Sport

Încununată în California

Ziarul de Vrancea
6 aug 2018 396 vizualizări

 La San José, Mihaela Buzărnescu a câștigat primul turneu WTA din carieră și a intrat în Top 20 * Monica Niculescu și Sorana Cîrstea se întâlnesc în primul tur la Rogers Cup

Ziua care a încheiat săptămâna trecută a fost una excepțională pentru jucătoarea română de tenis Mihaela Buzărnescu. Românca de 30 de ani a câștigat primul trofeu în circuitul WTA din carieră, după ce a spulberat-o pe grecoaica Maria Sakkari cu 6-1, 6-0 în finala turneului de categorie Premier “Silicon Valley Classic” mutat în acest an de la Stanford la San José, tot în California. Finala turneului  a fost mai ușoară pentru jucătoarea română decât majoritatea partidelor jucate în California. După două finale disputate în acest an și pierdute la Hobart și Praga, a venit rândul triumfului pentru Mihaela Buzărnescu, primul din cariera ei, la 30 de ani, vârstă pe care nu și-o arată pe teren.  “Miki” a jucat simplu, fără "floricele", punându-și totuși în valoare atuurile, loviturile lungi, cu unghi și returul foarte bun. Sakkari, aflată la prima ei finală din carieră, la 23 de ani, a fost copleșită de importanța evenimentului la care a participat și a greșit foarte mult, ușurând într-un fel succesul jucătoarei române. Buzărnescu a condus cu 5-0, după break-uri în game-urile al doilea și al patrulea și după puțin peste 20 de minute, apoi a avut o minge de set, dar sportiva din Grecia a echilibrat jocul în finalul acestei prime manșe. Ea nu a obținut decât un game  și patru mingi de break la 1-5, iar Buzărnescu s-a impus la a cincea minge de set, după 39 de minute de joc. Al doiela set a fost fără istoric și s-a încheiat cu 6-0, după o oră și 13 minute de la start, aducându-i Mihaelei Buzărnescu prestigiosul trofeu și locul 20 WTA, cel mai bun din carieră, începând de astăzi.  Mihaela Buzărnescu face performanță după performanță în ultima perioadă și devine a doua jucătoare română care pătrunde în primele 20 de jucătoare ale lumii în ultimele două decenii, după Simona Halep și tot a doua româncă învingătoare într-un Premier, în acest deceniu, tot după actualul lider WTA. "Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru că ați venit să ne urmăriți, a fost extraordinar că ați venit să ne încurajați și îmi pare rău că nu a fost o jucătoare americană în finală, dar sunt fericită că o să fiu pe afișul turneului anul viitor, e ceva extraordinar pentru mine", a declarat Buzărnescu, la festivitatea de premiere.

* Turneul de la San José s-a încheiat, ca și cele de la Washington, iar tenisul se mută în Canada, la Toronto (Masters Series ATP) și Montreal (Premier 5, WTA), cu prilejul turneelor dotate cu Rogers Cup. La Montreal sunt patru românce acceptate pe tabloul principal, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Sorana Cîrstea și, bineînțeles, Simona Halep, principala favorită, care bifează a 40-a prezență pe primul loc în topul mondial. În calificările de duminică noapte,au mai obținut trecerea pe tabloul principal Monica Niculescu și Ana Bogdan. Reamintim, Monica a învins-o cu 6-1, 7-6 pe slovena Dalila Jakupovic (92 WTA), după un set secund formidabil. “Moni” a fost condusă cu 1-5 a reușit cinci game-uri consecutive, a “agățat” tiebreak-ul pe care l-a câștigat cu 7-0. o oră și 55 de minute. Ana Bogdan a avut un meci mai greu cu speranța americană Sofia Kenin (68 WTA) și a avut nevoie de o oră și 55 de minute pentru a câștiga un meci în care, să fim drepți, nu era favorită. Scorul a fost 4-6, 6-2, 6-4 pentru Ana Bogdan. Ieri, s-au introdus pe tabloul turneului și jucătoarele din calificări și avem surpriza de a consemna un duel românesc chiar în primul tur, în care Monica Niculescu a picat cu Sorana Cîrstea. Învingătoarea acestui duel poate da în turul al treilea peste Simona Halep (dacă aceasta trece de rusoaica Anastasia Pavliucenkova sau de americana Christina McHale), dar până la Simona, românca necunoscută încă va trebui să treacă de învingătorea unui duel american al generațiilor, Venus Williams vs Caroline Dolehide. Mihaela Buzărnescu, eroina din California se va lupta cu chinezoaica Wang Qiang (53), iar în turul II ar putea întâlni o veche “clientă”, ucraineanca Elina Svitolina.  Irina Begu are o adversară foarte tare în australianca Ashleigh Barty (15 WTA), iar Ana Bogdan se va confrunta cu jucătoarea din Belarus, Arina Sabalenka (39) pentru o viitoare dispută cu Caroline Wozniacki.

