Sport

Foto | Cupa „Ziua Imnului Național“, la șah, organizată de C.S.M. Focșani 2007 și Smart School Soare

Anton Soare
16 aug 2021 2058 vizualizări

Pentru cinstirea Zilei Imnului Național, C.S.M. Focșani 2007 și Smart School Soare au organizat competiția de șah, Cupa „Ziua Imnului Național“, desfășurată pe parcursul a trei săptămâni, în zilele de pregătire la şah la C.S.M. Focşani 2007 și Smart School Soare. La competiţie au participat șahiști nelegitimați în curs de inițiere, inițiați și avansați. S-a jucat șah clasic, sistem Robin (fiecare cu fiecare), indiferent de vârstă, nivel de pregătire sau sex.

Cântecul patriotic Deșteaptă-te, române! este simbolul unității Revoluției Române de la 1848. El a fost intonat public în mod oficial pentru prima dată de Anton Pann la 29 iulie 1848 în Grădina Publică (azi Parcul Zăvoi) din Râmnicu Vâlcea, la inițiativa domnitorului Știrbei Vodă.

Imediat Deșteaptă-te, române!, cu iuțeala fulgerului, deși încă nu se realizase nici măcar Unirea cea Mică, s-a extins în toată țara, îndeosebi în Transilvania. Pașoptii români, militanți pentru drepturile naționale și sociale, peste tot în țară, la toate adunările, au inclus în programele lor și intonarea acestui cântec de o rezonanță patriotică și revoluționară deosebită.

Apoi Deșteaptă-te, române! a fost intonat și în timpul Rzboiului de Independență din 1877-1878, în Primul Război Mondial, la Marea Unire din 1918 și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Prima înregistrare pe disc a acestui cântec patriotic s-a realizat în 1900 în Statele Unite ale Americii, în interpretarea solistului Alexandru Pascu. În 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri București reunită cu fanfara Regimentului Ștefan cel Mare din Iași au realizat prima înregistrare instrumentală.

După Revoluția din decembrie 1989, când iarăși s-a cântat cu entuziasm și multe speranțe, multe dintre ele încă nerealizate, Deșteaptă-te, române! a fost ales Imn Național al României fiind consacrat prin Constituția din 1991, modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Se prevede că Imnul Național este Deșteaptă-te, române!, acesta fiind considerat simbol național alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Actualul Imn Național este cel de-al șaselea în istorie și are 11 strofe dar la manifestările oficiale se cântă numai strofele 1, 2, 4 și 11.

În diferite perioade, îndeosebi 1917-1918, Deșteaptă-te, române! a fost cântat la diferite ocazii festive și în Republica Moldova. În perioada 1991-1994 a fost Imnul Național al țării surori de peste Prut, în prezent Imnul Național al fraților noștri fiind Limba noastră, un alt cântec patriotic de suflet al tuturor românilor, așa cum au fost, sunt și vor fi întotdeauna Hora Unirii, Trei culori (Tricolorul), Pe-al nostru steag e scris unire, Hora Ardealului, Marșul lui Iancu, Hai să-ntindem hora mare, Așa-i românul, Imnul eroilor etc.

Începând cu anul 1998, s-a instituit Ziua Imnului Național prin Legea nr. 99/1998, care prevede ca la 29 iulie această zi să fie marcată de către autoritățile publice și celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator și științific, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

La originea textului Imnului Național al României se află poemul patriotic Un răsunet scris de Andrei Mureșanu (1816–1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluția de la 1848. Muzica a fost culeasă și prelucrată de Anton Pann (1796–1854), poet și etnograf, om de mare cultură, cântăreț și autor de manuale de muzică. După alte surse, chiar Anton Pann a compus muzica.

Pentru cinstirea Zilei Imnului Național, C.S.M. Focșani 2007 și Smart School Soare au organizat competiția de șah Cupa „Ziua Imnului Național“, desfășurată pe parcursul a trei săptămâni, în zilele de pregătire la şah la C.S.M. Focşani 2007 și Smart School Soare. La competiţie au participat șahiști nelegitimați în curs de inițiere, inițiați și avansați. S-a jucat șah clasic, sistem Robin (fiecare cu fiecare), indiferent de vârstă, nivel de pregătire sau sex.

Pe primele două locuri în clasamentul general s-au clasat la egalitate de puncte frații Dimitrie și Emilian Săpunaru, ambii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“ Focșani dar locul întâi a revenit lui Dimitrie ca urmare a victoriei directe. În caz de egalitate şi remiză între ei locul întîi i-ar fi revenit celuilalt frate, Emilian, care este mai mic, deoarece după primul criteriu, victoria directă, dacă desemnarea câştigătorului nu a fost decisă, al doilea criteriu este vârsta. Locul al treilea, la un singur punct în urma primilor doi, a fost ocupat de Subțirelu David de la Colegiul Național „Unirea“ Focșani. Aceștia trei au progresat mult în ultimul timp, s-au detaşat de ceilalţi atât ca punctaj cât şi ca nivel de joc şi au primit ca recompense cupe.

