Sport

Pasărea Phoenix se numește Irina

Ziarul de Vrancea
15 ian 2018 654 vizualizări

In primul tur la Australian Open, Begu a revenit de două ori în momente în care partida cu Ekaterina Makarova părea pierdută * Monica Niculescu, Mihaela Buzărnescu și Marius Copil au părăsit competiția *dezastru pentru tenismenii din SUA

Jucătoarea română de tenis Irina Begu (40 WTA)  a fost protagonista primei zile a turneului de Grand Slam Australian Open, nu atât prin rezultatul realizat, victorie în fața rusoaicei Ekaterina Makarova, penultimul cap de seriei, ci pentru maniera în care a întors de două ori un meci care părea pierdut. Irina  a revenit după ce a fost condusă cu 3-6, 0-4. După ce Begu a câștigat șapte jocuri consecutive, rusoaica a trecut din nou la conducere, în setul decisiv, având avantaj de 4-1 și 5-2. Makarova a servit pentru meci, la 5-3, dar Begu a obținut break-ul și apoi a egalat. Cu încă un break, la 6-6, Begu s-a impus cu 8-6, în decisiv, după trei ore și un minut de la start, scor 3-6, 6-4, 8-6.  Makaraova, 29 de ani, fostă ocupantă a locului 8 WTA, a jucat în semifinale în 2015, la Melbourne, an în care a trecut de Simona Halep în sferturi, înainte de a fi eliminată de Maria Șarapova. Cea mai bună performanță a Irinei Begu la AusOpen este calificarea în optimi, în 2015. Anul trecut, ea a fost învinsă în turul al doilea. În faza următoarea Begu, 27 de ani, va evolua cu croata Petra Martic (81 WTA), care a trecut în primul tur de sportiva belgiană Alison Van Uytvanck (77) cu scorul de 7-6, 6-3. Begu și Martic nu s-au mai întâlni până în prezent. Într-un alt meci din turul I, Monica Niculescu (99 WTA) a fost învinsă, cu scorul de 4-7, 5-7 de germana Mona Barthel (53), după o partidă care a durat o oră și 49 de minute. Monica a fost neobișnuit de nervoasă, a ratat numeroase lovituri, mai ales pe serviciul al doilea. Primul set a fost decis de un singur break, la fel era să se întâmple și cu cel de-al doilea, dar jucătoarea română a avut câteva momente bune, egalând la cinci. În final, mai stăpână pe ea, nemțoaica a obținut victoria, calificându-se în faza secundă.

Cea de-a treia româncă prezentă ieri la Melbourne a avut o misiune imposibilă. Însă Mihaela Buzărnescu a făcut tot ce-a putut în meciul cu numărul 2 mondial, daneza Caroline Wozniacki. Mihaela Buzărnescu a jucat curajos,  riscant chiar, uneori făra a fi necesar acest lucru. Românca a căutat unghiuri deschise, mingi lungi și schimbări bruște de direcție, a venit la fileu, însă a alternat momentele excepționale cu cele în care a fost nesigură, neinspirată și a greșit foarte mult. Wozniacki a răspuns cu un bun serviciu, cu jocul ei de regularitate din spatele terenului, din care a contraatacat cu mingi direct câștigătoare.   Wozniacki a condus cu 2-0, după un break la start, dar Buzărnescu a revenit și a egalat. A urmat o perioadă de șase game-uri în care jucătoarea română a "dispărut" din meci, iar adversara ei a pus repede 6-2 pe tabelă, după 30 de minute de joc, și 2-0 în setul secund. La acest scor, Buzărnescu a găsit cele mai bune lovituri și a întors la 3-2, cu două break-uri câștigate. însă din nou jocul sportivei române s-a stins, iar daneza a dominat disputa prin mobilitate și precizie, impunându-se cu 6-3, după 71 de minute de la start. A fost pentru a doua oară când Buzărnescu a jucat la un Grand Slam cu Wozniacki, din tot atâtea participări pe tabloul principal al unui "major". Daneza a învins-o pe româncă și anul trecut, la US Open, în primul tur, cu 6-1, 7-5. Nici Marius Copil (92 ATP) n-a rezistat mult în turneul masculin, el cedând clar în fața francezului Gilles Simon (57 ATP) cu 5-7, 4-6, 3-6 după două ore de joc.

