Sport

Până pe 28 noiembrie ia un loc la masa Campionatului Mondial de Șah

Ziarul de Vrancea
20 nov 2018 891 vizualizări

 Pe data de 8 noiembrie s-a dat startul marii confruntări pentru titlul mondial la șah, între Magnus Carlsen, maestrul norvegian primul clasat la nivel mondial și Fabiano Caruana, maestrul italiano-american, care s-a calificat pe primul loc în cadrul turneului de șah clasic desfășurat în perioada 10-27 martie și a primit astfel dreptul de a-l confrunta pe Carlsen.

În urma desfășurării campionatului actual, se va decide dacă titlul suprem va continua să îi aparțină deținătorului actual sau va fi dobândit de Fabiano Caruana. Meciurile au loc în Londra și este pentru prima oară din anul 1990 când o astfel de confruntare are loc între doi cei mai bine cotați jucători. Conform regulilor competitiei, vor fi 12 jocuri, iar în momentul în care unul dintre competitori ajunge la 6.5 puncte , câștigă. În cadrul ceremoniei de deschidere a avut loc o extragere prin care s-a decis cine va face prima mișcare și, deși acest rol i-a revenit  lui Caruana, după  doar 15 mișcări, victoria lui Carlsen a putut fi ușor preconizată. Pe durata celor 12 zile de competiție, restul zilelor fiind dedicate odihnei, se vor respecta regulile oficiale ale jocului, referitoare la timp, scoruri și condiții în care se poate declara victoria.

Campionatul mondial de șah are o tradiție lungă. Primul meci oficial a fost ținut în 1886 între Johannes Zuckertort și Wilhelm Steinitz, cel din urmă câștigând și devenind astfel primul campion mondial oficial din istorie. Începând cu acesta, titlul a fost transmis din generație în generație, de la un jucător la altul, precum o flacără olimpică. La moartea marelui maestru șahist Alexander Alekhine, în 1946, s-a dorit să se găsească un răspuns la urmările morții 

unui jucător deținător al tilului de campion. Astfel, o organizație franceză de șah, FIDE, a propus soluția realizării unui turneu de titlu, la care să ia parte cei mai proeminenți jucători ai lumii. Prin urmare, în anul 1948 a avut loc loc turneul mondial de șah FIDE, câștigat de Mihail Botvinnik și prin care s-a stabilit pentru viitor un sistem mai formal de selecție a candidaților. Campionul mondial actual, Magnus Carlsen, a devenit maestru la vârsta de 13 ani, devenind astfel în acea perioadă al doilea cel mai tânăr maestru la șah. Acesta și-a dezvoltat abilitățile de jucător de șah exersând de unul singur mișcări învățate de la tatăl său. Încă din copilărie, viața sa, dar și a familiei sale, s-a desfășurat în jurul jocului de șah, dovezile cele mai clare fiind în primul rând pasiunea sa, dar și decizia pe care au luat-o părinții când acesta avea 12 ani, de a pune pe pauză școala timp de un an de zile, atât pentru el, cât și pentru surorile sale și de a pleca într-o călătorie prin lume, combinând turnee și workshopuri de șah. Drept dovadă că această decizie a fost productivă stă succesul lui Carlsen și celebritatea de care se bucură în prezent.

Într-o măsură nu la fel de mare, dar destul de semnificativă, șahul face parte din viața unor persoane care au făcut carieră în alte domenii, dar pe care calitățile dobândite prin practicarea acestui sport îi ajută, precum ei înșiși declară. Leo Fernandez, jucător profesionist de poker, a jucat șah în anii adolescenței, iar în provocările pe care le înfruntă în profesia aleasă, acest lucru îi aduce beneficii. Realizează în cadrul fiecărui joc la care ia parte, că multe dintre trucurile folosite la masa de șah pot fi puse în aplicare și în poker. Solistul trupei U2, Bono, este de asemenea un iubitor al acestui sport, declarând că îl intrigă faptul că fiecare mișcare are numeroase repercusiuni de care cel implicat în joc este responsabil. Și în concepția sa, calitatea de bun jucător nu depinde de noroc, ci de abilitatea de a prevedea viitorul și efectele deciziilor luate.

Conform studiilor realizate de-a lungul timpului, șahul ajută la o mai bună funcționare a creierului, prin faptul că este stimulat în mod riguros, îmbunătățeste memoria, cogniția, atenția și dezvoltă gândirea strategică. Datorită beneficiilor sale se urmărește chiar și introducerea acestuia în școli, în special la clasele primare. Urmările unei astfel de implementări nu ar putea fi decât benefice, ajungându-se probabil în viitor la formarea unor maeștri care să bată recorduri la vârste fragede, viitori participanți ai campionatelor mondiale de șah.

Până pe 26 noiembrie jocurile de șah din cadrul campionatului vor putea fi vizionate pe chess.com, urmând ca pe 28 să aibă loc ceremonia de închidere a acestei ediții.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.