Sport

MOZAIC ŞTIRI SPORTIVE: Chivu a luat licența de antrenor

Ziarul de Vrancea
15 dec 2017 534 vizualizări

Fostul internațional Cristian Chivu a luat examenul pentru licența UEFA A, a doua categorie de antrenor, pe care l-a susținut la Coverciano, a anunțat, ieri,  Federația Italiană de Fotbal (FIGC). Cu ajutorul licenței A,

Chivu va putea pregăti echipe din Serie C și va putea fi secund la formații din Serie A și Serie B. În vârstă de 37 de ani, Chivu a făcut parte dintr-o grupă de foști fotbaliști, admiși la școala de la Coverciano datorită faptului că au evoluat cel puțin șapte sezoane în Serie A și au jucat măcar 180 de partide în acest campionat sau au fost campioni mondiali. Alături de Chivu, au mai luat licența UEFA A: Amantino Mancini, Marco Amelia, Mauro Camoranesi, Marco Cassetti, Morgan De Sanctis, Fabio Galante, Angelo Palombo și Luca Toni. De pe 10 octombrie, ei au efectuat 210 ore de curse, iar marți au susținut cu succes examenul final. Chivu a strâns 200 de meciuri în Serie A, la AS Roma, între 2003 și 2007, și la Internazionale Milano, pentru care a jucat în perioada 2007-2014. în prezent, Chivu este observator tehnic la UEFA.

Moruțan se îndreaptă spre FCSB

FCSB a ajuns la un acord pentru transferul mijlocașului Olimpiu Moruțan de la FC Botoșani, au anunțat, joi, inanțatorii celor două echipe. Informația a fost anunțată, inițial, de conducătorul echipei FC Botoșani, Valeriu Iftime, care a precizat că mai este nevoie doar de acceptul jucătorului. "Am vorbit cu Becali și am ajuns la o înțelegere legată de suma de transfer. Sunt de acord cu ce îmi dă Steaua. Există procente lăsate. Rămâne până în vară la Botoșani. Trebuie să joace. Avem sume legate de unde joacă, unde ajunge FCSB, legate de națională", a spus Iftime la DigiSport. În vârstă de 18 ani, Olimpiu Moruțan a jucat în 20 de meciuri pentru FC Botoșani și a reușit două goluri și patru pase decisive, în această ediție din Liga 1.

Spania, exclusă de la Mondiale ?

FIFA a înștiințat Federația Spaniolă de Fotbal (RFEF), prin intermediul unei scrisori, în legătură cu implicarea politicului în alegerile prezidențiale, iar acum ibericii riscă să fie excluși de la Cupa Mondială din 2018, găzduită de Rusia. El Pais scrie că Ministerul Sportului a propus noi alegeri pentru funcția de președinte a RFEF, dar FIFA a reacționat ferm. Implicarea politicului în alegeri poate duce la suspendarea Spaniei din competițiile forului fotbalistic mondial. În speță, este vorba despre turneul final din Rusia, prima competiție oficială care urmează. În cazul în care acest lucru se va întâmpla, Spania nu ar fi la prima abatere de acest gen. Conducătorii forului i-au avertizat pe spanioli încă din 2008 cu privire la excluderea din competiții, din cauza implicării gurvernului Zapatero în alegerile la RFEF. Dacă Spania va fi exclusă, Italia ar urma să participe la Mondial, cele două fiind în aceeași grupă în preliminarii. Spania a câștigat grupa iar Italia a pierdut barajul cu Suedia.

Federer, personalitatea anului

Tenismanul elvețian Roger Federer a fost desemnat "Personalitatea sportivă a anului" în ancheta BBC destinată sportivilor din afara Marii Britanii. Este a patra oară când Federer primește această distincție (2004, 2006, 2007), un record. Boxerul Muhammad Ali și atletul Usain Bolt au fost aleși de câte trei ori sportivul străin al anului, în ancheta BBC. Roger Federer a figurat pe o listă scurtă de sportivi, care i-a mai inclus pe Tom Brady (SUA, fotbal american), Katie Ledecky (SUA, natațe), Tatyana McFadden (SUA, sportivă paralimpică), Sally Pearson (Australia, atletism) și Michael van Gerwen (Olanda, darts) și din care fanii au ales sportivul anului. Federer, 36 de ani, a revenit cu succes în competiții în 2017 după o accidentare, reușind să câștige șapte turnee, între care Australian Open și Wimbledon, și să termine anul pe locul 2 ATP (cu 52 de victorii din 57 partide disputate).