Au mai fost oferite 9 medalii pentru primii trei din următoarele trei categorii de participanţi: fete, U14 ani și U8 ani.

La fete, cea mai bună a fost Rios Sara (locul al cincilea în clasamentul general) de la Școala „Les Rayons du Soleil“ Paris. Ea comunică fluient în patru limbi: în română, pe care o vorbește cu mama ei focșăneancă, în spaniolă, pe care o vorbește cu tatăl ei de etnie peruană, în franceză și engleză pe care le vorbește în clasă cu predare bilingvă, unde, spune ea, „am o profesoară care predă numai în franceză și o profesoară care predă numai în engleză“. Pe locurile al doilea și al treilea la fete s-au clasat Dragomirescu Julia de la Școala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focșani și Iordan Nuria-Maria-Anastasia de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare“ Focșani, între care rivalitatea dă câştig de cauză când uneia, când celeilalte.

La categoria U14 ani pe primele trei locuri s-au clasat în ordine: Bocu David (locul al patrulea în clasamentul general) de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu“ Focșani, Tudor David (locul al şaselea în clasamentul general) de la Școala Iancului București și Manolescu Filip-Mario de la Școala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focșani. Această categorie se putea numi U12 ani dar la data comandării inscripţionării medaliilor organizatorii mizau pe prezenţa câtorva competitori de 13 şi 14 ani.

La categoria U8 ani (cea mai numeroasă) cei mai buni trei au fost în ordine: Rîpanu Edward-Andrei (locul al şaptelea în clasamentul general) de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focșani, Moldoveanu Andrei-Robert şi Boicu Mihail-Sebastian, ambii de la Şcoala Gimnazială „Ștefan cel Mare“ Focșani. Şi între aceştia doi este o interesantă rivalitate, sperăm şi benefică din punct de vedere sportiv.

Pe ceilalţi şahişti clasaţi de la locul al patrulea mai departe în categoria din care fac parte îi vom nominaliza în ordine alfabetică: Drilea Sofia-Elena, Motoc Eric-Mihai, Rios Maria, Spulber Aris, Spulber Elisa.

Toți aceşti 17 participanţi nominalizaţi mai sus au primit diplome. În afara acestora, la competiţie au mai participat doi juniori mici şi cinci copii care nu au jucat toate partidele şi, prin urmare, rezultatele lor nu au fost luate în calcul nici pentru ei nici pentru adversarii lor, indiferent dacă aceştia au jucat sau nu toate partidele. Acest lucru pe unii i-a avantajat, pe alţii i-a dezavantajat. Unul dintre dezavantajaţi a fost Bocu David, singurul care l-a învins pe Popa Dan, dar plecarea în vacanţă a lui Dan a făcut inutilă victuria lui David.

Dintre participanţii cu mai puţine partide jucate să-i amintim pe Popa Dan şi Boicu Maria-Teodora, plecaţi în vacanţă după primele partide, Gavrilă Irina şi Toth Teodor, care nefiind din Focşani participă mai rar la pregătiri şi nu s-au întâlnit cu toţi ceilalţi, Cucu Ada-Ştefania, Mihăilescu Daria-Ana şi Mihăilescu Iustina-Adela, toate trei participante doar în ultimele zile de concurs. Astfel, numărul participanţilor la competiţia Cupa Ziua Imnului Naţional se ridică la 23.

Următorul concurs, „Ziua Independenţei“, care a început încă înainte de încheierea celui prezentat în rândurile de mai sus, este în desfăşurare după aceeaşi modalitate ca cele din această primăvară şi vară: şah clasic fără obligativitatea notării partidei, fiecare cu fiecare indiferent de vârstă, valoare sau sex, pe parcursul mai multor săptămâni. După concursul „Ziua Independenţei“, pe care îl vom prezenta foarte curând, obiectivele modalităţii şah maraton pe bucăţele fiind îndeplinite, următoarele concursuri vor reveni la vechea structură şi modalitate.

Vor fi reluate concursurile dinainte de pandemie: şah rapid de o zi şi şah clasic de 2-4 zile (consecutive sau nu) cu participare numeroasă într-o zi şi nu pe bucăţele în foarte multe zile (aceasta în speranţa că nu va reveni valul al patrulea de pandemie), cu grupe de participanţi mai multe şi echilibrate valoric, cu reluarea notării partidelor şi folosirea obligatorie de către fiecare participant a ceasului de şah.

Anton SOARE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.