Simona Halep a debutat, ieri, la Rogers Cup, dar la dublu, în echipă cu Irina Begu. Cele două românce au întâlnit, ieri, perechea anglo-chineză Johanna Konta / Zhang Shuai, învinsă la San José de cuplul Buzărnescu / Watson. Româncele au pierdut, scor 6-4, 6-7, 9-11. Ele au ratat două mingi de meci la 5-4 în setul II, apoi au pierdut tiebreak-ul cu 1-7 și, apoi un supertiebreak echilibrat. La Montreal, Mihaela va juca alături de Monica Niculescu și se va confrunta în primul tur cu perechea Shuko Aoyama / Lidzia Marozava (Belarus).

Finale la sfârșit de săptămână: Svetlana Kuznețova (Rusia, 128) – Donna Vekic (Croația, 44) 4-6, 7-6, 6-2 la Washington; Alexander Zverev (Germania, 3) – Alex de Minaur (SUA, 72) 6-2, 6-4, tot la Washington); Fabio Fognini (Italia, 14) – Juan Martin del Potro (Argentina, 4) 6-4, 6-2. 

Clasamentele tenisului

Top 10 WTA: 1 (1). Simona Halep (România) – 7.511 p; 2 (2). Caroline Wozniacki (Danemarca) – 6.660 p; 3 (3). Sloane Stephens (SUA) – 5.492; 4 (4). Angelique Kerber (Germania) – 5.305 p; 5 (5). Elina Svitolina (Ucraina) – 5.020 p; 6 (6). Caroline Garcia (Franța) – 4.680 p; 7(7). Garbiñe Muguruza (Spania) – 4.535 p; 8 (8). Petra Kvitova (Cehia) – 4.505 p; 9 (9). Karolina Pliskova (Cehia) – 4.485 p; 10 (10). Julia Görges (Germania) – 3.900 p. Pozțiile celorlalte jucătoare române din Top 200: Mihaela Buzărnescu – 20 (24); Sorana Cîrstea 54 (54); Irina Begu – 55 (55); Monica Niculescu – 69 (60); Ana Bogdan – 82(87); Irina Bara – 140 (140); Alexandra Dulgheru – 146 (146);  Gabriela Ruse -197 (199).   La dublu: Irina Begu – 26 (26); Mihaela Buzărnescu – 30 (32); Monica Niculescu – 31 (31); Raluca Olaru – 48 (49); Sorana Cîrstea –65 (64); Irina Bara – 68 (68).Top 10 ATP: 1 (1). Rafael Nadal (Spania) – 9.310 p; 2 (2). Roger Federer (Elveția) – 7.080 p; 3 (3). Alexander Zverev (Germania) – 5.665 p; 4 (4). Juan Martin del Potro (Argentina) – 5.455 p; 5 (6). Grigor Dimitrov (Bulgaria) – 4.610 p; 6 (5). Kevin Anderson (Africa de Sud) – 4.355; 7(7). Marin Cilic (Croația) – 3.905 p; 8 (8). Dominic Thiem (Austria) – 3.665; 9(9). John Isner (SUA) – 3.490 p; 10 (10). Novak Djokovic (Serbia) – 3.355 p. Jucătorii români din top 200: Marius Copil – 91 (93). La dublu: Horia Tecău – 17(16).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.