Sport

Pacostea din ”Cutia Fermecată”

Ziarul de Vrancea
20 nov 2019 1147 vizualizări

Nnoul format al Cupei Davis crează nevralgii: după ce meciul de Cupa Davis Spania – Rusia s-a încheiat la ora 2 noaptea, partida SUA -Italia a bătut recordul: s-a jucat până la 4 dimineața*se cunoaște programul sferturilor

Noul format al Cupei Davis le dă bătăi de cap organizatorilor de la „Caja Magica” din Madrid, meciurile ajungând să se dispute mult după miezul nopții, o problemă atât pentru jucători, cât și pentru public. În fiecare zi, la Caja Magica au fost programate șase întâlniri pe trei terenuri. Fiecare întâlnire, jucată pe un teren, se dispută în trei meciuri, două de simplu și una de dublu, fiecare după sistemul cel mai bun din trei seturi. Marți, partidele s-au încheiat... miercuri, puțin înainte de ora locală 02.00 (ora 03.00, ora României), când Spania a învins Rusia. Trecută în programul de miercuri, întâlnirea SUA - Italia, scor 2-1, s-a încheiat după ora locală 04.00. Niciuna dintre aceste echipe nu va trece în sferturi. Dublul Sam Querrey/Jack Sock - Simone Bolelli/Fabio Fognini, scor 6-7, 7-6, 6-4, a început joi, de la ora locală 01.25 și s-a încheiat la ora locală 4.04, aproape de meciul istoric dintre Lleyton Hewitt și Marcos Banghdatis de la ediția din 2008 al Australian Open, partida care s-a terminat cel mai târziu din toate timpurile, la 04.34

Începută miercuri, la ora 11.00, întâlnirea Marea Britanie - Olanda a durat opt ore și trei sferturi. Andy Murray a avut nevoie de aproape trei ore pentru a-l învinge pe Tallon Griekspoor, înainte ca Dan Evans să piardă în fața lui Robin Haase, tot în trei seturi. Jamie Murray și Neal Skupski i-au întrecut pe Wesley Koolhof și Jean-Julien Rojer, 6-4 7-6, iar britanicii au câștigat cu 2-1.

Ediția din 2019 a Cupei Davis, cu 18 echipe într-un turneu final (șase grupe de trei) disputat într-o săptămână, într-un oraș, este prima care înlocuiește formatul de până în 2018, cu partide pe terenul uneia dintre formații, la fiecare întâlnire. În prima fază a Cupei Davis s-au disputat meciurile:

Grupa A: Franța - Japonia 2-1, Serbia – Japonia 3-0, Serbia – Franța 2-1.Calificată: Serbia.

Grupa B: Rusia – Croația 3-0; Spania – Rusia 2-1, Spania -Croația 3-0. Calificate: Spania și Rusia.

Grupa C: Argentina – Chile 3-0: Germania – Argentina 3-0; Germania – Chile 2-1. Calificate: Germania și Argentina.

Grupa D: Belgia – Columbia 2-1, Australia – Columbia 3-0: Australia – Belgia 2-1. Calificată: Australia.

Grupa E: Kazahstan – Olanda 2-1, Marea Britanie – Olanda 2-1, Marea Britanie – Kazahstan 2-1. Calificată: Marea Britanie.

Grupa F: Canada – Italia 2-1; Canada – SUA 2-1; SUA – Italia 2-1. Calificată: Canada

Astfel, finalistele ediției trecute, Croația și Franța au fost eliminate. S-a putut stabili, astfel, programul sferturilor de finală, în care s-au calificat câștigătoarelor celor șase grupe, plur Rusia și Argentina, de pe pozițiile secunde. Aseară s-a disputat întâlnirea Australia- Canada, iar astăzi, celelalte trei: Serbia – Rusia, Marea Britanie – Germania și Argentina – Spania. Organizatorii Cupei Davis au decis ca meciurile din sferturi înceapă cu 30 de minute mai devreme decât cele de până acum, pentru a minimiza riscul ca întâlnirile să se încheie prea târziu.

Pacostea numărul 2 vine în ianuarie

Cei mai buni jucători de tenis din lume, spaniolul Rafael Nadal și sârbul Novak Djokovic, cer unirea Cupei Davis și Cupei ATP într-o singură competiție. „Nu văd două cupe mondiale într-o lună, în calendarul nostru. Avem ocazia de a avea în sfârșit o mare competiție. Este important ca ATP și ITF să-și unească eforturile, mai ales că o mare companie precum Kosmos este gata să muncească din greu pentru a ridica această competiție la un alt nivel. Deci dacă îmi cereți părerea, nu există altă cale decât cea de a avea o singură mare, mare competiție: ATP, ITF, Kosmos, Cupa Davis, Cupa Mondială... nu contează cum se va numi. Încă eu cred că numele potrivit ar fi Cupa Davis, pentru că face parte din istoria sportului nostru”, a afirmat Nadal. „Sunt sigur că organziatorii dau totul pentru a face o săptămână de succes, un eveniment de succes. Este multă responsabilitate și presiune pe ei deoarece este vorba de cea mai tradițională competiție, una isorică din sportul nostru. Este o imensă povară istorică pe umerii lor să o facă bine. Dar apoi, bineînțeles, programarea a fost o problemă, atât pentru Cupa ATP, cât și pentru Cupa Davis. În opinia mea, se pot combina cele două. Am participat la discuții în Consiliul jucătorilor, au fost diferite variante în ultimii trei ani. Este foarte complex. Nu este ușor să faci vreo schimbare în sportul nostru. Privind pe termen lung, eu personal consider că două evenimente nu pot coexista la șase săptămâni diferență. Este prea aglomerat”, a declarat Djokovic.

Între 3 și 12 ianuarie, în Australia, se va desfășura Cupa ATP, o „clonă” a Cupei Davis, organizată de Asociația Tenismenilor Profesioniști. Și această competiție este la prima ediție în același format, cu grupe, apoi întâlniri elimiantorii. La Cupa ATP vor participa 24 de echipe (6x4), care se vor întâlni în trei orașe, Sydney, Perth și Brisbane.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.