Sport

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Se prefigurează un război comercial în toată regula între SUA șI Europa

Ziarul de Vrancea
2 mar 2018 556 vizualizări

Europa se pregătește să impună tarife pentru bourbon, motocicletele Harley-Davidson și blugii Levi's, ca reacție la taxele vamale anunțate de președintele american Donald Trump pentru importurile de oțel și aluminiu, relatează CNN Money.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a identificat produsele care ar putea forma obiectivul ”unor contramăsuri” pregătite de Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului UE. Trump a spus joi că va impune tarife de 25% pentru importurile de oțel și tarife de 10% pentru importurile de aluminiu, măsură condamnată vocal de principalii aliați și parteneri comerciali ai Statelor Unite. Uniunea Europeană a anunțat anterior că răspunsul va fi rapid, ferm și proporțional.Harley-Davidson a refuzat să comenteze decizia de vineri a Comisiei Europene, dar Levi Strauss a emis un comunicat în care și-a exprimat sprijinul pentru libertatea comerțului. ”Susținem piețele deschise și libertatea comerțului acolo unde toată lumea respectă regulile; aceste măsuri nu vor afecta doar mărcile și angajații americani, dar vor avea reverberații la nivelul economiei mondiale”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei. Justificarea pentru tarife – problemele de securitate națională – au fost la rândul lor criticate cu asprime. Ministerul german de Externe Sigmar Gabriel a descris motivele administrației americane ca ”de neînțeles”.”UE trebuie să răspundă cu hotărâre la tarifele punitive ale Statelor Unite, care pun în pericol mii de locuri de muncă în Europa. Nu trebuie să existe nicio îndoială la Washington în această privință”, a spus Gabriel. Președintele american Donald Trump a avertizat sâmbătă, pe Twitter, că ar putea impune taxe vamale pentru importurile de automobile, dacă liderii europeni vor mări tarifele pentru bunurile americane, ca reacție la tarifele pentru oțel și aluminiu impuse de SUA, relatează MarketWatch. ”Dacă UE vrea să majoreze tarifele și barierele deja ridicate pentru companiile amricane care fac afaceri acolo, pur și simplu vom aplica o taxă pe mașinile lor care intră liber în SUA”, a scris Trump pe Twitter. El a semnalat astfel că nu se dă înapoi de la un război comercial cu Europa, care în mod tradițional este un aliat al SUA. ”Ei fac imposibil ca mașinile noastre (și alte produse) să fie vândure acolo. Un mare dezechilibru comercial”, a mai scris președintele american. Comentariile sale pe Twitter au avut loc în urma anunțului Casei Albe referitor la intenția Statelor Unite de a impune taxe vamale de 25% pentru oțel și de 10% pentru importurile de aluminiu. Planurile nu exclud alianții SUA Canada și Europa.

Controversata companie Deme vrea să intre pe piața serviciilor din România

Compania belgiană Deme, condamnată anul trecut într-un scandal de corupție, vrea să intre pe piața serviciilor din România, manifestându-și interesul de a participa la licitația organizată de Rompetrol Rafinare pentru decontaminarea și ecologizarea batalurilor din rafinăria Vega Ploiești. Conform reprezentanților Rompetrol, procedura de selecție este încă în derulare. Reprezentanții Rompetrol au precizat pentru News.ro că procedura de selecție este în curs, confirmând că Deme este printre ofertanți, dar că încă nu este vorba la acest moment despre încheierea unui contract. „Rompetrol Rafinare a lansat pentru decontaminarea și ecologizarea batalurilor din rafinăria Vega Ploiești un amplu proces de selecție a unei companii cu experiență in domeniu. Compania DEME și-a manifestat, alături de alți ofertanți, interesul pentru realizarea acestor lucrări, în baza experienței și expertizei sale în astfel de proiecte. În acest moment, procedura de selecție competitivă organizată de compania membră a Grupului KMG Internațional este în desfășurare, nefiind așadar încheiat un contract cu vreunul dintre participanți”, au precizat pentru News.ro reprezentanții Rompetrol. Deme, care furnizează servicii în domeniul dragării, al îmbunătățirilor funciare, pentru activități offshore în domeniul petrolului, gazelor și energiei regenerabile, dar și în domeniul mediului, s-a aflat în centrul unui scandal, fiind condamnată anul trecut de un tribunal elvețian într-un caz de corupție legat de contracte încheiate în Nigeria. În urma deciziei instanței elvețiene, Deme va trebui să returneze aproape 35 de milioane de euro.și să achite și o amendă de un milion de franți elevețieni, după cum relata în iunie anul trecut publicația belgiană L'Echo. Cu toate acestea, firma este considerată angajatorul cel mai atractiv din Belgia și a fost desemnată "Compania anului" în 2015. Ministerul public elvețian a transmis că este vorba despre o afacere de corupție de milioane de euro. În afara companiei, și doi foști directori s-au aflat în banca acuzaților, precum și un intermediar elvețian care a reglat tranzacțiile în contul Deme via Insulele Virgine britanice.

 

Rusia livrează Europei o cantitate record de gaze

Rusia livrează Europei o cantitate de gaze naturale mai mare ca niciodată, pentru a satisface cererea mare provocată de frigul arctic, ceea ce scoate în evidență dependența continentului de vecinul său de la răsărit, relatează Bloomberg. Frigul din ultima săptămână a pus la încercare rețeaua de energie a Europei. Prețurile pentru gazele spot s-au triplat, la un nivel record, numărul furnizorilor ruși care livrează gaze prin conducte a crescut, iar un tanc care transportă gaze lichefiate urmează să sosească săptămâna viitoare în Marea Britanie. Cu o capacitate de stocare a gazelor disipată și cu puține tancuri care transportă gaze lichefiate care vor sosi în acest sezon, Europa și în special Marea Britanie sunt tot mai dependente de Rusia pentru asigurarea necesarului energetic. Gazprom, principalul furnizor de gaze al Europei în ultimele decenii, s-a folosit de această oportunitate pentru a-și promova acest rol esențial. Numai Gazprom are capacitatea de a majora atât de rapid livrările de gaze către clienții europeni, la un nivel maxim. Nu există niciun alt furnizor care să îndeplinească această sarcină”, a declarat Alexey Miller, directorul general al Gazprom.

Viziunea premierului britanic Theresa May, criticată la Bruxelles

Autoritățile de la Bruxelles a catalogat discursul prim-ministrului britanic Theresa May privind viitoarea relație a Regatului Unit cu UE ca fiind unul vag și care nu poate fi pus în aplicare, scrie The Guardian. Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, a spus că faptul că Marea Britanie a confirmat că va părăsi piața unică de schimb și uniunea vamală reprezintă măcar o bază pe care UE o poate folosi pentru a-și formula propria poziție privind viitorul acord pentru piața de schimb. May a recunoscut în discursul său că va exista un acces redus la piețele de schimb după ieșirea din UE. Dorința prim-ministrului britanic de a se înlătura anumite bariere privind piața de schimb și de a se evita o graniță strictă în Irlanda au fost întâmpinate, însă, cu scepticism de oficialii UE, care au făcut referire la un discurs al lui Barnier în care deja spusese că ies din discuție multe dintre sugestiile lui May. Printre propunerile lui May se numără și ”un sistem exhaustiv de recunoaștere” în care bunurile trebuie testate doar în Marea Britanie sau în UE, nu în ambele zone, pentru a se se scădea costurile și birocrația. Un diplomat de top a declarat că fără o lege europeană, o instituție de supraveghere și un tribunal comun, sugestia lui May „nu ar putea funcționa și nici nu va duce către un schimb fără probleme”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.