Sport

Nici cu Franța nu va fi ușor!

Ziarul de Vrancea
9 feb 2019 640 vizualizări

Partida din semifinalele Fed Cup se dispută pe 20/21 aprilie în Hexagon

Calificarea echipei României în semifinalele Cupei Federației va însemna și faptul că, pentru prima dată, tricolorele nu vor fi nevoite să dispute un baraj pentru menținerea în Grupa Mondială. În funcție de rezultatele următoare, tricolorele ar putea fi cap de serie la tragerea sferturilor de finală, pentru ediția următoare. Deocamdată, echipa României va juca în deplasare, contra echipei Franței, pe 20-21 aprilie, localitatea și suprafața urmând a fi stabilite de francezi. După  victoria superbă de la Ostrava, Simona Halep și celelalte sunt hotărâte să dea marea lovitură, însă partida cu franțuzoaicele nu a fi ușoară. Franța se află de cinci ani consecutivi în Grupa Mondială din Fed Cup, competiție pe care a câștigat-o de două ori: în 1997 și 2003. De asemenea, franțuzoaicele au mai ajuns în finală în 2004, 2005 și 2016. La ediția de anul trecut, viitoarea adversară a României a fost eliminată în semifinale de SUA, scor 3-2. Din echipa care a evoluat în 2018 în penultimul act al competiției au făcut parte Kristina Mladenovic, Pauline Parmentier și Amandine Hesse.

Franța a debutat în Fed Cup în 1963 și a susținut 151 de meciuri (92 victorii și 56 de înfrângeri).  Conform clasamentului WTA, cele mai bune jucătoare franceze la simplu sunt Caroline Garcia (19 WTA / 25 de ani), Alizé Cornet (51/29), Pauline Parmentier (55 / 33), Kristina Mladenovic (64/25), Fiona Ferro (103/21). La dublu, cele mai bine clasate sunt Mladeovic (3), Cornet (117), Elixane Lechemia (231) și Manon Arcangioli (267). Căpitanul nejucător al echipei este Julien Benneteau, proaspăt retras din circuitul ATP.

Franța a întâlnit România în 1976 la Cleveland, tricolorele câștigând cu 3-0: Florența Mihai și Virginia Ruzici au câștigat meciurile de simplu cu Natalie Fuchs, respectiv, Gail Sheriff-Chanfreau-Lovera-Benedetti, cele două românce impunându-se și la dublu în fața lui Benedetti și Rosy Darmon.

Rezultatele complete din sferturile de finală

* Cehia – România 2-3 (la Ostrava): Karolina Pliskova – Mihaela Buzărnescu 6-1, 6-4; Simona Halep – Katerina Siniakova 6-4, 6-0; Halep – Pliskova 6-4, 5-7, 6-4; Siniakova – Buzărnescu 6-4, 6-2. Irina Begu / Monica Niculescu – Barbora Krejicikova / Siniakova 6-7, 6-4, 6-4.

* Belgia – Franța 1-3 (la Liège): Caroline Garcia – Alison van Uytvanck 7-6, 4-6, 6-2; Alizé Cornet – Elise Mertens 7-6, 6-2; Garcia – Mertens 6-2, 6-3; Ysaline Bonaventure / Kirsten Flipkens – Fiona Ferro / Pauline Parmentier 6-3, 3-6, 10-6.

* Germania – Belarus 0-4 (la Brauschweig): Aliaksandra Sasnovici – Tatjana Maria 7-6, 6-3; Arîna Sabalenka – Andrea Petkovic 6-2, 6-1; Sabalenka – Laura Siegemund 6-1, 6-1; Viktoria Azarenka / Lidzia Marozava – Mona Barthel / Anna-Lena Gröneberg 6-1, 0-6, 11-9.

*SUA – Australia 2-3 (la Asheville): Ashleigh Barty – Sofia Kenin 6-1, 7-6; Madison Keys – Kimberly Birrell 6-2, 6-2; Barty – Keys 6-4, 6-1; Danielle Collins – Daria Gavrilova 6-1, 3-6, 6-2; Barty / Priscilla Hon – Collins / Nicole Melichar 6-4, 7-5

Sferturi în grupa mondială II: Elveția – Italia 3-1; Letonia – Slovacia 4-0; Japonia – Spania 2-3; Olanda – Canada 0-4. Tragerea la sorți a barajelor pentru GM 1 are loc astăzi la Londra

De ce jucăm cu Franța în deplasare?

Franța și România s-au mai întâlnit o singură dată în istoria Fed Cup, la Cleveland, în 1976 (scor, 3-0 pentru România), iar acest aspect a creat impresia că gazda întâlnirii de peste două luni va fi trasă la sorți. Îndeobște, echipa care a fost gazdă într-o întâlnire va juca în deplasare meciul următor și viceversa. Regula, valabilă și în Cupa Davis, se aplică doar din 1995, când s-a instituit noul format al Cupei Federației, amănunt care nu schimbă prea mult datele problemei. În situația când cele două combatante nu s-au întâlnit, echipa care a jucat mai multe meciuri pe teren propriu în ultimii doi ani va juca în deplasare și invers. Echipa României a jucat în această perioadă numai pe teren propriu și, în consecință, va juca semifinala pe pământ francez. Mai mult, din aceleași motive, dacă se califică în finală, nici acest ultim act nu va avea loc în România, ci în Australia sau Belarus.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.