Sport

Nota de plată pentru Jocurile Olimpice

Ziarul de Vrancea
28 apr 2020 968 vizualizări

Pierderile amânării se cifrează la ordinul sutelor de milioane de dolari pentru CIO și organizatori *premierul japonez nu acceptă disputarea evenimentului nici anul viitor dacă pandemia nu va fi ținută sub control

Amânarea cu un an a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din cauza pandemiei de coronavirus, va reprezenta pentru Comitetul Olimpic Internațional costuri suplimentare de „mai multe sute de milioane de dolari”, a apreciat,ieri, președintele instanței olimpice, germanul Thomas Bach, citat de agențiile internaționale de presă. 'Știm deja că trebuie să suportăm mai multe sute de milioane de dolari drept costuri ale amânării”, a explicat Bach într-o scrisoare adresată Mișcării Olimpice. „Din acest motiv, este necesar să examinăm și să revedem toate serviciile pe care le furnizăm pentru aceste Jocuri amânate”, a mai spus Bach.

CIO „va continua să își asume partea sa din cadrul cheltuielilor operaționale și partea sa pentru amânarea Jocurilor Olimpice, potrivit termenilor din contractul existent pentru 2020 cu partenerii și prietenii japonezi”, a subliniat președintele forului olimpic mondial.

CIO, care la dispoziție o rezervă de un miliard de dolari (926 milioane euro) pentru a face față unei eventuale anulări a Jocurilor Olimpice, care au fost amânate luna trecută cu un an.

Dar în cazul în care pandemia de coronavirus nu va fi controlată până anul viitor, Jocurile nu vor putea fi amânate din nou și vor fi anulate, după cum a avertizat șeful Comitetului de organizare Tokyo 2020, Yoshiro Mori.


Grupul de lucru care reunește CIO și diferiți parteneri, între care și Comitetul Tokyo 2020, a stabilit deja „prioritățile și strategiile pentru a asigura fezabilitatea și reușita acestor Jocuri amânate”, a mai spus Thomas Bach. Prioritățile cuprind „în primul rând crearea unui mediu sigur pe plan sanitar pentru toți participanții”, a evidențiat președintele CIO, subliniind că forul pe care îl conduce urmează sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în privința eventualelor adaptări și organizări ale adunărilor publice. „Nimeni nu știe care vor fi realitățile globale după pandemie”, dar Bach a anunțat că CIO, care are circa 600 de angajați, este în curs de a-și revizui bugetul și prioritățile.

Un alt oficial al CIO, John Coates, a precizat că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu depind de dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului, a declarat, miercuri, John Coates, membru CIO. Potrivit Reuters, Coates a făcut această declarație după ce președintele Asociației Medicale Japoneze a afirmat, anterior că ar fi dificil pentru Japo nia să găzduiască JO în 2021 fără să existe un vaccin eficient împotriva Covid-19. Australianul Coates, șeful Comisiei CIO de Coordonare pentru JO, a spus că afirmația lui Yoshitake Yokokura a fost “o opinie”.“Însă semnalele pe care le primim de la Organizația Mondială a Sănătății ne spun că ar trebui să continuăm planurile pentru această competiție și noi asta facem. Acest lucru nu depinde de un vaccin. Ar fi bine să fie un vaccin. Dar noi vom continua să fim ghidați de OMS și de autoritățile sanitare japoneze, pentru că prioritateea este sănătatea sportivilor”, a explicat Coates.

În ceea ce privește linia autorităților de stat japoneze, premierul Shizo Abe a opinat că Jocurile Olimpice de la Tokyo nu pot avea loc anul viitor decât dacă pandemia de coronavirus se va afla sub control. „Noi am spus că Jocurile Olimpice și Paralimpice trebuie ținute în format complet, în care sportivii și spectatorii să poată participa în siguranță. Va fi imposibil să ținem Jocurile într-un format complet dacă pandemia de coronavirus nu este sub control”, a răspuns premierul unei întrebări puse de un parlamentar din opoziție. Guvernatorul regiunii Tokyo, Yuriko Koike, a afirmat că situația din capitala Japoniei rămâne „dificilă” și a cerut cabinetului lui Abe să prelungească starea de urgență, care urmează să expire pe 6 mai.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.