Foto | Maestrul Internațional la șah prin corespondență, Stelian Ploscaru din Focșani, devine campion național
Șahul prin corespondență este o formă de șah în care jucătorii își trimit mutările prin diverse mijloace de comunicare la distanță, cum ar fi poșta tradițională, e-mailul sau platformele online dedicate.
Spre deosebire de jocul de șah față în față, șahul prin corespondență permite jucătorilor să-și facă mutările pe parcursul mai multor zile, săptămâni sau chiar luni. Aceasta oferă jucătorilor posibilitatea de a analiza mutările și pozițiile în detaliu înainte de a lua decizii într-o anumit moment al unei partide.
De asemenea, se pot preciza și următoarele aspecte: jucătorii au un timp de gândire extins pentru a face fiecare mutare (de obicei câteva zile) ceea ce le permite să analizeze profund pozițiile și să ia cele mai adecvate decizii, jucătorii pot participa la partide cu adversari din întreaga lume (fără a fi necesar să fie prezenți fizic în același loc), partidele de șah prin corespondență sunt adesea arhivate și pot fi studiate ulterior pentru a învăța din ele, permite jucătorilor o analiză profundă a mutărilor, elimină presiunea timpului și oferă oportunitatea de a juca cu adversari din întreaga lume.
Dacă ar fi să comparăm șahul prin corespondență cu șahul practic aceasta o putem face gândindu-ne la diferența dintre proba de maraton respectiv de 1500 de metri din cadrul atletismului.
ICCF (International Correspondence Chess Federation) acordă mai multe titluri sportive șahiste pentru a recunoaște realizările jucătorilor în competițiile de șah prin corespondență. Iată principalele titluri acordate de ICCF:
- Grandmaster (GM): Acesta este cel mai înalt titlu acordat de ICCF și este echivalentul titlului de Mare Maestru în șahul practic.
- Senior International Master (SIM): Un titlu acordat jucătorilor care au obținut rezultate remarcabile în competițiile internaționale de șah prin corespondență.
- International Master (IM): Un titlu acordat jucătorilor care au demonstrat abilități avansate în șahul prin corespondență și au obținut rezultate notabile în competițiile internaționale.
- Correspondence Chess Master (CCM): Un titlu acordat jucătorilor care au obținut rezultate bune în competițiile de șah prin corespondență. Jucătoarele pot avea acest titlu convertit în Ladies Grandmaster (LGM).
- Correspondence Chess Expert (CCE): Un titlu acordat jucătorilor care au demonstrat abilități solide în șahul prin corespondență. Jucătoarele pot avea acest titlu convertit în International Ladies Master (LIM).
- International Arbiter (IA): Un titlu acordat arbitrilor care au demonstrat competență și experiență în arbitrarea competițiilor de șah prin corespondență.
Aceste titluri sunt acordate pe baza performanțelor jucătorilor în competițiile internaționale organizate de ICCF și sunt recunoscute la nivel mondial.
Remarcabil pentru noi vrâncenii este că prima partida de șah jucată prin corespondență din Romania s-a jucat între vrânceanul Sachetti J. din Odobești și ieșeanul Costin V. (conform site-ului oficial al ICCF).
Recent s-a încheiat concursul de șah prin corespondență intitulat „Finala Campionatului Național Individual - ediția 63”. În cadrul acestei competiții, maestrul internațional Stelian Ploscaru, originar din Vrancea, a obținut un rezultat remarcabil, câștigând locul 1 cu 6 puncte din cele 10 posibile și devenind campion național.
Cu acest rezultat a depășit doi jucători redutabili, clasați la egalitate pe locul 2 (cu 5,5 puncte): dublul campion național IM Adrian Pantazi și SIM Miron Sferle. În continuare în clasament urmează un grup de cinci jucători clasați pe locul 4 la egalitate (cu 5 puncte): IM Daniel Volovici, CCM Sebastian Buțu, CCE Mihai Strîmbu, IM Ioan Bucșa și IM Viorel Crăciuneanu.
