Sport

Gest controversat al lui Mirel Rădoi

Ziarul de Vrancea
11 oct 2021 721 vizualizări

Selecționerul naționalei de fotbal a anunțat după succesul de luni împotriva Armeniei că renunță la funcție după ultimele două meciuri din grupă

România a învins, luni seara, pe stadionul „Steaua” cu 1-0 reprezentativa Armeniei, în grupa J a preliminariilor europene pentru Cupa Mondială Qatar 2022, rezultat care, coroborat cu victoria clară a Germaniei în Macedonia de Nord (4-0) oferă tricolorilor cele mai mari șanse de a ocupa poziția secundă în grupă și a participa la barajele pentru calificare. Față de primăvară, cota lui Mirel Rădoi a început să revină la normal. În meciul cu Armenia, tricolorii au dominat cu autoritate prima repriză și au jucat premeditat defensiv într-a doua – susține selecționerul însuși - știut fiind că armenii se vor arunca în atac, neavând ce să mai piardă. Astfel, Rădoi a reușit să-i mulțumească și pe adepții ofensivei fără frontiere, dar și pe cei ai jocului tradițional, reactiv, din vechea gardă.

În finalul conferinței de presă de după meci, Rădoi a aruncat bomba: „Nu încerc să pun presiune pe conducerea federației să vină cu un contract... Nu vreau să creăm un alt subiect. Mi-e greu să cred că după partida cu Islanda, când voiați să plec, acum vreți să mai rămân la echipa națională vreo doi ani, să mai stați cu mine pe aici? Dacă am spus așa, așa e. Din luna noiembrie, echipa națională trebuie să-și găsească antrenor. Eu nu voi mai fi, contractul meu se termină, îmi văd de treaba mea, echipa națională rămâne în continuare, să aduceți pe cine vreți dumneavoastră!”, a declarat Rădoi, în timpul conferinței de presă organizate după meciul cu Armenia. În ultimele două etape al grupei, România va evolua, acasă, cu Islanda, la 11 noiembrie, și cu Liechtenstein, în deplasare, la 14 noiembrie, meciuri care, în condiții normale, nu au cum să nu fie câștigate de România.

Iordănescu e surprins, Prunea – vehement, FRF speră

Reacțiile n-au întâziat să apară; pe lângă tradiționalul „du-te învârtindu-te” al unor suporteri de tastatură, au apărut și poziții lucide, ale unor oameni de fotbal. Anghel Iordănescu, selecționerul „generației de aur” din perioada 1992-1998, nu înțelege gestul lui Rădoi: „ Sincer, am fost surprins de decizia lui Mirel Rădoi. Trebuie să așteptăm ultimele două jocuri, finalul acestei grupe, iar poziția lui va fi alta după calificarea la baraj. Hai să-l înțelegem, a trecut prin multe în ultima perioadă, nu este obișnuit cu căpăceala. Se mai alintă și el. Eu îmi doresc ca Mirel Rădoi să rămână și la baraj, este singurul antrenor care cunoaște în amănunt ce se întâmplă la echipa națională. Eu cred că atunci când se va termina ultimul meci din grupă, Mirel Rădoi va avea cu totul și cu totul altă poziție. Ar fi fost bine ca Mirel să nu facă această afirmație acum, dar sunt convins că oamenii apropiați lui Mirel și conducerea FRF îl vor determina să-și ducă mandatul până la capăt, până la turneul final”, a spus Anghel Iordănescu.

Florin Prunea este un pic mai vehement la adresa lui Mirel: „Obiectivul e în grafic, iar România și-a ridicat nivelul de joc. Dacă e așa, nu înțeleg de ce pleacă. Echipa națională arată bine, Rădoi a ținut cont de sfaturile primite, a găsit un nucleu de bază, ușor-ușor se face un schelet. Este munca lui, el ar trebui să continue mai departe. Rădoi nu e la prima plecare. Și ca jucător a făcut la fel. Îmi arată o instabilitate din punct de vedere emoțional. Sigur există ceva, nu poți să te retragi pur și simplu așa”, a spus fostul portar, la sport.ro . Vechi contestatar al actualei conduceri a FRF, Prunea a acuzat-o de superficialitate în întocmirea contractului cu Rădoi: „Obiectivul nu era calificarea la Campionatul Mondial? Cum îi faci un contract care se termină înainte să își poată îndeplini obiectivul? Nu se știa că suntem în grupă cu Germania și singurul obiectiv posibil era să jucăm baraj?”.a menționat el.

Din partea FRF, a ieșit la rampă directorul tehnic Mihai Stoichiță, care și-a exprimat speranța că Rădoi va rămâne și pentru meciurile de baraj: „Mirel Rădoi este selecționerul României până la finalul preliminariilor pentru Campionatul Mondial, iar contractul poate fi prelungit cu acordul ambelor părți. În continuare avem încredere că echipa națională se poate califica la turneul final și ne dorim ca Mirel Rădoi să fie alături de echipa națională și la jocurile de baraj, unde vom ajunge cu două victorii în luna noiembrie”, a precizat Mihai Stoichiță, conform frf.ro.

Nume vehiculate de înlocuitori

Gheorghe Hagi, Dan Petrescu și Edward Iordănescu sunt, conform GSP, cele mai urmărite nume de posibili înlocuitori ai lui Rădoi, dacă acesta nu se răzgândește. Petrescu și Iordănescu sunt sub contract cu CFR Cluj, respectiv, FCSB, iar Hagi (antrenor activ, și el, la Farul) a spus mereu că nu se angajează la nicio echipă decât la început de drum. Dintre antrenorii fără contract, Laszlo Bölöni este destul de costisitor, iar Cosmin Olăroiu este rupt de mult de realitățile fotbalului românesc. Se vorbește și de Costel Gâlcă, iar soluția la îndemâna FRF ar fi angajarea unui tânăr ambițios și mai puțin pretențios la bani, gen Mutu sau Bratu. Cum aceștia par prea cruzi pentru o asemenea sarcină, prioritatea este tot păstrarea lui Mirel Rădoi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.