Sport

Heike Drechsler rămâne curată

Ziarul de Vrancea
24 oct 2018 436 vizualizări

Renumita atletă germană a scăpat de acuzația de colaborare cu Stasi

Un expert al poliției secrete din fosta Republică Democrată Germană a afirmat că Heike Drechsler, dublă campioană olimpică la săritura în lungime, nu a fost colaboratoare a Stasi. Imaginea sportivei a fost afectată de ani de zile de zvonurile conform cărora ar fi fost colaboratoare neoficială («inoffizieller Mitarbeiter» sau IM) a Stasi. Heike Drechsler a angajat astfel un expert din fosta RDG și fosta poliție secretă, Helmut Müller-Enbergs, pentru a strânge dovezi care să-i arate nevinovăția. "Acest zvon m-a urmărit ani de zile și a fost ca un pumn în stomac. M-am enervat pentru că știu că nu am fost IM. Nu este nimic adevărat", a declarat fosta sportivă. După mai mult de un an de cercetări și interviuri, expertul a concluzionat, într-un raport de 30 de pagini, că Drechsler nu a fost informatoare. Cvintupla medaliată olimpică nu a semnat nicio declarație de angajament și nici nu a redactat rapoarte pentru Securitate.

Potrivit expertului, zvonul unei colaborări a lui Drechsler cu Stasi a apărut în 1993 în urma publicării în presă a unei simple fișe din fostul minister.  Această fișă apărea într-un material cu titlul "Cine a fost informator în RDG", iar numele de informatoare era «Jump». Apoi s-a clarificat că nu este vorba de Dreschsler. Drechsler, în vârstă de 54 de ani, a câștigat numeroase titluri la săritura în lungime, dar și la sprint, în peste 20 de ani de carieră. În 2009, ea a recunoscut că s-a dopat, cu acordul autorităților din fosta RDG.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.