Yankei în ceață

Prima zi a Openului de la Antipozi a fost groaznică pentru reprezentanții SUA. Venus Williams (5 WTA), finalista ediției precedente, Coco Vandeweghe  (9) și Sloane Stephens (13), câștigătoarea US Open 2017, au fost eliminate. Elvețianca Belinda Bencic (78 WTA) într-o puternică revenire de formă, a învins-o în aproape două ore pe Venus, iar Coco a fost învinsă de unguroaica Timea Babos (51 WTA), scor 6-7, 4-6.  Continuă forma slabă arătată de campioana de anul trecut de la US Open, Sloane Stephens. Ea nu a câștigat niciun meci după ce a ridicat trofeul la New York. Ultima înfrângere a suferit-o, ieri, cu scorul de 6-2, 6-7 , 2-6, în fața chinezoaicei Zhang Shuai (34 WTA). O altă favorită, Domonika Cibulkova din Slovacia (26) a pierdut, cu scorul de 2-6, 2-66-2, 6-2, în fața sportivei din Estonia Kaia Kanepi (9).  Toate aceste favorite nu erau pe jumătatea de tabloul a Simonei Halep, ci pe cea a danezei Caroline Wozniacki.

Merită remarcată performanța ucrainencei de 15 ani Marta Kostiuk (521 WTA!!), care a primit un wild card în calitate de câștigătoare a ediției trecute la junioare. După ce învins în calificări jucătoare net mai bine plasate, precum australianca Arina Rodionova (120), chilianca Daniela Seguel (207) sau cehoaica Barbora Krejcikova (128) – pe toate în trei seturi - Marta a dat lovitura în primul tur, învingând-o cu un sec 6-2, 6-2 pe chinezoaica Peng Shuai (27), în numai 57 de minute. Ea va da piept în turul a doilea cu australianca de origine poloneză  Olivia Rogowska (162 WTA). Ceața americană s-a lăsat și peste prestația celor mai buni yankei din circuitul ATP. Jack Sock (9 ATP) a fost învins cu 1-6, 6-7, 7-5, 3-6 de către japonezul  Yuichi Sugita (41), iar John Isner (78) a pierdut cu 4-6, 6-3, 3-6, 3-6 în fața australianul Matthew Ebden (78). Și finalistul ultimei ediții a US Open, sud-africanul Kevin Anderson (12 ATP) a fost învins în prima manșă, cu scorul de 7-6, 3-6, 6-3, 3-6, 4-6 de britanicul Kyle Edmund (49).

 

Meciurile de astăzi care ne interesează

Sorana Cîrstea (37) – Zarina Dias (Kazahstan 60) pe terenul nr. 19

Simona Halep (1) – Destanee Aiava (Australia, 193), după 05:30, pe Rod Laver Arena

Ana Bogdan (107) – Kristina Mladenovic (Franța, 11), după  07:30, pe terenul nr. 3

 

Tragere la sorți la dublu (turul I)

Masculin: Jean-Julien Rojer / Horia Tecău (Olanda / România, nr. 3) –Guillermo Duran / Andres Molteni (Argentina); Florin Mergea / Nenad Zimonjic (România / Serbia) – Feliciano Lopez / Marc Lopez (Spania, nr. 9)

Feminin: Irina Begu / Monica Niculescu (România) – Mirjana Baroni / Andrea Petkovic (Croația / Germania); Mihaela Buzărnescu / Maria Irrigoyen (România / Argentina) – Hsieh Su Wei / Peng Shuai (Taiwan / China); Raluca Olaru / Olha Savciuk (România / Ucraina) – Katerîna Kozlova / Iulia Putințeva (Ucraina / Kazahstan).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.