei României cu participarea șahiștilor vrânceni

Ziarul de Vrancea
30 oct 2018 1725 vizualizări

Conform precizărilor oferite de Anton Soare, reprezentant al secției de șah al clubului CSM Focșani 2007,șahiștii vrânceni au concurat în ultimele două săptămâni la patru turnee de șah dedicate Zilei Armatei României. Ultimul și cel mai important turneu al competiției CUPA „ZIUA ARMATEI“, ediția a XIII-a s-a desfășurat la Cercul Militar Focșani într-o organizare deosebită care a răspuns celor mai exigente cerințe ale seniorilor și juniorilor participanți.

 

Acesta a fost rezervat cadrelor militare active și în rezervă de la toate componentele sistemului național de apărare din județ și copiilor de cadre militare fiind  însă invitați și cei mai buni șahiști seniori și juniori din județ.

S-a jucat șah rapid pe parcursul a șapte runde în sistem elvețian.

Locul I a revenit candidatului de maestru Grigore Mălureanu, unul dintre cei mai activi șahiști ai Vrancei și, după ultimele rezultate, probabil cel mai bun al momentului. În urma lui în clasamentul general s-au clasat în ordine: Andrei Cucoaneș, Emilian-Paul Ioniță, Lucian-Vicențiu Marin, Marius Arghirescu, Sandu Gurguiatu, Ștefan Dănilă, Viorel Balla, Mirel Lepădatu, Ion Nistoroiu, Mihai Cosor, Valentin Corbu, Laurențiu-Valentin Zăușilă, Yannis-Grecu Rafael, Toader Gurguiatu, Radu Tatar, Alexe Gurguiatu, Andrei Dănuț Neagu, Mihnea-Iustin Baciu, Ana-Maria Apostu, Gheorghe Nedelcu, Cristian-Eduard Șimon, Carmen-Nicola Ioniță, Denis-Ionuț Pilă, Constantin Curcudel, Costel Stratulat, Vlad Samoilă, Marius Atanasiu etc.

S-au întocmit clasamente pe diferite alte criterii.

În clasamentul fetelor pe primele locuri s-au clasat în ordine:

Ana-Maria Apostu, Carmen-Nicola Ioniță, Elena Lupu, Giulia Lungu și Bianca-Maria Beșleagă.

În clasamentul cadrelor militare în rezervă pe primele locuri s-au clasat Viorel Balla, Toader Gurguiatu, Radu Tatar.

La cadrele militare active cei mai buni au fost Lucian-Vicențiu Marin, Mirel Lepădatu, Laurențiu-Valentin Zăușilă.

La copii U6 ani pe primele trei locuri s-au clasat Robert-Andrei Mureșan, Filip-Andrei Toma și Alexandru-Ștefan Tudor.

Cei mai buni la U8 ani au fost Ana-Maria Apostu, Denis-Ionuț Pilă, Patric-Andrei Făcâlă, David-Andrei Mihai, Adelin-Ștefan Dăscălescu, Giulia Lungu, Bianca-Maria Beșleagă și Andrei Nicolau.

La U10 ani ordinea primilor a fost următoarea: Valentin Corbu, Yannis-Raphael Grecu, Andrei-Dănuț Neagu, Elena Lupu și Rareș-Gabriel Nechita.

O remarcă specială trebuie făcută pentru Ana-Maria Apostu care la numai 7 ani a obținut locul I la fete, deși contracandidatele erau mai mari cu unul sau mai mulți ani. De asemenea s-a clasat pe un loc mai bun decât toți băieții de vârsta ei sau decât cei cu un an mai mari.

Deoarece această competiție s-a desfășurat în anul când se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, filialele județene Vrancea ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, sprijinite de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea au ținut să ofere participanților premii mai consistente, pe măsura marelui eveniment istoric. Toți participanții au primit în afara diplomei obișnuite oferite sportivilor încă o diplomă specială aniversară pentru evenimentul din acest an. Aproape toți au primit diferite medalii, și pe alte criterii decât cele obișnuite. Câștigătorului competiției i-a fost oferit un ceas de șah profesional la nivelul exigențelor Federației Internaționale de Șah. Nu mai puțin de 10 participanți au primit cupe, un participant a primit tablă de șah și piese Staunton (cele mai apreciate pe plan internațional). Cupele au revenit șahiștilor astfel: primilor trei din clasamentul general (Grigore Mălureanu, Andrei Cucoaneș, Emilian-Paul Ioniță,), celui mai bun cadru militar în rezervă (Viorel Balla), celui mai bun cadru militar activ (Lucian Marin), celui mai vârstnic participant (Ion Nistoroiu), celei mai bune junioare (Ana-Maria Apostu), celui mai bun junior (Ștefan Dănilă), celei mai tinere participante (Giulia Lungu), celui mai tânăr participant (Robert-Andrei Mureșan). 11 dintre participanții mai buni care n-au primit cupe sau medalii, au primit cărți, dintre care 8 de șah.

A fost unul dintre cele mai reușite concursuri din județ din ultimii patru ani, atât prin valoarea participanților, valoarea premiilor cât și prin condițiile oferite de Cercul Militar Focșani. Există și o umbră de regret. Organizatorii nu au reușit să mobilizeze cadre militare active cât ar fi permis spațiul.

Deoarece în această lună s-au împlinit 10 ani de la moartea candidatului de maestru Neculai Badiu, s-a păstrat un moment de reculegere în amintirea lui și au fost înmânate patru medalii „Premiul Special Neculai Badiu“. Alături de Anton Soare și Dan Toma, în anul 2006 el s-a implicat în organizarea ediției inaugurale a competiției CUPA „ZIUA ARMATEI“.

La buna organizare și desfășurare a competiției și-au adus contribuția inginerul Mihai Strîmbu, director de turneu și arbitru șef, căpitanul comandor în rezervă aviator Aurelian Chirică, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Vrancea, căpitanul comandor în rezervă aviator Iulian Baștiurea, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Vrancea, locotenentul colonel în rezervă Anton Soare, inițiatorul primului concurs din 2006 și a celor care au urmat an de an dedicate acestei zile, maistrul militar principal aviator Liviu Iritz, colonelul în rezervă Anghel Eugen, șeful Cercului Militar Focșani, Romeo Teșilă, secretarul Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, filiala Vrancea și alte cadre militare care au sprijinit financiar procurarea premiilor.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.