Marquinhos va juca în Lituania

Mijlocașul brazilian Marquinhos a semnat un contract cu Zalgiris Vilnius, după ce, la finalul lunii noiembrie, s-a despărțit de Astra Giurgiu, a anunțat, vineri, site-ul vicecampioanei Lituaniei. În vârstă de 25 de ani, Marquinhos a fost transferat de Astra în vară, dar evoluțiile sale au fost sub așteptări. În 21 de meciuri jucate în Liga 1, preliminariile Ligii Europa și Cupa României, el a reușit un gol și patru decisive. La sfârșitul lunii noiembrie, Marquinhos și-a reziliat înțelegerea cu Astra Giurgiu, iar acum s-a înțeles pe doi ani cu Zalgiris. În România, brazilianul a mai jucat la Oțelul Galați, între 2013 și 2014, iar de-a lungul carierei a mai trecut pe la Parana, FK Gabala, River Plate, Malucelli și Toledo.

 

Hewitt joacă dublu la Melbourne

Lleyton Hewitt, fost lider ATP în 2001, când era pregătit de actualul antrenor al Simonei Halep, Darren Cahill, va reveni pe teren la Australian Open, în proba de dublu, în care va face pereche cu Sam Groth, informează Reuters. Australianul în vârstă de 36 de ani s-a retras oficial din competiții în 2016, după turneul de la Melbourne, la care a evoluat și la dublu, tot cu compatriotul său Groth. Totuși, el a mai jucat anul trecut la dublu la Wimbledon și în Cupa Davis. "O să fie distractiv. Am mai jucat, am lovit mingea în fiecare zi, așa că nu o să fim acolo doar ca să ieșim la număr", a declarat Hewitt. În cariera lui, Lleyton Hewitt a câștigat turneele de la Wimbledon (2002) și US Open (2001), a fost finalist la Australian Open, în 2005, la simplu și s-a impus la US Open în 2000, la dublu.

Bedene redevine sloven

Tensimenul Aljaz Bedene (49  ATP) a renunțat la eforturile de a convinge ITF să-i pemită să-și reprezinte țara adoptivă, Marea Britanie, și a decis să concureze sub culorile celei natale, Slovenia, în Cupa Davis și la JO de la Tokyo. În vârstă de 28 de ani, Bedene a primit cetățenia britanică în 2015 și a sperat că va putea face echipă cu Andy Murray în Cupa Davis. Însă ITF nu i-a acceptat cererea, deoarece el reprezentase deja Slovenia în Cupa Davis, iar regulamentul competiției nu îi permite să joce pentru o a doua țară. Stabilit de nouă ani în Marea Britanie, Bedene are obiectiv participarea la JO din 2020, însă poate face acest lucru dacă evoluează un anumit număr de meciuri într-o echipă națională. Așa că el va juca pentru Slovenia în Cupa Davis, de la 1 ianuarie 2018.

Senatorul “dințos”

Fostul internațional brazilian Ronaldinho, ajuns la 37 de ani, va candida pentru Senat pe listele unui partid de extremă dreapta, din țara natală, la alegerile care vor avea loc în octombrie 2018. Ronaldinho se va înscrie, în martie, în partidul Patriota, o formațiune de extremă dreapta condusă de Jair Bolsonaro, un controversat căpitan de armată în retragere. Conform sursei amintite, fostul fotbalist va candida la alegeri ca reprezentant al statului Minas Gerais, în care își are sediul clubul Atletico Mineiro, pentru care a evoluat între 2012 și 2014. Ronaldinho și-a început cariera la Gremio, după care a mai jucat la Paris Saint-Germain, FC Barcelona, AC Milan, Flamengo, Atletico Mineiro, Querretaro și Fluminense. La nivel internațional, Ronaldinho a strâns 98 de selecții și 33 de goluri marcate la prima reprezentativă a Braziliei, alături de care a devenit campion mondial în 2002. Trei ani mai târziu, el a cucerit Balonul de Aur, în perioada în care juca pentru Barcelona.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.