Vrânceni in Lume

VIDEO + Foto | Exclusiv! Remus Alexandrescu, focșăneanul care antrenează în Emiratele Arabe Unite, își spune povestea în Ziarul de Vrancea

Ziarul de Vrancea
11 dec 2022 3663 vizualizări

Anul 2007 a fost unul decisiv în ceea ce privește viitorul lui Remus Alexandrescu, focșăneanul care antrenează în Emiratele Arabe Unite. Într- un interviu acordat exclusiv cotidianului Ziarul de Vrancea, Remus Alexandrescu își spune povestea

Aura Țuțoiu, colaborator al Ziarului de Vrancea:.De ce ai ales să profesezi în Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite?

Remus Alexandrescu, focșăneanul care antrenează în Emiratele Arabe Unite: "Aș putea spune că am ales în mod indirect. În anul 2007, la scurt timp după ce ne-am căsătorit, soția a primit un contract de muncă aici și mi s-a părut normal să o urmez. Astfel am fost nevoit să-mi găsesc un loc de muncă aici, iar căutarile mele s-au materializat destul de repede. Pentru că în 2008 am încheiat un contract de muncă, cu școala internațională << International School of Choueifat>>, în care profesez și acum"

Erau tineri și dornici de a-și construi ceva măreț împreună și au zburat spre un alt continent cu gândul că-și vor îndeplini visurile. La început au cochetat cu ideea că se vor întoarce acasă dupa 3-4 ani. Focșăneanul Remus Alexandru activează ca profesor de sport și antrenor pentru la discipline cum ar fi: volei, înot, fotbal. Munca lui este una desosebit de solicitantă, fiind antrenor pentru toate grupele de categorii la volei și toate grupele de înot.Iar in fotbal antrenează categoriile sub 15 și 17 ani. 

Aura Țuțoiu, colaborator al Ziarului de Vrancea: Ți-a fost greu să părăsești România?

Remus Alexandrescu, focșăneanul care antrenează în Emiratele Arabe Unite: "Adaptabilitatea depinde de fiecare persoană în parte. Pentru mine a fost relativ ușor. Mai ales că am avut-o alături pe soția mea. Nu-mi amintesc să fi avut parte de mari provocări la început. Și nici pe parcursul celor 15 ani de când sunt aici. Mai mult, pot spune că în afara climei, aici totul este în avantajul rezidentului.

Aura Țuțoiu, colaborator al Ziarului de Vrancea: Ești mulțumit de evoluția ta profesională?

Remus Alexandrescu, focșăneanul care antrenează în Emiratele Arabe Unite: "Sunt foarte mulțumit de evoluția mea ca profesor și antrenor.Școlile bine dotate îți oferă oportunitatea și mijloacele necesare pentru valorificarea propriului potențial. Cupele, campionatele și competițiile câștigate de-a lungul anilor mi-au oferit o imensș satisfacție, în primul rând sufletească. Chiar de curând am câștigat o competiție de înot.Însă succesul mai notabil din acest an a fost căștigarea competiției de fotbal organizată de Ministerul Educației de aici."

Despre aceasta competiție există un articol publicat într-un ziar local. Finala s-a jucat pe stadionul Al Jazira iar echipa antrenată de focșăneanul Remus Alexandru a ieșit victorioasă cu incontestabilul scor de 5-0. Acest succes l-a motivat pe antrenorul focșănean să se înscrie la aceeași competiție din anul 2023, cu 2 echipe, de data aceasta.

Aura Țuțoiu, colaborator al Ziarului de Vrancea: Suntem în preajma sărbatorilor de iarnă, simți mai mult dorul de casă în această perioadă?

Remus Alexandrescu, focșăneanul care antrenează în Emiratele Arabe Unite: „Într-adevar, în această perioadă simțim mai mult dorul de ce am lăsat în urmă. Cu atât mai mult, de când am devenit părinți! Pentru că am vrea ca, al nostru copil să cunoască datinile și obiceiurile noastre, să știe ce înseamnă să meargă cu colindul, să primească daruri de la bunici. Însă noi românii suntem caracterizați prin dorința și plăcerea de a ne respecta tradițiile oriunde în lume ne-am afla. Asfel împodobim bradul, vine Moș Crăciun, facem seară de colinde, mergem la biserică la slujba de Crăciun. Încercăm să redăm și să trăim cât mai mult esența sarbătorilor românești.”

Aura Țuțoiu, colaborator al Ziarului de Vrancea: Planuiți să vă mai întoarceți în țară?

Remus Alexandrescu, focșăneanul care antrenează în Emiratele Arabe Unite: „Da, însă nu în viitorul apropiat. Scurtele vacanțe petrecute în țară și contactul curent cu rudele și prietenii rămași în România nu sunt, din păcate, din acest punct de vedere prea încurajatoare pentru moment."

