Sport

Foto | Cupa „Ziua Armatei“ la șah de la Focșani - ediția octombrie 2024

Anton Soare
29 oct 2024 1202 vizualizări

De foarte mulți ani cu ocazia Zilei Armatei în Focșani se desfășoară concursuri de șah la care participă întotdeauna juniori și de foarte multe ori alături de aceștia și seniori.

 

Și în acest an Ziua Armatei a fost onorată de șahiștii focșăneni juniori de 14 ani și sub 14 ani care fac pregătire la C.S.M. Focșani 2007 și Smart School Soare prin două concursuri de șah „Cupa Ziua Armatei“. Au fost organizate cinci turnee, patru în ziua de 27 octombrie, câștigători fiind la U14 Hurmuzche Mihnea, la U9 Oțelea – Anonesi Mihai, la U8 Stănescu Rareș Petru la egalitate cu Dima Răzvan – Gabriel, și la U6 Leu Ianis, aceste turnee fiind precedate de unul pe parcursul zilelor de pregătire din ultimele trei săptămâni la C.S.M. Focșani 2007 și Smart School Soare, turneu câștigat de Ivan Rareș Ioan.

Sărbătorim în fiecare an la 25 octombrie Ziua Armatei, în memoria bătăliei de la Carei din 25 octombrie 1944, când ultima brazdă de pământ din teritoriul României a fost eliberată de sub ocupația hortystă.

Un aspect pe care noi vrâncenii, din patriotism local, trebuie să ni-l amintim este că la alegerea Zilei Armatei a fost luată în discuție și ziua de 6 august 1917 când la Mărășești s-a scris o pagină decisivă pentru România. Dar la alegerea zilei de 25 octombrie a contat foarte mult faptul că în zilele premergătoare și în ziua ultimei bătălii de la Carei – fără ca cineva să regizeze acest lucru – în luptele de la Giorocuța, Sanislău, Marna Nouă, Ciomești, Orbău, Satu Mare și Carei au participat militari din foarte multe zone ale țării aflați sub arme în cadrul Diviziilor 3, 9, 11 și 18 Infanterie și în cadrul Diviziei 1 Cavalerie și Diviziei 8 Cavalerie Moto, ca și cum o mână nevăzută ar fi aranjat forțele militare în așa fel ca să fie realizată o amplă cooperare națională, cooperare nu doar de arme ci și de suflet și deziderat.

Și în acest an Ziua Armatei a fost onorată de șahiștii focșăneni juniori de 14 ani și sub 14 ani care fac pregătire la C.S.M. Focșani 2007 și Smart School Soare prin două concursuri de șah „Cupa Ziua Armatei“. Organizatori concursurilor dedicate acestei zile au fost aceiași ca la concursul anterior „Bicentenarul Avram Iancu“: Filiala Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, C.S.M. Focșani 2007, Smart School Soare (manager Adrieana Soare) cu sprijinul Asociației Județene de Șah Vrancea.

Primul dintre concursuri a reunit 12 șahiști mici U5, U6 și U7 nelegitimați,avansați, inițiați și în curs de inițiere pe parcursul zilelor de pregătire din ultimele trei săptămâni. Pe primele trei locuri s-au clasat în ordine Ivan Rareș-Ioan, Zar Alexandru și Necula Vladimir. Aceștia au primit medalii. Pe ceilalți îi nominalizăm în ordine alfabetică pentru a nu crea disconfort celor clasați pe ultimele locuri: Buhai Carolina-Ioana, Croitoru Maria, Ionel Ștefan, Leu Andrei, Leu Ianis, Mînea Ana-Ștefania,Rădulescu Evelin Ioana, Robu Levin-Ioan și Ușurelu Petru. Șapte dintre aceștia au participat și la concursul final, șase la U6 și unul la U8. La acest turneu s-au jucat 11 runde fără ceas (fără limită de timp) deoarece peste o treime dintre participanți erau în curs de inițiere.

Duminică 27 octombrie la Smart School Soare s-a desfășurat concursul final și de bază, jucat pe patru turnee U6, U8, U9 și U14. rezervat atât șahiștilor legitimați cât și celor nelegitimați avansați sau inițiați. Inițial structura competiției pe grupe de vârstă fusese altfel gândită dar a fost o foarte mare diferență intre înscrișii la concurs la grupele mici de vârstă, în număr suficient de mare, și înscrișii la grupele mari de vârstă, în număr surprinzător de mic. S-a jucat șah rapid, sistem ROBIN (fiecare cu fiecare), timp de joc pentru fiecare jucător pe rundă 12 minute și increment 2 secunde, 7 runde la două turnee și 5 runde la celelalte două turnee.

La U6 pe primele trei locuri s-au clasat Leu Ianis, Ivan Rareș Ioan și Mînea Ana Ștefania. Au mai participat Buhai Carolina-Ioana, Ionel Ștefan și Zar Alexandru.Mezinul turneului, Leu Ianis, care se clasase pe locul al șaselea la turneul preliminar, a oferit surpriza de a câștiga turneul.

