Sport

O să mai auziți de ea!

Ziarul de Vrancea
12 sep 2017 529 vizualizări

La 13 ani și jumătate, Cori Gauff a ajuns în finala de junioare de la US Open și dorește să se schimbe regula de vârstă care o împiedică să participe la turneele profesioniste

Jucătoarea americană Cori Gauff a ajuns la numai 13 ani și jumătate în finala probei de simplu junioare din cadrul US Open. Ea a pierdut în fața compatrioatei ei, Amanda Anisimova, cap de serie numărul 4, în vârstă de 16 ani, cu 0-6, 2-6, dar prezența sa la ultimul Grand Slam nu a trecut neobservată. În drumul ei până la finală, Gauff nu a cedat niciun set, trecând de trei jucătoare de 17 ani, de o a patra care va împlini 17 ani în decembrie și de o sportivă care va împlini, tot în decembrie, 16 ani. Dacă ar fi câștigat trofeul, Gauff ar fi devenit cea mai tânără jucătoare care se impune la un Grand Slam la juniori, după Martina Hingis, în 1993, la Roland Garros, când avea 12 ani.

Însă Cori Gauff spune că ar fi putut mai mult în finală și se plânge de o regulă a WTA, care o împiedică să joace la turnee profesioniste. În 1994, WTA a decis să restricționeze numărul de turnee la care pot evolua adolescenții. Copiii sub 14 ani nu au voie să participe, iar cei peste această vârstă și până la 17 ani pot juca doar un număr limitat de astfel de competiții, între opt și 16. Măsura a fost luată după problemele pe care le-a avut Jennifer Capriati. Deținătoare a unor recorduri de precocitate (a debutat în cicuitul profesionist la 13 ani), Capriati a fost aproape de eșec în adolescență, fiind anchetată pentru furt și pentru deținere de marijuana. "Aș vrea ca regula vârstei să fie un pic diferită, deoarece la băieți nu există. Dar dacă nu se schimbă, mă conformez. Înțeleg de ce au pus această regulă, dar simt că eu aș fi putut să fac lucruri mai bune", a declarat tânăra jucătoare. Tătăl ei, Corey Gauff, lămurește nemulțumirea fiicei sale: "Ei au făcut această regulă pentru ceva din trecut care nu a mers bine. Nu cred că asta este situația acum. Eu vreau doar să-i ofer șansa să concureze cu jucătoare mai bune. Ați văzut azi, ea a jucat împotriva unei fete care evoluează mult în turnee WTA, iar acest lucru nu îi este accesibil fiicei mele."Cori este originară din Florida, dar se antrenează în Franța, la academia lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams. Și Mouratoglou este de părere că regula de vârstă a WTA este perimată. "Știu că a fost creată pentru a proteja tinerele jucătoare, dar nu cred că regula face asta. Cred că le protejează împotriva șansei de a fi cât de bune pot. Cred că Martina Hingis nu ar fi fost niciodată numărul 1 mondial dacă ar fi existat această regulă. Poți să omori momentul jucătoarelor. Unele jucătoare joacă tenisul cel mai bun la 30 de ani, altele la 16. Fiecare este diferită și trebuie să respecți aceste diferențe. Cori joacă meciuri la antrenament, dar nu este la fel", a declarat reputatul tehnician. În schimb, Martina Navratilova îi recomandă în glumă lui Cori să-și angajeze un avocat bun pentru a schimba regula. "Dar circuitul profesionist o să fie tot acolo și când va împlini 18 ani", a adăugat fosta jucătoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.