Sport

Nadia uimește și acum

Ziarul de Vrancea
3 oct 2017 628 vizualizări

Fosta “zână de la Montreal” a acordat un interviu ziarului “Le Monde” în care a dezvăluit amintiri, a demontat clișee și a făcut și o demonstrație de numerologie

Publicația franceză “Le Monde” a publicat, ieri un amplu articol dedicat Nadiei Comăneci,  intitulat "Regina de gheață", în care fosta gimnastă a vorbit despre cariera ei prodigioasă, despre fuga din România, despre legăturile pe care nu le-a rupt niciodată cu țara ei, despre modul în care se menține în formă și despre activitățile ei din prezent. "Eu am fibră naționalistă. Trăiesc în SUA de la 25 de ani, dar sunt româncă și mă simt mereu româncă. Nu am considerat niciodată că am fost folosită ca un instrument de propagandă", a afirmat Nadia Comăneci. "Am plecat în căutarea unei femei de vârstă mijlocie, cu păr lung, brun, așa cum arătau fotografiile făcute în urmă cu câteva luni. În loc de asta, un careu blond înconjura fața fostei gimnaste, care o făcea cu 15 ani mai tânără decât vârsta ei. Nadia nu și-a arătat niciodată vârsta", a scris jurnalista publicației franceze. Nadia afirmă că nu și-a dat seama când a reușit performanțele de la Montreal de însemnătatatea lor, fiind șocată de primirea avută apoi la aeroport, la București, unde a fost așteptată de zece mii de oameni. "A fost un adevărat șoc. Pentru mine, performanțele fuseseră banale, am reprodus ceea ce deja făcusem de zeci de ori. Astăzi îmi dau seama că trebuie să fi fost ceva colosal dacă lumea încă își mai amintește. Chiar dacă eu cred că nu ar fi existat o asemenea rezonanță dacă tabela electronică ar fi afișat corect nota 10", a spus ea.Nadia Comăneci a insistat asupra faptului că nu consideră că a fost folosită de regimul comunist în scopuri propagandistice. "Singurul lucru pe care nu l-am apreciat a fost când mi s-a intezis să părăsesc țara. Am considerat că este injust, pentru că mulți oameni erau liberi să călătorească. Probabil se gândeau că o să-l imit pe Karoly”, a spus multipla campioană.

Viața ei ar fi fost diferită, mult mai banală, dacă nu ar fi urmat cariera de gimnastă, consideră Nadia. "Nu consider că mi-au furat copilăria și adolescența, din moment ce e singura viață pe care am cunoscut-o și pe care vreau să o duc. Îi voi fi întotdeauna recunoscătoare mamei mele, ea este cea care m-a dus într-o zi la sală. Altfel, aș fi avut o existență normală și mult mai puțin interesantă. Nu am niciun regret și nici nu am avut. Priviți ce înseamnă viața mea: tot ce mi s-a întâmplat mi-a permis să fiu acolo unde sunt astăzi. Sigur, au avut momente dificile, ca oricine, dar am trecut peste aceste încercări, pentru că mă străduiesc mereu să fiu pozitivă și să iau ceea ce este mai bun din ce ni se întâmplă", a susținut ea. Nadia mai spune că s-a temut că o să fie arestată atunci când a plecat din țară, în 1989: "Știam că este periculos pentru că puteam fi arestată, dar nu aveam ce pierde. Eram atât de hotărâtă să merg înainte. Dar, da, se poate spune că am avut noroc..." Nadia a precizat că i s-a propus să se implice politc, dar a refuzat mereu: "Singura mea politică e sportul". "73 a fost numărul meu de concurs, 7x3#21, reprezentând a XXI-a a ediție a JO, la Montreal. Am luat șapte note de zece, trei medalii de aur. 7^#â10", a fost demonstrația de numerologie pe care Nadia i-a făcut-o jurnalistei de la Le Monde.

Nadia Comăneci este prezentă în aceste zile la Montreal, în calitate de ambasador al Campionatelor Mondiale de gimnastică, urmând a înmâna medaliile de aur la individual-compus feminin.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.