Sport

Ne-au părăsit în 2019

Ziarul de Vrancea
27 dec 2019 1603 vizualizări

De la fotbalistul argentinian Emiliano Sala până la fostul ciclist francez Raymond Poulidor sau fostul campion austriac de Formula 1 Niki Lauda, numeroși sportivi, conducători sau alte personalități ale sportului au decedat în 2019, scrie AFP, care amintește principalele dispariții din acest an.

Emiliano Sala, 28 de ani. Fotbalistul argentinian a decedat pe 21 ianuarie, când avionul în care se îmbarcase a căzut în Canalul Mânecii. Jucătorul se transferase de la FC Nantes la Cardiff City pentru 17 milioane de euro. Corpul său a fost găsit în epava avionului, pe 6 februarie, la o adâncime 67 de metri, la circa 20 de kilometri de insula Guernsey. Între cluburile Nantes și Cardiff există o dispută legată de plata transferului.

Gordon Banks, 81 de ani. Portarul cu care naționala de fotbal a Angliei a câștigat Cupa Mondială din 1966 a murit în somn pe 12 februarie. Considerat unul dintre cei mai mari goalkeeperi din istoria fotbalului, el a reușit „parada secolului” în fața regelui Pele la Mondialul din 1970.


Matti Nykanen, 55 de ani. Finlandezul, de patru ori campion olimpic la sărituri cu schiurile, a decedat pe 4 februarie. Medaliat cu aur și cu argint la JO 1984 de la Sarajevo, Nykanen a intrat în istorie la următoarele Jocuri, la Calgary, în 1988, când a luat aurul la trambulina mare, trambulina mică și în proba pe echipe. El a mai avut în palmares șase titluri de campion mondial și 46 de victorii în Cupa Mondială și a câștigat de patru ori Globul de Cristal. După retragerea din activitatea sportivă, el și-a pierdut busola, fiind mereu în centrul atenției presei din cauza vieții personale agitate.


Niki Lauda, 70 de ani. Triplul campion mondial de Formula 1 s-a stins pe 20 mai, la opt luni după ce a efectuat un transplant de plămân. Austriacul a inhalat gaze toxice după după ce a rămas prins în mașina în flăcări într-un spectaculos accident pe circuitul de la Nürburgring în 1976, în urma căruia a mai rămas cu arsuri pe față și pe mâini. După ce a primit sfânta împărtășanie, pilotul s-a refăcut într-un mod aproape miraculos, revenind în circuit la numai șase săptămâni după dramă. Deja campion mondial în 1975, Lauda a mai câștigat două titluri mondiale, în 1977 și 1984.


Jose Antonio Reyes, 35 de ani. Fotbalistul spaniol și-a pierdut viața pe 1 iunie într-un accident de mașină între Sevilla și Utrera. Reyes a fost singurul fotbalist care a câștigat de cinci ori Cupa UEFA/Europa League, un record, triumfând ultima oară în această competiție în 2016 cu Sevilla, echipa la care s-a format. El s-a numărat printre”invincibilii” lui Arsenal, echipă neînvinsă în campionat în sezonul 2003-2004, iar cu Real Madrid a câștigat La Liga în 2007.


Lennart Johansson, 89 ani. Suedezul Lennart Johansson a fost președinte al UEFA între 1990 și 2007. El a dezvoltat competițiile europene, iar în 1992 a transformat Cupa Campionilor Europeni, o competiție deschisă și mai puțin lucrativă, în actuala Ligă a Campionilor. Johansson, care a fost și vicepreședinte al FIFA când conducea UEFA, a părăsit postul de președinte al forului continental în 2007, după ce a fost învins în alegeri de francezul Michel Platini,

Felice Gimondi, 76 de ani. Fostul ciclist italian, campion mondial, a decedat după o criză cardiacă pe 16 august, când se scălda în Sicilia. Unul dintre cei șapte rutieri care au câștigat cele trei mari tururi (Il Giro, Turul Franței, Vuelta), Gimondi a fost aproape cinci decenii un simbol al ciclismului italian.


Halvard Hanevold, 49 ani. Norvegianul, triplu campion olimpic la biatlon, a decedat în orașul său natal Asker. Hanevold a câștigat titlurile olimpice la individual la Nagano (1998), Salt Lake City (2002) și Vancouver (2010), la care se adaugă cinci titluri mondiale. El s-a retras în 2010 și a devenit consultant al canalului norvegian de televiziune NRK.


Chester Williams, 49 de ani. Fosta aripă stânga a echipei de rugby a Africii de Sud și fost antrenor al echipei Timișoara Saracens, Williams a decedat pe 6 septembrie, din cauza unui atac de cord. Williams a fost singurul jucător de culoare al Springboks la victoria din finala Cupei Mondiale 1995.

Andres Gimeno, 82 de ani. Fostul tenisman spaniol, care a murit pe 9 octombrie, a fost cel mai vârstnic laureat de la Roland Garros în epoca profesionistă, câștigând acest turneu în 1972, când avea 34 de ani și 10 luni. El a mai jucat finala Openului Australiei în 1969 și a fost semifinalist la Wimbledon în 1970.


Raymond Poulidor, 83 de ani. Ciclistul decedat pe 13 noiembrie a fost una dintre figurile populare ale sportului francez. Poulidor a avut o carieră profesionistă de 18 ani, marcată de marea rivalitate cu Jacques Anquetil și Eddy Merckx. El a fost supranumit „Eternul secund” pentru că nu a reușit să câștige niciodată Turul Franței, cursă în care s-a clasat de trei ori pe locul al doilea (1964, 1965, 1974), în alte cinci ediții ocupând locul 3. Poulidor s-a impus în Turul Spaniei în 1964.


Harrison Dillard, 96 ani. Fostul sprinter american a fost medaliat cu aur în proba de 100 m la Jocurile Olimpice din 1948 și la 110 m garduri la Olimpiada din 1952. Dillard, decedat în urma unui cancer de stomac la Cleveland. În total, Dillard a cucerit patru titluri olimpice, adăugând victoriile cu echipa americană de ștafetă 4x100 m în 1948 și 1952.


Peter Snell, 80 de ani. Fostul atlet neozeelandez, triplu campion olimpic în probe de semifond, a murit pe 12 decembrie. Snell avea de mai mulți ani probleme cardiace. Neozeelandezul a cucerit aurul olimpic în proba de 800 m (1960, la Roma, și 1964, la Tokyo) și la 1.500 m (1964). El a fost primul atlet care a reușit dubla 800 m/1.500 m la JO după 1920, performanță neegalată de atunci.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.