Sport

Numai Federer l-a răpus

Ziarul de Vrancea
27 oct 2018 533 vizualizări

Marius Copil  și-a depășit cu mult performanțele de până acum, calificându-se în finala turneului de la Basel * după ce a învins cinci jucători mai bine clasați, între care doi din prima decadă a topului mondial, Copil a pierdut mai mult decât onorabil finala cu Roger Federer

Marius Copil (93 ATP) a obținut cel mai bun rezultat din cariera sa, jucând finala turneului Master 500 de la Basel, orașul natal al marelui Roger Federer. Până a ajunge la această finală cu idolul spectatorilor cantonari, Marius a realizat un parcurs uimitor față de istoria sa în circuitul ATP. Absolut toți adversarii răpuși de el, incluzând  cei din calificări erau clasați cu mult deasupra sa în topul mondial. În ordine: germanul Mischa Zverev (72), sârbul Dusan  Lajovic (49), croatul Marin Cilic (6), americanul Taylor Fritz (47) și, în semifinale, germanul Alexander Zverev (5 ATP), scor 6-3, 6-7, 6-4, după două ore și 32 de minute. Până acum, Marius nu a ajuns niciodată atât de sus într-un turneu puternic și nu a învins niciun jucător din Top 10. La Basel 2018, Cilic și Sascha Zverev s-au înclinat în fața lui Copil.

Nimeni nu-i cerea imposibilul lui Marius Copil în fața uriașului Roger Federer, jucător cu un palmares uriaș. Însă jucătorul de 28 de ani (împliniți pe 17 octombrie) a ținut să arate mai mult. Federer a câștigat cu 7-6, 6-4 în 94 de minute de joc. Copil a condus în ambele seturi cu un break în față, dar experiența sa la acest nivel redusă, oboseala și o problemă la piciorul stâng l-au împiedicat să obțină un succes istoric, victorie în fața lui Federer, ceea ce un singur român a reușit: antrenorul său, Andrei Pavel.  Federer nu a fost la valoarea sa cea mai înaltă, dar a știut să gestioneze cu răbdare și cu inteligență momentele în care s-a aflat sub presiune. Început ca un duel al serviciilor celor doi jucători, meciul s-a deschis către final, când cei doi jucători au făcut spectacol. Și poate că s-ar mai putut face ceva în setul secund, dacă Marius nu lua câteva decizii greșite,oprind mingi pe care le-a crezut aut, dar care au fost corectate de “hawk-eye” și a pierdut teren pas cu pas. Astfel, l-a ajutat pe Federer să întoarcă setul de la 1-4, iar marele jucător nu a iertat. Roger Federer a câștigat cinci game-uri la rând și și-a trecut în palmares al 99-lea trofeu din carieră, al nouălea acasă, la Basel, al patrulea consecutiv.  Spre comparație, în cealaltă semifinală, rusul Daniil Medvedev (20 ATP!) a cedat în fața lui Federer în mai puțin de 65 de minute, scor 1-6, 4-6. Datorită parcursului din Elveția, Marius Copil și-a asigurat urrcarea pe locul 60 ATP, cel mai bun din carieră. El este primul jucător venit din calificări ajuns în finală la Basel, după Markos Baghdatis în 2005. Pentru tenismanul român este a doua finală ATP din carieră, după cea de la Sofia, tot din acest an, însă la un turneu de 250 de puncte,finală pierdută în fața bosniacului Mirza Basic.

* Elina Svitolina (7 WTA) este câștigătoarea Turneului Campioanelor din acest an. Ea a învins-o în finală cu scorul de 3-6, 6-2, 6-2 (143 minute) pe americanca Sloane Stephens, clasată cu un loc mai sus. Elina Svitolina a fost neînvinsă în Singapore, ea impunându-se înainte de finală în meciurile cu Petra Kvitova, Karolina Pliskova și Caroline Wozniacki, în grupe, iar apoi în fața olandezei Kiki Bertens, în semifinale (scor, 7-5, 6-7, 6-4). Svitolina încheie anul pe locul 4 în clasamentul WTA, cel mai bun final de an din cariera sa. În cealaltă semfinală, Stephens a câștigat cu 0-6, 6-4, 6-1 în fața Karolinei Pliskova (8 WTA). Turneul de dublu a fost câștigat pe perechea Timea Babos / Kristina Mladenovic (Ungaria/Franța) învingătoare cu 6-4, 7-5 în fața cuplului ceh Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova.

*  Monica Niculescu s-a oprit în semifinalele turneului  ITF de la Poitiers. Ea a fost învinsă în această fază de jucătoarea elvețiană, Viktorija Golubic (107 WTA), scor 6-3, 4-6, 4-6. Golubic a câștigat și finala cu rusoaica Natalia Vihlianțeva (152) cu scorul de 3-6, 6-1, 7-5.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.