Sport

La jumătatea drumului

Ziarul de Vrancea
7 aug 2019 771 vizualizări

Alpinistul român Alex Găvan a atins șapte vârfuri peste 8000 m fără oxigen suplimentar și mai are încă șapte de escaladat

Alpinistul Alex Găvan a afirmat, după ce a atins cel ce-al șaptelea vârf de peste 8000 m, fără oxigen suplimentar, că pentru el astfel de ascensiuni reprezintă o formă de artă, iar cea mai recentă dintre ele, cea de pe Gasherbrum 2, din masivul Karakorum, i-a adus o imensă bucurie, fără legătură cu ideea de performanță sportivă. „Când ajung în vârf, nu mă gândesc decât la supraviețuire. Totul e concentrat pe supraviețuire. E atat de fizic totul încât te aduce total în prezent”, relatează Alex Găvan pentru News.ro, prezentând și înregistrarea momentului în care a ajuns pe vârful Gasherbrum 2.  Cât despre rațiunile deciziei sale de a escalada fără oxigen suplimentar toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume, alpinistul afirmă că „e ceva în a urca la peste 7000 care nu are legătură cu nimic pe lumea asta”. „Pentru mine, ascensiunile astea nu sunt despre sport sau performanță, cel puțin nu în primă instanță, ci despre propria mea creștere interioară, propriul meu zbor interior. A urca peste 8000 de metri fără oxigen e pentru mine o formă de artă”, explică el, adăugând că nu consideră că riscă, ci că administrează riscul, iar această nuanță face diferența. Gasherbrum 2 s-a lăsat escaladat abia la a patra încercare, deși, de pildă Makalu si Gasherbrum 1, vârfuri pe care Alex Găvan a urcat deja, sunt considerate în lumea alpină ca fiind mult mai dificile. „Cert este că această ascensiune mi-a adus o imensă bucurie în suflet, bucurie care nu are legătură cu ideea de performanță sportivă”, spune alpinistul. Alex Găvan a atins în 18 iulie cel ce-al șaptelea vârf de peste 8000 m, fără oxigen suplimentar, Gasherbrum 2, din Munții Karakorum, ajungând astfel la jumătatea proiectului său de a fi primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. Alex Găvan a ajuns astfel la jumătatea proiectului său de a fi primul român care urcă, fără oxigen suplimentar, pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri din lume. În acest moment, la nivel mondial, sunt doar 17 alpiniști care au reușit această performanță.În lume sunt 14 vârfuri de peste 8.000 de metri, variind între 8.027 m (Shisha Pangma) și 8.848m (Everest). Toate aceste vârfuri se află în Asia Centrală, în regiunile de graniță dintre Nepal, India, Pakistan și China, în munții Himalaya și Karakorum. Peste 95% din ascensiunile reușite pe vârfuri de peste 8.000 m sunt făcute cu ajutorul buteliilor de oxigen. La peste 7.500m, fiziologic, aclimatizarea devine imposibilă, iar corpul uman începe ușor să moară, cu fiecare clipă petrecută acolo, alpiniștii numind drept „zona morții” tot ceea ce depășește această altitudine. La peste 8.000 m, concentrația de oxigen este de doar o treime din cea de la nivelul mării, iar supraviețuirea este posibilă doar pentru o perioadă de timp extrem de scurtă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.