Sport

Foto | Cupa ”Ziua Limbii Române” la șah, competiție organizată la Focșani

Anton Soare
6 sep 2021 1631 vizualizări

Filiala Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, C.S.M. Focșani 2007 și SmartSchool Soare au dedicat Zilei Limbii Române un concurs de șah a cărui festivitate de premiere a avut loc în ziua în care am omagiat frumoasa noastră limbă. Cu acest prilej au fost premiați atât participanții la anteriorul concurs maraton de șah clasic ZIUA INDEPENDENȚEI, cât și participanții de la acest ultim concurs, normal ca durată, ZIUA LIMBII ROMÂNE.

Copiii, juniorii mici și părinții participanți la festivitatea de premiere au avut plăcuta surpriză ca pe lângă persoanele cunoscute la astfel de evenimente, Adrieana Soare, manager la SmartSchool Soare, și Anton Soare, instructor la C.S.M. Focșani 2007, să îi poată aveaprintre ei pe Alin George Moldoveanu, sportiv de tir de renume mondial, care a înmânat cupele și medaliile, și pe Iulian Bașturea, președintele Filialei Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, care a înmânat diplomele.

Alin George Moldoveanu nu are nevoie de prezentare pentru majoritatea dintre noi. Vom reaminti doar câteva repere din prodigioasa lui carieră. A participat la trei Jocuri Olimpice: Beijing 2008 unde s-a clasat pe locul al patrulea, Londra 2012 unde a devenit campion olimpic și Rio de Janeiro 2016. De asemenea, dintre multele competiții internaționale la care a obținut rezultate de prestigiu, în 2004 s-a clasat al treilea la Campionatele Europene de la Gyor, Ungaria, în 2000 și 2005 a ocupat locul al cincilea la Campionatele Europene de la Milano, Italia, și respectiv, Talin, Estonia, iar în 2006 a devenit vicecampion mondial la Campionatele Mondiale de la Zagreb, Croația. La diferite cupe mondiale a mai obținut o medalie de aur și  patru de argint. Cu ocazia festivității de premiere nu și-a trădat emoțiile dar este ușor de ghicit ce a simțit când a așezat la gâtul fiului său, Moldoveanu Andrei-Robert, două medalii, una de la penultimul concurs și una de la ultimul.

Iulian Bașturea în adolescență și tinerețe a practicat cu multă plăcere șahul. Încă de la alegerea sa ca președinte al Filialei Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, a sprijinit activitatea șahistă în nenumărate rânduri atât organizatoric cât și material-financiar, instituția pe care o conduceprecum și Filiala Vrancea a Asociației Naționale a Cadrelor Militareîn Rezervă și Retragere, fiind, după Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Vrancea, principalii sponsori ai sportului minții.

Revenind la concursul propriu zis, să arătăm că s-a aplicat din nou modalitatea normală de desfășurare ca durată. Prima constatare a fost că prezența a fost mai slabă (13 participanți), acest lucru resimțindu-se cel mai dureros la fete, care în Vrancea participă de mai multe decenii în număr mult mai mic decât băieții.Organizarea concursurilor de șah maraton a dat posibilitatea ca și fetele și băieții care vin mai rar la concursuri sau pregătire să poată participa la concursuri. Din acest motiv, pentru atragerea câtor mai mulți participanți indeciși, din când în când în anul viitor se vor mai organiza turnee maraton. Deocamdată, se va aplica modalitatea normală de desfășurare ca durată, urmând ca șahul clasic să alterneze cu șahul rapid urmărindu-se în misiune imediată ca toți șahiștii de 8 ani sau mai mari care nu depășesc stadiul de începători inițiați să nu mai facă mutări imposibile, să noteze corect mutările pe fișa de partidă, să folosească ceasul de șah, să interpreteze corect informațiile de pe ceas și, în funcție de acestea, să ia deciziile cele mai juste.

S-a jucat la acest ultim concurs șah clasic, sistem Robin, 12 runde în patru dintre zilele programului de pregătire. Nivelul tehnic și spectacular a fost destul de ridicat pentru vârsta și experiența concurenților, deoarece progresele realizate de câțiva sunt vizibile și deoarece au participat doar doi începători (fratele și sora Sterian Cristian-Mihail și Sterian Ioana-Maria care încă nu participaseră la vreun concurs, și, mai întâi Cristi apoi Ioana, și-au dorit să participe și ei).

Pe primele trei locuri în clasamentul general au urcat în ordine Andrei Ioan-Alexandru, de la Școala Gimnazială „Ion Basgan“ Focșani, care a terminat învingător în toate partidele jucate, Mureșan Robert-Andrei și Toia Filip-Andrei, ambii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“ Focșani. Aceștia au fost recompensați cu cupe. De menționat că, dacă pentru primul loc nu a existat niciun dubiu cine îl va ocupa, pentru stabilirea locurilor 2-5 a fost necesar un baraj între Mureșan, Toia și frații Săpunaru, experiența lui Mureșan și Toia spunându-și în cele din urmă cuvântul.

La categoria sub 10 ani pe primele trei locuri s-au clasat Săpunaru Emilian, Moldoveanu Andrei-Robert,șahistul cu cea mai bună frecvență la pregătire, ambii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“ Focșani, și Motoc Eric-Mihai de la Grădinița Nr. 18 Focșani, care se detașează net între copiii de grădiniță. Dar la această vârstă ierarhiile sunt ca nisipurile mișcătoare dacă preocuparea pentru pregătire și pasiunea slăbesc.

La categoria peste 10 ani primii trei clasați au fost Săpunaru Dimitrie de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“ Focșani, care dacă n-ar fi întrerupt câțiva ani șahul, ar fi fost mult mai sus, Subțirelu David de la Colegiul Național „Unirea“ Focșani, și Tudor David, de la Școala Iancului București, care regretă apropierea plecării la București și implicit despărțirea de șah. Acești din urmă șase competitori au primit medalii. Pe ceilalți participanți la concurs îi vom nominaliza în ordine alfabetică: Mânea Mihaela, revenitădupă o lungă absență,Sterian Cristian-Mihail, Sterian Ioana-Maria și Tufaru Andy-Florin, .Toți acești patru vin la pregătire din Odobești și Câmpineanca. Cei 13 participanți au primit diplome.

 

Anton SOARE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.