Sport

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandal la Eurovision cu România printre protagoniști

Ziarul de Vrancea
13 mai 2022 567 vizualizări

Organizatorul competiției a dezvăluit că șase jurii naționale au fost eliminate din concurs din cauza unor nereguli la vot n în timpul finalei, România nu a transmis în direct punctajul de la București

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis ieri un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naționale din șase țări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe țări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât și în marea finală.

Cele șase jurii naționale eliminate din Eurovision 2022 ar fi: Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, scrie publicația escxtra.com.

“În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot neconforme în rezultatele a șase țări”, se arată în comunicatul EBU.

Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu un vot similar). Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent de vot.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de a manipula votul la concursul Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul vot, se arată în comunicatul citat de g4media.com.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunțe punctajul juriului național, sâmbătă seară. Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naționale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct de la București, fiind invocate probleme tehnice. Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunțat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei. Deși aceleași probleme au fost și la alte două televiziuni, Ucraina, care se confruntă cu un război și care dintr-un adăpost a comentat competiția muzicală, a transmis totuși în direct de la Kiev notele juriului.

Marea finală a Eurovision 2022 a avut loc sâmbătă noapte pe Arena Pala Olimpico din Torino, iar România, reprezentată de wrs, s-a clasat pe locul 18 dintre cei 25 de finaliști. Favorita acestei ediții a fost trupa ucraineană Kalush Orchestra, care a și câștigat Eurovision 2022, fiind urmată de Marea Britanie, Spania și Suedia.

Rafila: Infecția cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră

un eventual nou val nu va pune probleme, spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă, la Oradea, că infecția cu noul coronavirus se transformă încet într-o viroză sezonieră. “Eu am evitat să fiu tranșant, nu pentru că nu-mi place să fie tranșant, ci pentru că biologia este o știință și o chestiune care este în continuă evoluție. Opinia mea în momentul de față este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneți dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătății publice și asupra capacității de apărare a asistenței medicale. Dar asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populații vulnerabile care nu au fost protejate prin vaccinare nu vor fi la risc. Deci încet, încet această infecție se transformă într-o viroză sezonieră și dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme mai ales că acum avem experiență, suntem organizați și am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităților de primiri urgențe”, a declarat, într-o conferință de presă, Alexandru Rafila.

Soluția, a continuat ministrul, nu este să se transporte toți pacienții la UPU, ci să se găsească resurse, să se investigheze și să se trateze în ambulatoriu, pentru că altfel se “colmatează” asistența medicală spitalicească pentru alte categorii de oameni care au nevoie de îngrijiri.

“Și lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat. Am avut anul trecut un record de decese, la nivel național, nu numai din cauza infecției cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depășit cu 100.000 natalitatea. Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România datorită acestei mortalități ridicate și, desigur, din cauza natalității care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce privește evoluția demografică”, a afirmat Alexandru Rafila.

Tudor Chirilă, despre cazurile de hărțuire:

„Cum pot eu să strig pentru o victimă, dacă victima nu e dispusă să își asume acest rol”

Actorul Tudor Chirilă a fost întrebat, duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic, dacă circulă în lumea teatrului, în mod subteran sau la nivel de șuetă, faptul că regizorii sau marii actori le cer favoruri sexuale anumitor actrițe, în special celor tinere. “E o chestie de notorietate că chestia asta se practică și când am spus că e de notorietate cineva a strigat „Dar de ce nu spui, dacă e de notorietate, de ce nu vii să spui ce știi”. Și aici este de fapt important să înțelegem un lucru. Și de asta este importantă mărturia Vioricăi Vodă. Dar de ce a spus după 20 de ani? Sunt o mie de motive pentru care spui după 20 de ani. Sunt o mie de motive pentru care nu o spui atunci. Unul dintre ele este că oamenii nu au încredere că justiția, că statul, că poliția nu le spune, “Stai că aveai fusta prea scurtă, de aia au vrut să te violeze”. Că cel din poliție nu se uită la tine ca la o prostituată în momentul în care vii să reclami un viol. Din aceste motive să zicem”, a afirmat Tudor Chirilă.

Actorul a precizat că știe asemenea cazuri, dar că acești oameni nu sunt dispuși să facă pasul în față și atunci el nu poate spune el ce știe, dacă ei nu își asumă acest lucru. “Și mai e o chestie, cunosc cazuri, am vorbit cu oamenii ăștia, dacă ei nu sunt dispuși să facă pasul în față, cum aș putea să îl fac eu sau oricine altcineva care știe despre aceste practici pentru ei. Dacă comunitatea homosexuală din România, prin reprezentanții ei , să zicem notorii, există în România persoane gay, vedete, nu asumate. Nu au făcut niciodată un coming out. Cum ai putea ajuta tu drepturile unei minorități sexuale, să zicem, dacă acea minoritate sexuală refuză și aici din cauze îndreptățite, oprobriul public și așa mai departe, nivelul nostru de toleranță sau de capacitatea noastră de a condamna, dacă dacă ei nu fac coming out-ul ăsta, cum pot eu să apăr drepturile cuiva care nu vrea să recunoască că face parte din acea comunitate? Cum pot eu să strig pentru o victimă dacă victima nu e dispusă să își asume acest rol și să vrea să își facă dreptate prin aducerea la cunoștință și ulterior printr-o instituție care să poată să-i facă dreptate în zona asta?”, a explicat Tudor Chirilă.