Interviu + fotografii realizate de Aura Țuțoiu, colaborator din Italia al Ziarului de Vrancea

Citiți și VIDEO | Ce trebuie să știi despre Emiratele Arabe Unite: Scurtă istorie, climă, religie

VIDEO:Descopera

Emiratele Arabe Unite sunt o federație de șapte emirate situate de-a lungul coastei estice a Peninsulei Arabe.

Cel mai mare dintre emirate este Abu Dhabi, care cuprinde mai mult trei pătrimi din suprafața terestră totală a federației, fiind centrul industriei sale de petrol și învecinându-se cu Arabia Saudită la granița de sud și est a federației. Orașul port Dubai, situat la baza Peninsulei Musandam, este capitala emiratului omonim și este unul dintre centrele comerciale și financiare cele mai cruciale ale regiunii.

Dubai găzduiește sute de corporații multinaționale în „pădurea sa de zgârie-nori”. De asemenea, emiratele mai mici, Sharjah, ʿAjmān, Umm al-Qaywayn și Raʾs al-Khaymah, sunt situate tot pe peninsulă. Al șaptelea membru al federației, Al-Fujayrah, se învecinează cu Golful Oman și este singurul membru al uniunii care are nu are deschidere la Golful Persic.

Emiratele Arabe Unite s-au format oficial în 1971

Din punct de vedere istoric, cândva domeniul familiilor și clanurilor arabe, regiunea care este alcătuită acum din emirate a fost influențată și de cultura persană, având în vedere apropierea sa cu Iran. De asemenea, granițele sale maritime au primit timp de secole migranți și negustori din toată lumea. În secolul XVIII, Portugalia și Țările de Jos s-au extins în regiune, însă s-au retras odată cu sporirea puterii navele britanice. În urma unei serii de armistiții cu Marea Britanie în secolul XIX, emiratele s-au unit. Statele au obținut autonomie în urma celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci când statele Bahrain și Qatar au declarat independența. Restul emiratelor s-au format în mod oficial în 1971, iar orașul Abu Dhabi a devenit capitală.

De atunci, stabilitatea federației a fost pusă la încercare din cauza rivalităților dintre familiile care guvernează statele mai mari Abu Dhabi și Dubai. Totuși, evenimente externe precum Războiul din Golf (1990 – 1991) și o dispută teritorială cu Iran au continuat să întărească coeziunea politică a emiratelor.

Clima Emiratelor Arabe Unite este tropicală și deșertică, fiind umedă de-a lungul coastei și fierbinte și aridă spre interior. Emiratele înregistrează în medie precipitații de până la 150 mm anual, deși cantitatea fluctuează considerabil de la an la an.

Cum este clima și vegetația în Emiratele Arabe Unite?

Temperatura medie în luna ianuarie este de 18 grade Celsius, în timp ce în iulie termometrele ating în medie 33 grade Celsius. Însă, în timpul verii, temperaturile pot atinge și 46 de grade pe coastă și 49 de grade sau chiar mai mult în deșert. La mijlocul iernii și începutul verii, vânturi cunoscute drept „shamāl” suflă cu putere dinspre nord și nord-vest, aducând praf și nisip.

Având în vedere clima deșertică, vegetația este insuficientă și în general limitată la arbuști. Totuși, milioane de copaci, în special mangrove, au fost plantați în Abu Dhabi și au oferit habitate pentru numeroase specii.

În oaze, palmierii sunt cultivați împreună cu lucerne. Oazele Al-ʿAyn, la est de Abu Dhabi, sunt cunoscute pentru fructele mango. Printre speciile de animale domesticite se numără oi, capre și cămile, alături de bovine și păsări, care au fost introduse mai recent. Viața sălbatică este alcătuită din prădători precum caracalul, pisica de nisip, vulturul Ruppell și vulpea roșie. De asemenea, în Emiratele Arabe Unite pot fi găsite și animale mai mari precum gazele.

Care este limba oficială a Emiratelor Arabe Unite?

Apele din golf găzduiesc bancuri de scrumbie, ton, sparide, rechini, iar uneori chiar și balene. În anii 1990, guvernul a inițiat un program de conservare și gestionare astfel încât să păstreze și să protejeze animalele și vegetația din deșert, potrivit Britannica.

Limba oficială a Emiratelor Arabe Unite este araba. Totodată, mai multe limbi există în rândul comunității de expatriați, precum persană, hindi și paștună. De asemenea, engleza este o altă limbă folosită intens în federație.

În jur de trei cincimi din populație aparține de religia musulmană. Dintre acestea, aproximativ patru cincimi aparțin de curentul sunism al islamului. De asemenea, un număr deocamdată redus de creștini și hinduși continuă să se dezvolte în federație.

Text informații + foto +VIDEO:descopera.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.