Finala acestei competiții a fost disputată de către următorii 11 jucători: dublul campion național Maestrul Internațional (IM) Adrian Pantazi, Maestrul Internațional Senior (SIM) Miron Sferle, alți patru jucători cu titlul de Maestru Internațional (IM), trei jucători cu titlul de Maestru la Șah prin Corespondență (CCM), un jucător cu titlul de Expert la Șah prin Corespondență (CCE) și un jucător fără titlu.
Această competiție s-a desfășurat pe platforma specializată International Correspondence Chess Federation (https://www.iccf.com/) în perioada 15 martie 2024 - 30 ianuarie 2025, fiind precedată de alte două faze: Preliminariile CN și Semifinale CN.
Despre jucătorul vrâncean Stelian Ploscaru remarcăm faptul că a descoperit șahul la vârsta de 7 ani, asta datorită unui unchi de al său pasionat de șah. Prinzând repede regulile a fost cel mai bun în clasele de gimnaziu, apoi a progresat în liceu, dar a obținând primul rezultat mai deosebit în cadrul serviciului militar la Casa Armatei din Cluj, loc 2 pe garnizoana a IV-a în anul 1982. În acest context a fost motivat și a citit prima carte de șah („Cartea de aur” de Constantin Ștefaniu), apoi alte cărți publicate în România, în acea perioadă fiind un foarte tenace autodidact. Apoi a fost atras de șahul artistic, aceasta fiind o altă formă de șah, astfel încât în perioada 1984-1989 a participat regulat la concursuri de dezlegări de probleme și studii în cadrul revistei române de șah. În anul 1989 a culminat cu clasarea în primii 20 din Europa din cei 168 participanți, iar în decembrie 1989 la CN de dezlegări a obținut locul 3 pe țară, un bun rezultat.
Din anul 1989 până în 2015 a jucat sporadic în concursuri de șah practic interne și internaționale, clasându-se deseori printre primii în clasament la nivelul categoriei a II-a respectiv I-a pe care le avea la acel moment.
Șahul prin corespondență l-a descoperit destul de târziu, în anul 2015, înscriindu-se la primele sale concursuri de șah organizate de International Correspondence Chess Federation (ICCF), urmând o perioadă de rezultate notabile la acestă formă de șah.
Stelian a declarat: „Am avut mereu o pasiune profundă pentru șahul practic și artistic, dar mai ales pentru șahul prin corespondență. Ca o recunoaștere a eforturilor mele, la împlinirea vârstei de 60 de ani, pe 29 noiembrie 2021, am fost onorat cu titlul de maestru internațional la șah prin corespondență, acordat de ICCF. Emoția acestei distincții m-a copleșit, fiind comparabilă ca intensitate cu momentul când am obținut o remiză, pe 20 august 1987 la Focșani, în cadrul unui simultan susținut de marele maestru Florin Gheorghiu, legenda șahului românesc. Cea mai mare bucurie personală a mea este atunci când lângă numele meu apare drapelul României în concursurile internaționale!!”
În completarea afirmației sale detaliem evoluția acelor rezultate notabile obținute la șahul prin corespondență prin următoarelor: titlul de CCE pe 26.06.2019, titlul de CCM 14.02.2020, titlul de IM pe 29.11.2021, normă de SIM pe 22.12.2024, loc 1 în grupa semifinală 6 a Campionatului European încheiat pe 20.01.2020 și calificarea în Turneul Candidaților.
Este de remarcat că Stelian Ploscaru a reușit să depășească performanța sportivă la șah prin corespondență a cunoscutului maestru de șah practic, Eugen Găureanu din Vrancea. Regretatul jucător Găureanu era apreciat atât pentru jocul său la tablă, cât și pentru șahul prin corespondență, obținând un excelent loc 3 la Finala Campionatului Național nr. 18, disputată între 1981-1982, la egalitate cu locul 2 și la doar 0,5 puncte de locul 1.
Felicitări! Îi urăm mult succes în continuare Maestrului Internațional Stelian Ploscaru!
Soare Anton