Acest turneu, spre deosebire de precedentul jucat în trei săptămâni, nu a mai cuprins șahiști în curs de inițierecare nu au atins încă nivelul de pregătire necesar unui astfel de concurs ci doar avansați și inițiați.A fost rezervat în plus și șahiștilor legitimați,dar din păcate cei doi șahiști legitimați de la U6 – Ichim David – Andrei și Pavel Ruxandra – Ioana, din motive justificate nu au putut participa. Regretabil, și la celelalte grupe de vârstă, tot din motive justificate (minivacanța, participarea la alte turnee prestigioase și omologate, evenimente în familie),nu au putut participa Sava Daniel, Ailincuței David-Constantin, Mălureanu Andrei, Balosin Răzvan, Pavel Darius – Andrei,Taban David, Bocu David, Bocu Mihail, Apărece Rareș, Nistoroiu Sofia și alți câțiva dintre cei mai buni șahiști ai județului. Ideea desfășurării concursului sâmbătă 19 octombrie sau duminică 20 octombrie ar fi fost poate mai bună pentru prezență dar fusese abandonată deoarece nu s-a putut realiza din alte motive (în primul rând suprapunerea cu alte concursuri importante din alte județe la care au participat cei mai buni șahiști ai noștri). În varianta 19/20 octombrie ar fi fost în total mai mulți, dar șahiști avansați ar fi fost și mai puțini.

La U8 pe primele trei locuri s-au clasat Stănescu Rareș-Petru, Dima Răzvan-Gabriel (la egalitate de puncte cu Stănescu) și Bradea Matei. Au mai participat Leu Andrei și Lisman Alexandru.

La U9 primii trei au fost Oțelea – Antonesi Mihai, Moise Alexandru-Mihai și Măciucă Sofia. Au mai participat Berehoi Nectarie, Crăciun Theodor, Gheba Andrei – Constantin și Motoc Eric – Mihai.

La turneul principal, U14, pe primele trei locuri s-au clasat Hurmuzache Mihnea, Moldoveanu Adrian-Bogdan și Olariu Darius Andrei. Au urmat, tot în ordine alfabetică, Apostu Eduard, Buică Răzvan, Galoiu Petru Răzvan și Spiridonescu Antonia.

Competiția s-a ridicat la un bun nivel tehnic, îndeosebi la U14.De remarcat și prestația celor de la U6, peste nivelul obișnuit al jucătorilor din această categorie mică de vârstă.Să menționăm prestația excelentă a lui Hurmuzache Mihnea și Oțelea – Antonesi Mihai, neînvinși, amândoi detașați la un punct și jumătate de al doilea clasat în grupa lor de vârstă. Să nu trecem peste faptul că Mihnea, pentru a participa la acest concurs, a renunțat la un important concurs de la Iași. Și încă un amănunt, Mihnea participă și obține rezultate foarte bune la multe prestigioase turnee din afara județului dar din modestie preferă să nu fie dat în presă, dorind întâi să facă ceva deosebit și apoi să fie prezentat.

Avem un motiv de satisfacție privind dorința de pregătire a copiilor noștri.La precedentul turneu („Bicentenarul Avram Iancu“) au fost mai multe premii în obiecte și cărți. Atunci, ca și acum,s-a aplicat metoda ridicării premiilor la alegereiar participanții la acel concurs au preferat,inclusiv cei mici, mai mult premiile în cărți decât în obiecte oferindu-ne astfel o plăcută surpriză. Pe timpul premierii organizatorii au trebuit să suplimenteze numărul de cărți luând din cele păstrate pentru acest ultim concurs iar pentru acesta să facă o nouă comandă de cărți.

Atât la competiția anterioară cât și la prezenta competiție, locotenentul colonel Mircea Nițu le-a vorbit participanților despre Avram Iancu și respectiv despre semnificația Zilei Armatei.

Primul de la fiecare dintre cele 4 turnee a primit cupă, primii trei au primit medalii. Toți au primit diplome, reviste „România Eroică“, câte o ciocolată și premii în cărți de șah la alegere (cei de la U8, U9 și U14) sau obiecte tot la alegere (cei de la U6). Premiile au fost asigurate de Filiala Vrancea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“, Smart School Soare și prin contribuția personală a căpitanului comandor Iulian Bașturea, colonelului Anton Soare, locotenent colonelului Mircea Nițu, arbitrului italian Claudio Fusi și căpitanului comandor Bucur Dobrin căruia îi urăm La mulți ani! cu ocazia împlinirii a 60 de ani.

Directori de turneu au fost Iulian Bașturea și Anton Soare, arbitrajul a fost asigurat de președinta secției de șah de la C.S.M. Focșani Elena – Adelaida Isac (arbitru șef), Andrei – Neagu Dănuț, Anton Soare și arbitrul italian Claudio Fusi (care a avut sarcina cea mai ingrată cu piticii de la U6), sprijiniți de Iulian Bașturea.

Următorul concurs din planul Filialei Vranceaa Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“ este „Ziua Naționalăa României“ dar referitor la data desfășurării pot surveni modificări, astfel încât să nu se mai suprapună cu minivacanța, ca la acest ultim concurs.

Anton Soare


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.