Actrița Viorica Vodă a declarat, pe scena premiilor Gopo, la 20 de ani de la realizarea filmului „Filantropica”, regizat de Nae Caranfil, că nu era pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii și că a făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. “Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a afirmat actrița, care avea 25 de ani când a jucat în film.

Aurescu: România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a apreciat, la reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Berlin, nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în Finalnda și Suedia și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a celor două state. Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung.

În prima zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe din statele NATO, desfășurată la Berlin în perioada 14-15 mai, cei doi miniștri de externe din Finlanda și Suedia au informat aliații cu privire la stadiul și perspectivele proceselor interne în derulare vizând depunerea candidaturilor pentru aderarea la NATO. “Toti aliații - cu o singură excepție - au exprimat fără rezerve sau condiții sprijinul pentru aderarea rapidă a celor două state la NATO dacă cele două state vor depune, formal, cereri de aderare, care sunt de altfel așteptate în perioada imediat următoare”, precizează MAE.

Mesajul general transmis de aliați a fost acela de evidențiere a sprijinului pentru politica „Ușilor Deschise” a NATO și a importanței acesteia, care derivă direct din Tratatul de la Washington din 1949. De asemenea, a fost evidențiat nivelul ridicat al relațiilor de parteneriat ale NATO cu Finlanda și Suedia - în perspectiva unei decizii de aderare.

Aurescu a subliniat că aderarea celor două state va duce la o Alianță mai puternică, manifestată printr-o postură de descurajare mai eficientă și de apărare consolidată. Șeful diplomației române a apreciat nivelul înalt de sprijin public la acest moment pentru aderarea la Alianță în cele două state și a arătat că România este gata să sprijine un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei.

Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, este foarte importantă viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic într-o manieră echilibrată, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung.

Poliția de Frontieră: 8.784 de cetățeni ucraineni au intrat sâmbătă în România

Poliția de Frontieră anunță că 8.784 de cetățeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, în creștere cu 21,3 % față de ziua precedentă. “În data de 14.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 87.060 de persoane, dintre care 8.784 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 21,3% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.771 cetățeni ucraineni (în creștere cu 26,5%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.145 cetățeni ucraineni (creștere cu 7,6%)”, a transmis duminică Poliția de Frontieră.

De la declanșarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 14.05.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 936.376 cetățeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țară noastră 970.905 ucraineni.

Radu și Alexandru Mazăre au făcut cerere la penitenciar pentru a merge la înmormântarea mamei lor

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre și fratele său, fostul parlamentar Alexandru Mazăre, condamați la nouă ani de închisoare, respectiv trei ani de închisoare, au făcut cerere la penitenciarele unde sunt încarcerați pentru a fi prezenți la înmormântarea mamei lor. Cererea urmează să fie analizată de câte o comisie, iar cei doi frați vor afla luni dacă își vor putea conduce mama pe ultimul drum.

Mama celor doi va fi înmormântată tot luni. Gabriela Mazăre a murit, joi, în urma unor probleme cardiace. Decesul său a survenit la trei zile după ce Alexandru Mazăre a primit o condamnare definitivă de trei de ani de închisoare.

Gabriela Mazăre a avut trei copii: pe Radu, fostul primar al Constanței, pe Alexandru, fost parlamentar de Constanța și pe Mihai, care nu a deținut funcții publice. Radu Mazăre ispășește în prezent o pedeapsă de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor din Mamaia. De asemenea, el este judecat în mai multe dosare instrumente de către procurorii DNA. Alexandru Mazăre a fost încarcerat în urmă cu patru zile după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul campusului social “Henri Coandă”.

Iași: Bărbat, mort după ce a fost luat de viitură

Bărbatul dispărut în județul Iași după ce a fost surprins de o viitură a fost găsit mort duminică de către echipele de intervenție. Timp de două zile, zeci de forțe de ordine, dar și locuitori din comuna Schitu Duca au participat la operațiunea de căutare a bărbatului de 52 de ani luat vineri seară de viitură. Cadavrul acestuia a fost găsit duminică într-o zonă abruptă. Bărbatul se întorcea vineri seară acasă cu căruța, fiind surprins de o viitură puternică în zona satului Pocreaca din comuna Schitu Duca. Un cal a fost salvat, iar celălalt a fost găsit mort, prins sub căruță.

Bărbatul de 52 de ani a fost căutat vineri până în jurul orei 22.00, operațiunile fiind reluate sâmbătă dimineață.

Vineri seară, zeci de localități din județul Iași s-au aflat sub cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi puternice. Mai mulți copaci s-au rupt, energia electrică a fost întreruptă în câteva localități din județ, iar în municipiul Iași traficul rutier s-a desfășurat cu dificultate.

A murit un fost ministru în guvernele Năstase și Grindeanu

Fostul lider al PSD Argeș, profesorul Șerban Valeca a murit duminică dimineața la vârsta de 66 de ani. Acesta a fost ministru al Cercetării în Guvernul Năstase și a avut patru mandate de parlamentar, fiind ales de trei ori senator și o dată deputat. În 2019, Valeca a fost propus de PSD, controlat de Dragnea, pentru Ministerul Educației, dar președintele Klaus Iohannis a respins propunerea.

În 2017, el a dat o lovitură puternică Cercetării, evacuând evaluatorii internaționali din competițiile pe cercetare, în 2017, și numind la vârful comisiilor din cercetare oameni controversați, cu probleme penale la acea vreme și remarcați doar prin apropierea de partid.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.