Sport

Investigație la ferma Karolyi

Ziarul de Vrancea
31 ian 2018 738 vizualizări

Poliția texană cercetează împrejurările în care medicul condamnat Lawrence G.Nassar au agresat gimnastele din lotul american, pe domeniul cunoscuților antrenori proveniți din România

Poliția va investiga acuzațiile de agresiune sexuală din dosarul medicului Lawrence Nassar, la ferma soților Bela și Martha Karolyi din Texas, în care s-a aflat timp de 16 ani centrul de pregătire al lotului feminin american de gimnastică, a anunțat, ieri, guvernatorul statului, Greg Abbott, informează Ney York Times.  Oficialul a declarat că a cerut poliției statale (Texas Rangers) să investigheze acuzațiile formulate de numeroase gimnaste, că au fost abuzate sexual de medicul lotului SUA, Lawrence G. Nassar, care le-a tratat pe sportive și la ferma soților Karolyi.

"Declarațiile publice făcute de sportivele care au fost pregătite la ferma Karolyi sunt foarte îngrijorătoare. Aceste sportive, dar și statul Texas, merită să știe că nicio piatră nu a rămas neîntoarsă pentru a ne asigura că acuzațiile sunt întru totul verificate, iar făptașii și cei care au contribuit la aceste abateri sunt aduși în justiție", a declarat Abbot. Gurvernatorul a precizat că, deoarece activitățile penale ar fi putut implica mai multe jurisdicții, "este esențial ca Texas Rangers să lucreze cu Biroul Șerifului din Walker County pentru a investiga în mod cuprinzător orice posibil comportament criminal". 

Numeroase gimnaste americane, între care Simone Biles, star al Jocurilor Olimpice  de la Rio din 2016, au afirmat că au fost agresate sexual de Larry Nassar sub pretextul tratamentelor medicale. Marta și Bela Karolyi au fost antrenorii lotului național al României la mijlocul anilor 70, în cadrul căruia au descoperit-o și au pregătit-o pe Nadia Comăneci. Ei au emigrat în SUA 1981 și au fost cooptați la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela Karolyi, 75 de ani, a condus echipa americană până în 2000, fiind înlocuit de soția lui, Martha (tot 75 de ani), care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016. Din 2001, soții Karolyi și federația americană au început oficial sistemul semicentralizat de pregătire. Potrivit acelui sistem, gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic. Cantonamentul era ținut la ferma de 800 de hectare a soților Karolyi, din mijlocul Pădurii Naționale Sam Houston, la nord de Houston. Sportivele au început să meargă în cantonament de la vârsta de 9-10 ani.

La 18 ianuarie, federația americană a anunțat încheierea colaborării cu centrul de gimnastică din cadrul fermei soților Bela și Marta Karolyi, unde ar fi fost comise multe dintre abuzurile sexuale care l-au avut autor pe Nassar.

Nadia cere schimbări drastice

Multipla campioană olimpică Nadia Comăneci a declarat agenției Reuters că sunt necesare "schimbări drastice" la Federația Americană de Gimnastică (USA Gymnastics), după scandalul abuzurilor sexuale comise de medicul lotului feminin, Larry Nassar.  "Schimbări drastice sunt necesare la USA Gymnastics și este nevoie de implementarea unor reguli pe ntru securitatea sportivelor", a declarat Comăneci, în vârstă de 56 de ani.

Întrebată ce schimbări are în vedere, ea a răspuns: "Pot doar să spun că este absolut necesară o schimbare, una care să pună mai presus de orice securitatea copiilor. Îmi pare foarte rău pentru fetițele care au fost abuzate și le admir curajul de a vorbi despre asta. Este important ca ele să primească dreptatea și toată susținerea necesară. Părinții trebuie să știe că tot timpul copiii lor sunt în sigranță, în orice mediu sportiv", a mai spus Nadia Comăneci.

De altfel, Federația Americană de Gimnastică (USA Gymnastics) a anunțat, ieri, că toți membrii consiliului său de administrație au demisionat, ca urmare a scandalului Larry Nassar. Forul a început procedurile pentru formarea unui consiliu de administrație interimar. În urmă cu câteva zile, au demisionat și președintele Consiliului director al Federației Americane de Gimnastică, Paul Parilla, vicepreședintele Jay Binder și trezorierul Bitsy Kelley.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.