Sport

Oficiali cu capul în nori

Ziarul de Vrancea
6 iun 2018 578 vizualizări

în ciuda demersurilor Federației Române, World Rugby a menținut sancțiunile aplicate delegației române și România ratează prezența la Cupa Mondială din cauza unor erori birocratice

Federația Română de Rugby a anunțat, ieri că apelul său la World Rugby după decizia de depunctare a echipei naționale de rugby a României, emisă de Comisia de Soluționare a Disputelor, a fost respins. Forul s-a declarat dezamăgit și surprins de hotărârea Comisiei de Apel. FRR precizează că apărarea sa în apel s-a bazat, ca și în cazul primei evaluări, pe buna credință a federației române și pe demersurile procedurale urmărite cu strictețe în vederea eligibilizarii – consultarea federației din țara de origine în privința eligibilității jucătorului, obținerea unei declarații pe proprie răspundere de la acesta cum că nu a evoluat pentru reprezentative naționale, totul cu respectarea criteriului de rezidență. În plus față de corespondența cu federația din Tonga, în care se precizează clar că jucătorul este eligibil, Federația Română de Rugby a prezentat în această etapă și scrisoarea primită recent din partea Comitetului Olimpic din Tonga, care precizează că răspunsul federației lor, care a generat utilizarea unui jucător neeligibil, s-a datorat unei erori umane regretabile. “Federația Română de Rugby a luat act cu surprindere de Decizia pronunțată în 5 iunie 2018 de Comisia de Apel desemnată de World Rugby, prin care, în majoritate de voturi, României i-a fost menținută sancțiunea depunctării cu cinci puncte pentru toate meciurile din preliminarii în care l-a folosit pe jucătorul Sione Faka’osilea. Conform deciziei, în opinie separată, un judecător ar fi optat pentru suspendarea pe jumătate a sancțiunii depunctării, ceea ce ar fi dus la calificarea selectionatei României la barajul de participare pentru Cupa Mondială”, se arată pe site-ul FRR.

Avocații  Federației au arătat că, spre deosebire de situațiile naționalelor Spaniei și Belgiei, care au folosit multipli jucători pentru care nu dețineau nici măcar declarații de eligibilitate asumate de aceștia, România a îndeplinit toți pașii posibili pentru a verifică situația jucătorului Sione Faka’osilea. Forul subliniază că abia la momentul finalizării turneului de calificare, la data primirii unei reclamații din partea Federației Ruse de Rugby, World Rugby a prezentat existența unei baze de date interne, în care jucătorul Sione Faka’osilea apărea ca participând la un turneu de rugby în 7 pentru Tonga în octombrie 2013. Federația Română de Rugby a arătat în fața Comisiei de Apel că întreaga sa conduită dovedește existența unor circumstanțe atenuante evidente. Mai mult, în fața Comisiei de Apel, FRR a depus o adresă semnată la 28 mai 2018 de către Președintele Comitetului Olimpic din Tonga, Lord Tupou, prin care acesta își asumă existența unei “erori umane” din partea Federației din Tonga.

La 15 mai, reprezentativa de rugby a României a fost exclusă de la Cupa Mondială din 2019 și amendată cu 100.000 de lire sterline, de comisia World Rugby în cazul privind eligibilitatea jucătorului din Tonga Sione Faka’osilea în echipa națională.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.