Sport

Povestea antrenorilor care au scris istorie la Focșani: Memorialul Rențea și Cernat se joacă pe stadionul Milcovul

Dan Chiriac
20 oct 2017 2286 vizualizări

Sâmbătă dimineaţa, de la ora 11.00, are loc un meci demonstrativ în memoria  a doi dintre cei  mai importanți antrenori de fotbal din Focșani. Memorialul Gheorghe Cernat și Emilian Rențea va pune față în față două echipe formate din foști jucători formați de cei doi tehnicieni. Partida va avea loc pe terenul principal din Complexul Sportiv Milcovul. Dimineața, de la ora 10.00, va avea loc o slujbă și o depunere de coroane la mormântul lui Emilian Rențea de la Cimitirul Sudic. Gheorghe Cernat este înmormântat  la București, în cartierul Colentina, acolo unde antrenorul a copilărit. Elvis Ilaş, preşedintele clubului Galactic Focşani şi Liviu Macovei, un apropiat al fotbalului din judeţ, au organizat  memorialul pentru doi dintre cei mai cunoscuţi antrenori de fotbal din judeţ: Gheorghe Cernat şi Emilian Renţea. Emilian Renţea s-a născut pe 3 februarie 1947. Mai are un frate, Mihai Rențea. Ambii au jucat fotbal în tinereţe. Se zvonea printre prieteni că amândoi fraţii sunt la fel de talentaţi. Mihai a renunţat insa la fotbal, iar Emilian, din contra, a continuat să practice acest sport. A fost admis la Facultatea de  Educaţie Fizică şi Sport Galaţi unde a şi jucat o perioadă. Stângaci veritabil, cu o viteză de reacţie şi o tehnică impecabilă, s-a făcut imediat remarcat în rândul antrenorilor pe care i-a întâlnit în carieră. A mai jucat pe la Piatra Neamţ şi Iaşi. Problemele de sănătate i-au încheiat cariera devreme, la doar 29- 30 ani. Dragostea pentru fotbal însă l-a împins spre  cariera de antrenor, cariera care i-a adus extrem de multe satisfacţii. S-a stins din viaţă la doar 50 de ani (a murit pe 5 noiembrie 1997) în urma unor complicaţii post operator. Are 36 de foști jucatori care au lucrat cu regretatul antrenor. Fiul lui Rențea a confirmat  participarea la eveniment.

Cernat, bucureșteanul ajuns la Focșani

Gheorghe Cernat s-a născut 26-06-1945 în cartierul Colentina, unde a învățat la Școla Primară nr 39. Plăcându-i fotbalul și crescând în ani și valoare ca jucător, a fost luat în vizor de antrenorii fabricii Pompe Aversa și cooptat în echipa de juniorii, de unde în foarte scurt timp a ajuns la Flacăra București. A făcut armata la pompieri și a jucat la Flacăra. După stagiul militar a evoluat la Pioneru București, apoi Tîrgu Mureș, Flacăra Moreni, Piatra Neamț. A fost cooptat de echipa Dinamo Bacău, unde era antrenor regretatul Constantin Teașcă. A fost o echipă puternică, a câștigat Divizia B și a ajuns pe locul cinci în Divizia A. Fiind tânăr, prin oraș a cunoscut-o pe Olga, cea care i-a devenit soție. Au împreună trei copii.  Ultima echipă pentru care a jucat este Dinamo Unirea Focșani. În orașul de pe Milcov s-a și stbilit cu familia. Antrenoratul l-a început de tânăr, fiind totodată și pedagog la Școala Spotivă. Uneori a profesat și în anumite orașe din Vrancea ca profesor de sport. În ultimi ani de antrenorat și de viață a antrenat la LPS Focșani și alte echipe din jurul Focșaniului. La vârsta de 53 de ani, într-o noapte de 15 Mai 1997, Gheroghe Cernat ne-a părăsit fulgerător, la vârsta la care își dorea să antreneze echipe mari. După derularea evenimentului, organizatorii vor oferi o masă de pomenire pentru cei doi antrenori. (D.C.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.