Sport

Foto | Doi polițiști vrânceni fac echipă sportiv-antrenor în taekwondo și aduc în județ titluri de campion național și medalii

Ziarul de Vrancea
5 nov 2020 2283 vizualizări

Povestea celor doi polițiști vrânceni, Alexandru Iancu, sportivul și  Adrian Dochioiu antrenorul în taekwondo ne-a fost parvenit prin intermediul buletinului de presă nr 426 din 4 noiembrie 2020  transmis de compartimentul de relații publice al IPJ Vrancea.

Campionii nu se nasc în sălile de sport. Campionii sunt făcuţi din ceea ce au mai adânc sădit în ei: o dorinţă, un vis, o chemare.”

Alexandru a început să practice taekwondo în anul 2010, în cadrul clubului  înființat de antrenorul său, Adrian Dochioiu, care peste ani avea să îi fie și coleg de serviciu.  

”O dorinţă, un vis, o chemare” – pasiunea, chemarea pentru meseria aleasă i-a fost practic insuflată de către tatăl său, fost polițist, dar și de rude sau prieteni apropiați ai săi, polițiști.

În prezent, colegul nostru are o dublă legitimare ca și sportiv, în cadrul a două cluburi din municipiul Focșani.

Câștigător a numeroase medalii la concursuri naționale și internationale, anul trecut, când încă era student al Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza" București, Alexandru a fost nominalizat la Gala Laureaților Sportului Vrâncean ca " tânără speranță olimpică".

În anul 2019, la Cupa României, Alexandru a obținut locul I iar la Campionatul Național , locul III.

Anul acesta, pe 31 octombrie, colegul nostru a confirmat această nominalizare, obținând locul I la Campionatul Național și titlul de campion național, categoria +87 kg.

Duminică, 1 noiembrie a.c. au avut loc întrecerile Cupei României la taekwondo unde Alexandru a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, câștigând locul I.

Antrenorul ... 

Adrian Dochioiu practică taekwondo din 1 noiembrie 1994, actualmente centura neagra 5 Dan în Taekwondo.

A absolvit Academia de Poliție (2000-2004), perioadă în care a practicat Kick Boxing și Ju-Jitsu în cadrul Academiei de poliție ”Alexandru Ioan Cuza”.

În anul 2008 a absolvit Centrul Național pentru Formarea și Perfecționarea Antrenorilor - Școala Națională de Antrenori, specializarea TAEKWONDO.

De asemenea, la Institutul de Studii pentru Ordine Publică a absolvit Cursul post-universitar instructori Arte Marțiale, unde a avut ocazia să lucreze cu doi "corifei" ai artelor marțiale din România: Ciprian Sora și antrenorul acestuia, Nelu Gârbea.

Mai apoi, în 2015, a dorit să vadă cum arată acest sport la cel mai înalt nivel și astfel a urmat un curs de instructori în Republica Coreea. 

În calitate de antrenor, a obținut nenumărate medalii la concursurile naționale și internaționale cu sportivii antrenați, însă ”performanța lui Alexandru Iancu este cea mai mare realizare de până acum”.

Cu modestia ce-l caracterizează, colegul nostru Adrian Dochioiu afirmă: ”Nu ne oprim aici, mergem înainte! În perioada 30-31 ianuarie 2021, la Sofia, se va desfășura Turneul European de Calificare la Jocurile Olimpice Tokyo 2021. Acolo ne dorim să ajungem și avem șanse, pentru că Alexandru Iancu și-a dovedit valoarea la categoria lui de greutate. Sperăm să se alinieze astrele ...”.

”Talentul câştigă jocuri, dar lucrul în echipă câştigă campionatul.” – urăm succes echipei antrenor-sportiv pe viitor, cu siguranță nu va fi ușor, dar cu siguranță va merita!

Citiți și Ce este Taekwondo?

Practicat de peste 2000 de ani in Peninsula Coreeana, Taekwondo reprezinta una dintre cele mai vechi arte martiale, in prezent fiind foarte popular în lume ca disciplina sportiva, recent intrand în familia sporturilor Olimpice. Semnificatia ceor trei silabe este urmatoarea:

TAE – tehnica, lovitura executata cu membrele inferioare;

KWON – semnifica tehnica executata cu pumnul inchis;

DO – reprezinta calea, metoda;

Taekwondo reprezinta deci calea, metoda de lupta (fara arme) utilizand tehnici defensive si ofensive executate cu membrele inferioare si superioare. Trasatura specifica a Taekwondo este folosirea preponderenta a tehnicilor de lupta executate cu membrele inferioare. Sub denumirea actuala, Taekwondo este cunoscuta incepand cu deceniul 5 al secolului XX.

În aceasta lume moderna, caracterizata prin comunicare rapida, dorinta succesului imediat si a unor recunoatteri si recompense si mai rapide, Taekwondo-ul este o cale de redescoperire a valorilor rabdarii si sincerittaii, a frumusetii trupului si sufletului. Acestea sun adevaratele valori ale Taekwondo-ului bazat pe gândirea milenara asiatica, coreeana în special. Relativ recent, Taekwondo a devenit un sport modern, a fost înglobat în programele regulate de studiu ale gimnaziilor, liceelor si universitatilor, de asemenea facand parte si din antrenamentele fortelor armate din foarte multe state.

La ora actuala Taekwondo WTF are înregistrati peste 70 de milioane de practicanti pe plan mondial si 192 de tari afiliate la WTF

Text informații:taekwondowt.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.