Sport

Galerie foto | Cupa de vară „General Eremia Grigorescu“ la șah desfășurată sub genericul activităților ”Vrancea Eroică 2019”

Ziarul de Vrancea
6 aug 2019 1446 vizualizări

Activitățile desfășurate în județul nostru sub genericul VRANCEA EROICĂ dedicate eroicelor lupte duse în vara anului 1917 pe frontul Mărășești – Mărăști – Oituz au inclus printre multe altele și atractiva competiție de șah CUPA DE VARĂ „GENERAL EREMIA GRIGORESCU“ organizată de C.S.M. Focșani 2007. C.S. Olimp Șah Focșani și Filiala Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“ în colaborare cu Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu“ Mărășești, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea și Asociația Clubul Sportiv de Șah PALODA Adjud.

Competiția s-a desfășurat în două etape. Într-o primă etapă, între 25 iulie și 2 august 2019 s-au desfășurat în paralel pregătiri și concursuri preliminare în trei locații diferite: la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu“ din Orașul Erou Mărășești, sub conducerea lui Mihai Strîmbu, la sala de șah a C.S.M. Focșani 2007 din incinta Sălii Sporturilor Vrancea, sub conducerea lui Anton Soare, și la sala de pregătire a Asociației Clubul Sportiv de Șah PALODA Adjud din sala de festivități a Colegiului Național „Emil Botta“ sub conducerea lui Viorel Balla.

În a doua etapă, cei mai buni șahiști dintre cei care au paticipat la pregătirea și la concursurile preliminare din ultimele două săptămâni s-au întâlnit duminică 4 august 2019 la Liceul Tehnologic într-o foarte viu disputată competiție pe trei turnee, stabilite pe categorii de vârstă și pregătire, 7 runde, șah blitz.

Turneul A, destinat celor mai buni juniori legitimați din județ, a fost câștigat de Baciu Mihnea–Iustin, cu 6 puncte, urmat pe locurile 2-3 la egalitate de Șimon Cristian-Eduard și Dănilă Ștefan, cu câte 5,5 puncte. S-au mai remarcat de la acest cel mai puternic turneu Cucoaneș Andrei, Bitere George-Ionuț, Cosor Mihai, Grecu Yannis-Raphael și Matei Adelin.

Turneul B a fost rezervat șahiștilor nelegitimați avansați și șahiștilor legitimați sub 10 ani. Lupta pentru desemnarea câștigătorului a fost foarte aprig disputată deoarece între primul și al șaselea participant a fost o diferență de doar o jumătate de punct. Pe primele trei locuri s-au clasat Pilă Denis, Făcîlă Patric și Nicolau Andrei, toți cu 6 puncte din 7 posibile, câștigătorul fiind declarat Pilă Denis, ca urmare a victoriilor directe asupra celorlalți doi candidați la titlu, ocupantul locului al doilea fiind desemnat Făcîlă Patric după criteriul vârstei. Pe locurile 4-6 s-au clasat cu câte 5,5 puncte tot trei participanți departajați după criteriul vârstei în ordinea Lungu Giulia, Lupu Elena și Denis Ciornuleța. De la Turneul B s-au mai remarcat: Enache Mihai-Gabriel, Olteanu Adriana, Matei Rareș, Necula Matei, Angheluță Sofia, Olteanu Yann Daniel și Enache Bogdan-Constantin.

Turneul C rezervat șahiștilor nelegitimați avansați de vârstă mică și începători mai mari a avut un câștigător detașat cu toate partidele câștigate, Toia Filip Andrei. Pe locurile 2-4 la egalitate de puncte s-au clasat Ursu Ștefan-Daniel, Pavel Andreea și Sandu Maria–Sara. Pe locurile 5-6 au urmat Pavel Răzvan-Teodor și Paisie Tudor. S-au mai remarcat de la acest al treilea turneu: Luca Alexandru, Cristudor Ștefan, Mocanu Teodor-Andrei, Munteanu Ștefan-Eduard, Zaharia Daria și Zaharia Cosmina.

Chiar dacă acum nu au fost printre fruntași, nominalizăm în ordinea alfabetică de la toate trei turneele o serie de jucători promițători pe care îi așteptăm în continuare la pregătire și concursuri: Dragu Maria-Florentina, Dragu Ștefan-Iulian, Galan Darius-Alexandru, Grigoraș Mario, Grigorică Andreea, Mihalcea Ștefana, Mocanu Rareș, Mocanu Teodor-Andrei, Nicolae Ștefan-Alin, Pascu Alina, Poponete Georgiana, Scripcaru Valentina, Toader Sorin, Toboș Alexia și Vizitiu Andrei.

Să nominalizăm și câțiva dintre șahiștii care au participat la preliminarii dar care din diferite motive n-au putut participa și la faza finală din 4 august de la Mărășești: Pintilie Sebastian-Matei, Mureșan Robert-Andrei, Racu Sofia, Racu Victor, Toader Ilinca-Teodora, Anaici Gabriel, Baban Radu, Cîrligeanu Alexandru, Ohotoschi Emanuel, Mihu Cosmin, Oțelea-Antonesi Mihai, Soare Gabriel.

După terminarea concursului a urmat vizita la Mausoleul Eroilor din Mărășești care s-a doveditt a fi o emoționantă lecție de istorie atât pentru participanții la concurs cât și pentru părinții lor pe care aceștia sigur nu o vor uita foarte curând. A urmat tot în incinta Mausoleului festivitatea de premiere la care au fost oferite participanților cupe, medalii și diplome.

Organizarea, desfășurarea concursului, baza materială și arbitrajul au fost asigurate de Iulian Baștiurea, Strîmbu Mihai, Soare Anton, Viorel Balla, Sandu Gurguiatu, Lucica Dulcescu, Daniela Mihalcea și Liviu Iritz.

Dorim să transmitem felicitări pentru reușita activităților doamnei director Daniela Iacob și întregului personal al Liceului Tehnologic implicat în activitatea din 4 august, doamnei profesor Daniela Mihalcea, șefa cercului de șah de la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu“ Mărășești, care s-a implicat mult mai mult și mai eficient decât se așteptau ceilalți organizatori, și personalului Mausoleului Mărășești care a dovedit multă amabilitate și disponibilitate în realizarea obiectivului de a sădi tinerei generații respectul și recunoștința pentru eroii neamului românesc.

Inițiativa desfășurării în acest fel a competiției și finalizării cu vizita și festivitatea de premiere la Mausoleul Eroilor din Mărășești aparține comandorului în rezervă Iulian Baștiurea, colonelului în rezervă Anton Soare și maistrului militar în rezervă Liviu Iritz, președinte, vicepreședinte și, respectiv, secretar ai Filialei Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“. Tot ei trei au fost și cei care au inițiat și organizat competiția de șah Ziua Eroilor din acest an finalizată, de asemenea, cu vizita și festivitatea de premiere la Mausoleul Eroilor din Focșani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.