Sport

Hegemonie rusească pe gheață

Ziarul de Vrancea
15 ian 2022 824 vizualizări

La Campionatele Europene de patinaj artistic, rușii au câștigat toate titlurile și au cucerit nouă medalii din 12

Rusia a reușit Marele Șlem la patinaj artistic, câștigând toate cele patru medalii puse în joc la Tallinn (Estonia) în campionatul european. Ei au mai obținut această performanță de șapte ori: 1997 (Paris), 1998 (Milano), 1999 (Praga), 2003 (Malmö), 2005 (Torino), 2006 (Lyon) și la ultima ediție, desfășurată la Graz în 2020. Anul trecut, Europenele nu s-au desfășurat din pricina pandemiei.De asemenea, rușii au mai realizat odată Șlemul și la Mondiale, în 1999 la Helsinki.

În această ediție, Rusia a câștigat nouă din cele 12 medalii puse în joc, dar recordul aparține ediției precedente de la Graz, când n-a scăpat decât două medalii. Dintre sportivii ruși, cea mai puternică impresie a făcut-o puștoaica de 15 ani, Kamila Valieva, născută la Kazan și pregătită de binecunoscuta Eteri Tutberidze, Kamila a bătut toate recordurile de punctaj în acest an, reușind și la Tallinn același lucru la programul scurt. Nu a făcut-o la programul liber, în care a patinat pe Boleroul lui Ravel (fond muzical care i-a făcut celebri pe inegalabilii Torvill și Dean),pentru că deși i-a reușit strălucit cvadrupa „toe-loop” a căzut la un banal (pentru ea!) triplu Axel. Ceea ce n-a oprit- să câștige titlul continental la o diferență colosală de 21,26 puncte față de campioana mondială en-titre, Anna Șcerbakova, pe locul trei clasându-se Aleksandra Trusova.

La dans lupta a fost mai strânsă dar favoriții campioni europeni și mondiali, Viktoria Sinițina și Nikita Kațalapov, au câștigat „de justesse” duelul cu Aleksandra Stepanova și Ivan Bukin (la 4,76 p), perechea italiană Charlène Guignard/Marco Fabbri fiind foarte fericită pentru că a obținut bronzul. Rușii prefigurau un podium complet șila masculin, ca la perechi și feminin însă dintre primii trei clasați după programul scurt, pe podium n-a mai rezistat decât Mark Kondratiuk (18 ani), urmat la 12,08 puncte de italianul Daniel Grassl și de letonul Deniss Vasiljevs. Liderul programului scurt, Andrei Mozalev s-a clasat pe locul IV. Reamintim că la perechi, probă cu podium rusesc, victoria a revenit echipei Anastasia Mișina . Aleksandr Galliamov.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.